* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Barbara Leban

9240 LJUTOMER, Stročja vas 29d
Telefon: (069) 82 353

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, marketing in turizem

Delati si želim predvsem na področju marketinga, še posebej marketinga v turističnih organizacijah.
Osnovno šolo sem obiskovala v Stročji vasi in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Med šolanja sem ves čas sodelovala pri večini šolskih in obšolskih dejavnosti, to mi je širilo obzorje in dopolnjevalo znanje. V osnovni šoli sem tudi prejela srebrno Vegovo priznanje, sodelovala sem pa tudi na tekmovanjih za Cankarjevo priznanje in zelo priljubljeno Veselo šolo.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na tedanjo Srednjo družboslovno in naravoslovno šolo Franca Miklošiča v Ljutomeru, na naravoslovno-matematično smer. Ker me je že od nekdaj zanimalo veliko različnih reči, sem imela tudi v srednji šoli zmeraj premalo časa. Ukvarjala sem se z gledališčem, s petjem, pomagala pri organizaciji različnih prireditev in proslav, hodila na jezikovne tečaje, poleg tega pa zmeraj resno jemala šolo. To so kazali tudi moji uspehi, saj sem vse letnike končala z odličnim uspehom. Sodelovala sem na tekmovanju iz nemškega jezika (peto mesto) in slovenskega jezika (prvi, tretji in četrti letnik), in v četrtem letniku dobila zlato Cankarjevo priznanje. Šola mi je omogočila tudi enotedensko bivanje v izobraževalnam centru Sonnenberg v Nemčiji, tam sem se udeležila seminarja na temo Evropa v novi svetovni ureditvi, po srednji šoli pa sem se spopolnjevala v angleškem jeziku in tenisu na Akademiji za življenje na Otočcu.

Srednja šola mi je dala veliko širine in znanja, zato sem se zelo težko odločila, kateri študij bom izbrala. Kljub dobremu znanju na področju naravoslovnih ved sem se odločila za študij ekonomije na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. V tretjem letniku sem vpisala smer marketing, letos, ko končujem četrti letnik, pa še smer turizem. Kombinacija marketinga in turizma je namreč tista, ki me še posebno zanima, saj rada delam z ljudmi, imam veliko idej, po drugi strani se mi pa zdi, da je turizem panoga, ki ima v Sloveniji precej možnosti za razvoj.

Seveda pa fakulteta ni alfa in omega mojega življenja, čeprav mi je v teh štirih letih dala veliko teoretičnega in tudi praktičnega znanja. Obiskovala sem namreč sklop predavanj ameriškega profesorja Tima Heltzerja, ki je spodbujal naše podjetniško mišljenje, sodelujem pri raziskovalnih nalogah v okviru predavanj, prav zdaj pa se ukvarjam s projektom OMV Akademie, ki ga razpisuje dunajsko podjetje OMV. Med študijem sem se spopolnjevala tudi v angleškem jeziku na Ljudski univerzi v Mariboru, v Šoli podjetništva v Bohinju, tam je naša skupina dosegla prvo mesto za najbolje izdelan podjetniški načrt, prevajala za nizozemskega poslovneža na sejmu Gost-tur v Mariboru, delala kot receptorka v termalnem kopališču Banovci, pomagala pri izpeljavi seminarja o ekologiji v Strasbourgu in lani poleti sodelovala na mednarodnem seminarju Marketing v turizmu, ki ga je organizirala študentska organizacija AIESEC v sodelovanju s podjetjem Krka.

Mojih načrtov pa s tem še ni konec. Kot absolventko me čaka leto, ki ga bom izrabila tako za izpolnjevanje osebnih interesov kot tudi za poglabljanje strokovnega znanja.

Upam, da bom s svojim znanjem, predvsem pa z neutrudljivo voljo po spoznavanju novega našla zaposlitev, ki mi bo dopuščala ustvarjalnost in strokovno izobraževanje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96183y.htm