* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara Leban

9240 LJUTOMER, StroŸja vas 29d
Telefon: (069) 82 353

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, marketing in turizem

Delati si §elim predvsem na podroŸju marketinga, çe posebej marketinga v turistiŸnih organizacijah.
Osnovno çolo sem obiskovala v StroŸji vasi in jo vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. Med çolanja sem ves Ÿas sodelovala pri veŸini çolskih in obçolskih dejavnosti, to mi je çirilo obzorje in dopolnjevalo znanje. V osnovni çoli sem tudi prejela srebrno Vegovo priznanje, sodelovala sem pa tudi na tekmovanjih za Cankarjevo priznanje in zelo priljubljeno Veselo çolo.

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na tedanjo Srednjo dru§boslovno in naravoslovno çolo Franca MikloçiŸa v Ljutomeru, na naravoslovno-matematiŸno smer. Ker me je §e od nekdaj zanimalo veliko razliŸnih reŸi, sem imela tudi v srednji çoli zmeraj premalo Ÿasa. Ukvarjala sem se z gledaliçŸem, s petjem, pomagala pri organizaciji razliŸnih prireditev in proslav, hodila na jezikovne teŸaje, poleg tega pa zmeraj resno jemala çolo. To so kazali tudi moji uspehi, saj sem vse letnike konŸala z odliŸnim uspehom. Sodelovala sem na tekmovanju iz nemçkega jezika (peto mesto) in slovenskega jezika (prvi, tretji in Ÿetrti letnik), in v Ÿetrtem letniku dobila zlato Cankarjevo priznanje. æola mi je omogoŸila tudi enotedensko bivanje v izobra§evalnam centru Sonnenberg v NemŸiji, tam sem se udele§ila seminarja na temo Evropa v novi svetovni ureditvi, po srednji çoli pa sem se spopolnjevala v angleçkem jeziku in tenisu na Akademiji za §ivljenje na OtoŸcu.

Srednja çola mi je dala veliko çirine in znanja, zato sem se zelo te§ko odloŸila, kateri çtudij bom izbrala. Kljub dobremu znanju na podroŸju naravoslovnih ved sem se odloŸila za çtudij ekonomije na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. V tretjem letniku sem vpisala smer marketing, letos, ko konŸujem Ÿetrti letnik, pa çe smer turizem. Kombinacija marketinga in turizma je namreŸ tista, ki me çe posebno zanima, saj rada delam z ljudmi, imam veliko idej, po drugi strani se mi pa zdi, da je turizem panoga, ki ima v Sloveniji precej mo§nosti za razvoj.

Seveda pa fakulteta ni alfa in omega mojega §ivljenja, Ÿeprav mi je v teh çtirih letih dala veliko teoretiŸnega in tudi praktiŸnega znanja. Obiskovala sem namreŸ sklop predavanj ameriçkega profesorja Tima Heltzerja, ki je spodbujal naçe podjetniçko miçljenje, sodelujem pri raziskovalnih nalogah v okviru predavanj, prav zdaj pa se ukvarjam s projektom OMV Akademie, ki ga razpisuje dunajsko podjetje OMV. Med çtudijem sem se spopolnjevala tudi v angleçkem jeziku na Ljudski univerzi v Mariboru, v æoli podjetniçtva v Bohinju, tam je naça skupina dosegla prvo mesto za najbolje izdelan podjetniçki naŸrt, prevajala za nizozemskega poslovne§a na sejmu Gost-tur v Mariboru, delala kot receptorka v termalnem kopaliçŸu Banovci, pomagala pri izpeljavi seminarja o ekologiji v Strasbourgu in lani poleti sodelovala na mednarodnem seminarju Marketing v turizmu, ki ga je organizirala çtudentska organizacija AIESEC v sodelovanju s podjetjem Krka.

Mojih naŸrtov pa s tem çe ni konec. Kot absolventko me Ÿaka leto, ki ga bom izrabila tako za izpolnjevanje osebnih interesov kot tudi za poglabljanje strokovnega znanja.

Upam, da bom s svojim znanjem, predvsem pa z neutrudljivo voljo po spoznavanju novega naçla zaposlitev, ki mi bo dopuçŸala ustvarjalnost in strokovno izobra§evanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96183y.htm