* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Leban

9240 LJUTOMER, Stro~ja vas 29d
Telefon: (069) 82 353

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, marketing in turizem

Delati si `elim predvsem na podro~ju marketinga, {e posebej marketinga v turisti~nih organizacijah.
Osnovno {olo sem obiskovala v Stro~ji vasi in jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. Med {olanja sem ves ~as sodelovala pri ve~ini {olskih in ob{olskih dejavnosti, to mi je {irilo obzorje in dopolnjevalo znanje. V osnovni {oli sem tudi prejela srebrno Vegovo priznanje, sodelovala sem pa tudi na tekmovanjih za Cankarjevo priznanje in zelo priljubljeno Veselo {olo.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na tedanjo Srednjo dru`boslovno in naravoslovno {olo Franca Miklo{i~a v Ljutomeru, na naravoslovno-matemati~no smer. Ker me je `e od nekdaj zanimalo veliko razli~nih re~i, sem imela tudi v srednji {oli zmeraj premalo ~asa. Ukvarjala sem se z gledali{~em, s petjem, pomagala pri organizaciji razli~nih prireditev in proslav, hodila na jezikovne te~aje, poleg tega pa zmeraj resno jemala {olo. To so kazali tudi moji uspehi, saj sem vse letnike kon~ala z odli~nim uspehom. Sodelovala sem na tekmovanju iz nem{kega jezika (peto mesto) in slovenskega jezika (prvi, tretji in ~etrti letnik), in v ~etrtem letniku dobila zlato Cankarjevo priznanje. [ola mi je omogo~ila tudi enotedensko bivanje v izobra`evalnam centru Sonnenberg v Nem~iji, tam sem se udele`ila seminarja na temo Evropa v novi svetovni ureditvi, po srednji {oli pa sem se spopolnjevala v angle{kem jeziku in tenisu na Akademiji za `ivljenje na Oto~cu.

Srednja {ola mi je dala veliko {irine in znanja, zato sem se zelo te`ko odlo~ila, kateri {tudij bom izbrala. Kljub dobremu znanju na podro~ju naravoslovnih ved sem se odlo~ila za {tudij ekonomije na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. V tretjem letniku sem vpisala smer marketing, letos, ko kon~ujem ~etrti letnik, pa {e smer turizem. Kombinacija marketinga in turizma je namre~ tista, ki me {e posebno zanima, saj rada delam z ljudmi, imam veliko idej, po drugi strani se mi pa zdi, da je turizem panoga, ki ima v Sloveniji precej mo`nosti za razvoj.

Seveda pa fakulteta ni alfa in omega mojega `ivljenja, ~eprav mi je v teh {tirih letih dala veliko teoreti~nega in tudi prakti~nega znanja. Obiskovala sem namre~ sklop predavanj ameri{kega profesorja Tima Heltzerja, ki je spodbujal na{e podjetni{ko mi{ljenje, sodelujem pri raziskovalnih nalogah v okviru predavanj, prav zdaj pa se ukvarjam s projektom OMV Akademie, ki ga razpisuje dunajsko podjetje OMV. Med {tudijem sem se spopolnjevala tudi v angle{kem jeziku na Ljudski univerzi v Mariboru, v [oli podjetni{tva v Bohinju, tam je na{a skupina dosegla prvo mesto za najbolje izdelan podjetni{ki na~rt, prevajala za nizozemskega poslovne`a na sejmu Gost-tur v Mariboru, delala kot receptorka v termalnem kopali{~u Banovci, pomagala pri izpeljavi seminarja o ekologiji v Strasbourgu in lani poleti sodelovala na mednarodnem seminarju Marketing v turizmu, ki ga je organizirala {tudentska organizacija AIESEC v sodelovanju s podjetjem Krka.

Mojih na~rtov pa s tem {e ni konec. Kot absolventko me ~aka leto, ki ga bom izrabila tako za izpolnjevanje osebnih interesov kot tudi za poglabljanje strokovnega znanja.

Upam, da bom s svojim znanjem, predvsem pa z neutrudljivo voljo po spoznavanju novega na{la zaposlitev, ki mi bo dopu{~ala ustvarjalnost in strokovno izobra`evanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96183y.htm