* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Martina Hanc

9232 ¬RENæOVCI, Juça Kramarja 27

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

ætudij bom predvidoma konŸala aprila 1997. Delati si §elim predvsem na enem izmed naslednjih podroŸij: v marketingu, uvozu/izvozu, nabavi/prodaji.
Osnovno çolo sem konŸala v rojstnem kraju z odliŸnim uspehom. Vsa leta sem sodelovala v çolskih organizacijah in na razliŸnih tekmovanjih - obŸinskih (matematika, zgodovina), obmoŸnih (kemija, fizika, slovenski jezik) in republiçkih (logika). ætirikrat sem prejela bronasto Vegovo priznanje in enkrat srebrno ter dvakrat Cankarjevo.

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na Srednjo ekonomsko, komercialno in upravno-administrativno çolo v Murski Soboti, in sicer na smer ekonomsko-komercialni tehnik. Vse çtiri letnike sem konŸala z odliŸnim uspehom. OdloŸila sem se za nadaljevanje çolanja na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, ker me je ekonomija çe podrobneje zanimala in ker je program te fakultete usmerjen bolj na podjetniçko kot pa na makroekonomsko raven.

Po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu iz nemçŸine in matematike sem si zaŸela nabirati znanje o ekonomiji na Univerzi v Mariboru. Vsako leto sem redno opravila vse predpisane izpite in seminarske naloge za doloŸen letnik. V prvem in drugem letniku je bilo povpreŸje mojih ocen okrog 8,5, v tretjem letniku pa 9,3. V prvih dveh letih çtudija sem dobila vpogled v vse ekonomske kategorije v celoti, v tretjem letniku pa sem se odloŸila za çtudij na smeri mednarodna menjava, saj postaja naçe gospodarstvo iz leta v leto bolj izvozno usmerjeno. Program te çtudijske smeri mi je omogoŸil med drugim tudi to, da sem se spopolnila ne le v nemçŸini, ki je moj prvi tuji jezik, temveŸ tudi v angleçŸini. V Ÿetrtem letniku sem tri dni obiskovala Mali borzni seminar, ki ga je priredila Ljubljanska borza vrednostnih papirjev, in ob koncu seminarja uspeçno opravila izpit.

¦e nekaj let sem delala med poŸitnicami pribli§no po dva meseca pri razliŸnih podjetjih in v Pomurski banki po çtudentskem servisu, na obvezni praksi pa sem bila v oddelku za zunanjo trgovino v podjetju Mercator MIP Ptuj, profitni center Mercator Univerzal. Doma imam osebni raŸunalnik, in zato dobro obvladam delo z razliŸnimi programi v okoljih Windows in DOS, kot so npr. Word 6.0, Excel, CorelDRaw, CorelChart, Quatro Pro idr.

¬e mi bo katero izmed podjetij, ki imajo poslovne stike s tujino, pripravljeno pomagati pri izdelavi diplomskega dela, bi rada obdelala v tej nalogi praktiŸni poslovni problem v zvezi s poslovanjem s tujino. V bli§nji prihodnosti se nameravam nauŸiti çe katerega izmed evropskih jezikov, saj je danes znanje dveh jezikov za ekonomista iz Slovenije §e skoraj premalo. ¬e bom imela denar, se bom vpisala tudi na podiplomski magistrski çtudij na Ekonomsko-poslovni fakulteti.

¦elim si delati z ljudmi na dinamiŸnem in ustvarjalnem delovnem mestu, vendar ni nujno, da je to v zunanji trgovini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96178y.htm