* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Sandra Javernik

9244 VIDEM OB [^AVNICI, Videm 14a
Telefon: (069) 68 321

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, kemijska tehnologija

[tudij bom predvidoma kon~ala maja 1996. Delati si `elim predvsem v razvoju in sicer na katerem koli podro~ju kemije, najbolj pa me zanima podro~je biokemije, organske kemije in povezava kemija- farmakologija.
Osnovno {olo sem obiskovala v Vidmu ob [~avnici in jo kon~ala z odli~nim uspehom. Poleg obveznosti v {oli sem sodelovala v {tevilnih interesnih dejavnostih (delo v {olski hranilnici, Vesela {ola, pevski zbor, bralna zna~ka, rokomet, atletika) ter obiskovala dodatni pouk pri matematiki, fiziki, kemiji in ra~unalni{tvu. Udele`ila sem se mnogih individualnih tekmovanj in tekmovanj, na katerih smo s so{olci nastopali skupinsko. Med drugim sem osvojila srebrno Vegovo priznanje (matematika), ve~krat sem se udele`ila republi{kih tekmovanj v znanju iz Vesele {ole in se na republi{kem kvizu OZN uvrstila na drugo mesto. Veliko uspehov sem dosegla tudi na {portnem podro~ju, zlasti v atletiki.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na takratni Srednje{olski center tehni{ko-pedago{ke usmeritve v Murski Soboti, v naravoslovno-matemati~no usmeritev. Vsa {tiri leta srednje{olskega izobra`evanja sem opravila z odli~nim uspehom. Znanje kemije, matematike, fizike in biologije sem dopolnjevala tudi s fakultativnim poukom, se presku{ala na tekmovanjih iz omenjenih predmetov, sodelovala v raziskovalni nalogi o `ivalstvu in rastlinstvu melioriranih obmo~ij Pomurja in se po kon~anem {tiriletnem izobra`evanju odlo~ala med {tudijem farmacije, medicine, psihologije in kemijske tehnologije. Na prvih treh fakultetah so bili sprejemni izpiti, ki sem jih tudi opravila in se na koncu odlo~ila za {tudij kemijske tehnologije.

Danes vem, da sem izbrala prav. Vsa {tiri leta univerzitetnega {tudija sem bila izredno dejavna, kajti samo fakultetno znanje ni izpolnilo mojih pri~akovanj. Zanimajo me tudi {tevilna druga podro~ja, zato {irim svoj razpon znanja s sodelovanjem v {tevilnih drugih dejavnostih. Tako npr. delam kot prostovoljka v sodelovanju z Zavodom za socialno delo v Mariboru z mladoletnimi prestopniki, na raznih seminarjih, predavanjih, delavnicah si pridobivam dodatno znanje s tega podro~ja, ves ~as z dodatnimi te~aji spopolnjujem znanje drugega jezika (angle{~ine), za~ela sem tudi z za~etnim te~ajem franco{~ine, na fakulteti sodelujem v znanstvenoraziskovalni dejavnosti na podro~ju organskih sintez, dve leti sem bila tudi prodekanica {tudentka za {tudentska vpra{anja.

Ves ~as {tudija sem ob~asno delala s posredovanjem {tudentskega servisa in si tako pridobila razne delovne izku{nje. Delala sem v proizvodnji polnilnice mineralnih vod Radenska, v mikrobiolo{kem, kemijskem in proizvodnem laboratoriju ter knjigovodstvu istega podjetja, ~istila sem poslovne prostore in stopni{~a, delala kot hostesa na sejmu, na terenu sem anketirala za ljubljansko ~asopisno hi{o, sodelovala pri popisu prebivalstva, po osnovnih {olah sem demonstrirala igre, delala v fotokopirnici, vsa leta {tudija tudi in{truiram matematiko, fiziko in kemijo.

S prihranki sem si pla~evala te~aje tujega jezika, naro~nino za tuje revije, na katere sem naro~ena, in potovanja po domovini in tujini. Nekatera so bila povezana z mojim raziskovalnim delom, na drugih sem si {irila obzorje in si nabirala svojevrstne izku{nje. Tako sem jeseni 1994 na povabilo Univerze v Rennesu za tri mesece odpotovala v Francijo in v laboratoriju za organsko, strukturno in fizikalno kemijo njihove univerze sodelovala v raziskovalni dejavnosti s podro~ja organskih sintez. Na isto univerzo sem za dva meseca odpotovala tudi leto kasneje, oktobra 1995. Med petmese~nim intenzivnim delom v njihovi skupini sem se zelo dobro po~utila in se zelo veliko nau~ila, saj je ustanova najsodobneje opremljena.

Diplomsko delo z naslovom: Nekatere preosnove geminalnih diciano oksiranov; Sinteza cianamid oksiranov ter stabilnih polketalov sem opravila na podro~ju organskih sintez pod vodstvom prof. dr Alenke Majcen-Le Marechal in doc. dr. ^rtomirja Stropnika. Povpre~je ocen izpitov in vaj med {tiriletnim {tudijem zna{a 9,7, za diplomsko delo sem prejela najvi{jo oceno 10/10.

Za sprostitev se v prostem ~asu veliko ukvarjam s plavanjem, kolesarjenjem, tekom, filatelijo, veliko pletem, {ivam in kva~kam; zelo rada sem v naravi. Opravila sem tudi vozni{ki izpit kategorije B in se nau~ila uporabljati osebni ra~unalnik (okolje Windows).

Diplomirala sem maja 1996. Ciljev in zamisli mi tudi po kon~ani diplomi ne manjka. Najprej na~rtujem eno- do dvomese~no spopolnjevanje angle{~ine v Veliki Britaniji. Po vrnitvi, avgusta ali septembra 1996, se `elim zaposliti v dinami~nem, ustvarjalnem, spodbudnem in prijateljskem okolju, kjer ne bo monotonega in rutinskega dela in bi lahko po svojih najbolj{ih mo~eh pripomogla k razvoju in uspehu kolektiva. Znanje si bom z veseljem bogatila in ga povezala tudi z drugimi podro~ji, zato sem se pripravljena dodatno izobra`evati in usposabljati. Ker blizu doma~ega kraja ni primerne mo`nosti za zaposlitev in ker sem po zna~aju prilagodljiva in iznajdljiva, bi se zaposlila kjer koli v domovini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96179y.htm