* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Sandra Javernik

9244 VIDEM OB ŠČAVNICI, Videm 14a
Telefon: (069) 68 321

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, kemijska tehnologija

Študij bom predvidoma končala maja 1996. Delati si želim predvsem v razvoju in sicer na katerem koli področju kemije, najbolj pa me zanima področje biokemije, organske kemije in povezava kemija- farmakologija.
Osnovno šolo sem obiskovala v Vidmu ob Ščavnici in jo končala z odličnim uspehom. Poleg obveznosti v šoli sem sodelovala v številnih interesnih dejavnostih (delo v šolski hranilnici, Vesela šola, pevski zbor, bralna značka, rokomet, atletika) ter obiskovala dodatni pouk pri matematiki, fiziki, kemiji in računalništvu. Udeležila sem se mnogih individualnih tekmovanj in tekmovanj, na katerih smo s sošolci nastopali skupinsko. Med drugim sem osvojila srebrno Vegovo priznanje (matematika), večkrat sem se udeležila republiških tekmovanj v znanju iz Vesele šole in se na republiškem kvizu OZN uvrstila na drugo mesto. Veliko uspehov sem dosegla tudi na športnem področju, zlasti v atletiki.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na takratni Srednješolski center tehniško-pedagoške usmeritve v Murski Soboti, v naravoslovno-matematično usmeritev. Vsa štiri leta srednješolskega izobraževanja sem opravila z odličnim uspehom. Znanje kemije, matematike, fizike in biologije sem dopolnjevala tudi s fakultativnim poukom, se preskušala na tekmovanjih iz omenjenih predmetov, sodelovala v raziskovalni nalogi o živalstvu in rastlinstvu melioriranih območij Pomurja in se po končanem štiriletnem izobraževanju odločala med študijem farmacije, medicine, psihologije in kemijske tehnologije. Na prvih treh fakultetah so bili sprejemni izpiti, ki sem jih tudi opravila in se na koncu odločila za študij kemijske tehnologije.

Danes vem, da sem izbrala prav. Vsa štiri leta univerzitetnega študija sem bila izredno dejavna, kajti samo fakultetno znanje ni izpolnilo mojih pričakovanj. Zanimajo me tudi številna druga področja, zato širim svoj razpon znanja s sodelovanjem v številnih drugih dejavnostih. Tako npr. delam kot prostovoljka v sodelovanju z Zavodom za socialno delo v Mariboru z mladoletnimi prestopniki, na raznih seminarjih, predavanjih, delavnicah si pridobivam dodatno znanje s tega področja, ves čas z dodatnimi tečaji spopolnjujem znanje drugega jezika (angleščine), začela sem tudi z začetnim tečajem francoščine, na fakulteti sodelujem v znanstvenoraziskovalni dejavnosti na področju organskih sintez, dve leti sem bila tudi prodekanica študentka za študentska vprašanja.

Ves čas študija sem občasno delala s posredovanjem študentskega servisa in si tako pridobila razne delovne izkušnje. Delala sem v proizvodnji polnilnice mineralnih vod Radenska, v mikrobiološkem, kemijskem in proizvodnem laboratoriju ter knjigovodstvu istega podjetja, čistila sem poslovne prostore in stopnišča, delala kot hostesa na sejmu, na terenu sem anketirala za ljubljansko časopisno hišo, sodelovala pri popisu prebivalstva, po osnovnih šolah sem demonstrirala igre, delala v fotokopirnici, vsa leta študija tudi inštruiram matematiko, fiziko in kemijo.

S prihranki sem si plačevala tečaje tujega jezika, naročnino za tuje revije, na katere sem naročena, in potovanja po domovini in tujini. Nekatera so bila povezana z mojim raziskovalnim delom, na drugih sem si širila obzorje in si nabirala svojevrstne izkušnje. Tako sem jeseni 1994 na povabilo Univerze v Rennesu za tri mesece odpotovala v Francijo in v laboratoriju za organsko, strukturno in fizikalno kemijo njihove univerze sodelovala v raziskovalni dejavnosti s področja organskih sintez. Na isto univerzo sem za dva meseca odpotovala tudi leto kasneje, oktobra 1995. Med petmesečnim intenzivnim delom v njihovi skupini sem se zelo dobro počutila in se zelo veliko naučila, saj je ustanova najsodobneje opremljena.

Diplomsko delo z naslovom: Nekatere preosnove geminalnih diciano oksiranov; Sinteza cianamid oksiranov ter stabilnih polketalov sem opravila na področju organskih sintez pod vodstvom prof. dr Alenke Majcen-Le Marechal in doc. dr. Črtomirja Stropnika. Povprečje ocen izpitov in vaj med štiriletnim študijem znaša 9,7, za diplomsko delo sem prejela najvišjo oceno 10/10.

Za sprostitev se v prostem času veliko ukvarjam s plavanjem, kolesarjenjem, tekom, filatelijo, veliko pletem, šivam in kvačkam; zelo rada sem v naravi. Opravila sem tudi vozniški izpit kategorije B in se naučila uporabljati osebni računalnik (okolje Windows).

Diplomirala sem maja 1996. Ciljev in zamisli mi tudi po končani diplomi ne manjka. Najprej načrtujem eno- do dvomesečno spopolnjevanje angleščine v Veliki Britaniji. Po vrnitvi, avgusta ali septembra 1996, se želim zaposliti v dinamičnem, ustvarjalnem, spodbudnem in prijateljskem okolju, kjer ne bo monotonega in rutinskega dela in bi lahko po svojih najboljših močeh pripomogla k razvoju in uspehu kolektiva. Znanje si bom z veseljem bogatila in ga povezala tudi z drugimi področji, zato sem se pripravljena dodatno izobraževati in usposabljati. Ker blizu domačega kraja ni primerne možnosti za zaposlitev in ker sem po značaju prilagodljiva in iznajdljiva, bi se zaposlila kjer koli v domovini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96179y.htm