* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Martina Hanc

9232 ^REN[OVCI, Ju{a Kramarja 27

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~ala aprila 1997. Delati si `elim predvsem na enem izmed naslednjih podro~ij: v marketingu, uvozu/izvozu, nabavi/prodaji.
Osnovno {olo sem kon~ala v rojstnem kraju z odli~nim uspehom. Vsa leta sem sodelovala v {olskih organizacijah in na razli~nih tekmovanjih - ob~inskih (matematika, zgodovina), obmo~nih (kemija, fizika, slovenski jezik) in republi{kih (logika). [tirikrat sem prejela bronasto Vegovo priznanje in enkrat srebrno ter dvakrat Cankarjevo.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na Srednjo ekonomsko, komercialno in upravno-administrativno {olo v Murski Soboti, in sicer na smer ekonomsko-komercialni tehnik. Vse {tiri letnike sem kon~ala z odli~nim uspehom. Odlo~ila sem se za nadaljevanje {olanja na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, ker me je ekonomija {e podrobneje zanimala in ker je program te fakultete usmerjen bolj na podjetni{ko kot pa na makroekonomsko raven.

Po uspe{no opravljenem sprejemnem izpitu iz nem{~ine in matematike sem si za~ela nabirati znanje o ekonomiji na Univerzi v Mariboru. Vsako leto sem redno opravila vse predpisane izpite in seminarske naloge za dolo~en letnik. V prvem in drugem letniku je bilo povpre~je mojih ocen okrog 8,5, v tretjem letniku pa 9,3. V prvih dveh letih {tudija sem dobila vpogled v vse ekonomske kategorije v celoti, v tretjem letniku pa sem se odlo~ila za {tudij na smeri mednarodna menjava, saj postaja na{e gospodarstvo iz leta v leto bolj izvozno usmerjeno. Program te {tudijske smeri mi je omogo~il med drugim tudi to, da sem se spopolnila ne le v nem{~ini, ki je moj prvi tuji jezik, temve~ tudi v angle{~ini. V ~etrtem letniku sem tri dni obiskovala Mali borzni seminar, ki ga je priredila Ljubljanska borza vrednostnih papirjev, in ob koncu seminarja uspe{no opravila izpit.

@e nekaj let sem delala med po~itnicami pribli`no po dva meseca pri razli~nih podjetjih in v Pomurski banki po {tudentskem servisu, na obvezni praksi pa sem bila v oddelku za zunanjo trgovino v podjetju Mercator MIP Ptuj, profitni center Mercator Univerzal. Doma imam osebni ra~unalnik, in zato dobro obvladam delo z razli~nimi programi v okoljih Windows in DOS, kot so npr. Word 6.0, Excel, CorelDRaw, CorelChart, Quatro Pro idr.

^e mi bo katero izmed podjetij, ki imajo poslovne stike s tujino, pripravljeno pomagati pri izdelavi diplomskega dela, bi rada obdelala v tej nalogi prakti~ni poslovni problem v zvezi s poslovanjem s tujino. V bli`nji prihodnosti se nameravam nau~iti {e katerega izmed evropskih jezikov, saj je danes znanje dveh jezikov za ekonomista iz Slovenije `e skoraj premalo. ^e bom imela denar, se bom vpisala tudi na podiplomski magistrski {tudij na Ekonomsko-poslovni fakulteti.

@elim si delati z ljudmi na dinami~nem in ustvarjalnem delovnem mestu, vendar ni nujno, da je to v zunanji trgovini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96178y.htm