* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Borut Cvetko

9250 GORNJA RADGONA, Podgrad 22
Telefon: (069) 61 617

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, marketing

Študij bom predvidoma končal oktobra 1996. Delati si želim predvsem v oglaševanju, marketingu, prodaji.
Osnovno šolo sem obiskoval v Gornji Radgoni. Končal sem jo precej uspešno. V šoli sem sodeloval v dramskem, računalniškem in planinskem krožku, pa tudi na tekmovanjih Vesele šole sem dosegal dobre uspehe. Dobival sem priznanja na tekmovanjih iz matematike ter slovenskega in nemškega jezika.

Ob koncu osemletke je bilo računalništvo veda, ki je obetala največji razvoj. Za vpis na srednjo šolo z računalniškim programom so priporočali zmožnosti logičnega razmišljanja in smisel za organizacijo. Odločil sem se, da se bom vpisal na Srednjo računalniško šolo v Mariboru. Šolo sem končal brez težav in opravil zaključni izpit s prav dobrim uspehom. Med šolanjem na srednji šoli sem se udeležil takrat še republiškega tekmovanja iz nemškega jezika in osvojil prvo mesto med učenci tehniških šol.

Moram pa priznati, da sem bil malce razočaran nad kakovostjo predavanih računalniških predmetov (z nekaj redkimi izjemami), saj imam občutek, da sem obiskoval gimnazijski program.

Ne preveč odločno sem se vpisal na Tehniško fakulteto v Mariboru, smer računalništvo. Kaj hitro sem spoznal, da to ni poklic, ki bi mi v prihodnosti prinesel veselje, čeprav sem opravil izpite na fakulteti uspešno.

Veliko bolj zavzeto sem se lotil študija na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Uspešno sem opravil sprejemni izpit, po uspešno končanih prvih dveh semestrih pa sem se odločil za integralni študij na smeri za visokošolski študij; zato sem moral opraviti še dva semestra s splošnimi ekonomskimi predmeti. Šele nato smo se odločali o študijski smeri. Ker so mi v drugem letniku, ki nam je nakazal mogoče smeri nadaljnjega študija, najbolj ustrezali marketinški predmeti, sem se naročil na revijo Marketing Magazin, da bi tako bolje spoznal to poslovno področje. Prebiral sem tudi razne druge domače in tuje revije, ki so imele kaj skupnega s trženjem, komuniciranjem, pa tudi s financami. Tako odločitev za vpis na smer marketing ali trženje v tretjem letniku nikakor ni bila naključna.

Predmeti, ki smo jih poslušali, so bili zanimivi, usmerjeni v prakso, in to jih je naredilo še zanimivejše. Škoda je le, da nismo v okviru študijskega programa poslušali dveh tujih jezikov. Sam sem poleg nemškega še najbolj pogrešal angleškega, ki sem se ga učil že v srednji šoli. Zdaj se učim ta jezik poleg italijanskega in samostojno dopolnjujem znanje. Moj cilj je aktivno obvladati te tri tuje jezike. V petem semestru sem pri predmetu politika podjetja sodeloval pri projektu Podjetniške zamisli, in tako smo s sošolci ustanovili fiktivno podjetje. Po ocenjevanju in zagovoru pred različnimi komisijami iz prakse in fakultete smo se uvrstili med prvo tretjino udeleženih ekip. Motilo me je, da ocenjevalci nekako niso hoteli najbolje sprejeti naše zamisli. Ker je bila naša dejavnost za Slovenijo novost, za nas študente pa še posebno primerna smo pričakovali veliko več podpore.

Študijske obveznosti opravljam sproti. Z ocenami sem zadovoljen, čeprav nisem med najboljšimi. O objektivnosti ocenjevanja bi kazalo razpravljati, zato tudi drugih ne sodim po njihovih ocenah. Najboljše ocene niso pogoj za uspeh, so pa sredstvo, ki omogoča vstop v poslovno življenje in uresničitev življenjskih ciljev, kot so uspešna kariera, delo v dobrem podjetju, ipd.

V prostem času zbiram izkušnje in se dodatno izobražujem, predvsem v osebni prodaji, psihologiji porabnikov, grafičnem oblikovanju...

Obvezno prakso v srednji šoli sem opravil v nekdanjem podjetju Elrad v Gornji Radgoni in v Radenski iz Radencev, kjer sem delal vse, le z računalniki ne.

Med počitnicami sem večkrat delal na Pomurskem sejmu, in si nabral obilo izkušenj pri delu z ljudmi. Tudi delo natakarja poznam, saj sem ga večkrat opravljal v Avstriji, v Gradcu, in si pri tem spopolnil znanje nemškega jezika. Delal sem tudi v Nemčiji, v podjetju Reebok, in tam spoznal ves postopek spravila športnega čevlja in druge opreme iz skladišča na trg. Delal sem kot trgovski potnik.

Ob študiju pomagam očetu v njegovem podjetju. Tako si nabiram dragocene izkušnje, te mi pomagajo pri študiju, zelo uparabne pa bodo tudi za prihodnje delo.

Po predavanjih v osmem semestru, ki jih zdaj poslušam, želim čimprej diplomirati, potem pa me čaka še služenje vojaščine.

Moj konjiček je šport, predvsem kolesarjenje in tenis, urim se tudi v osebni prodaji raznih izdelkov, predvsem tistih, ki si jih zamislim sam ali s kolegico; izpeljeva tudi njihovo izdelavo, predstavitev na terenu, prodajo kupcem in popravila.

Zelo rad potujem, saj se tako veliko naučim, predvsem pravilnega ravnanja v nevsakdanjih okoliščinah in različnih kulturah.

Rad bi se zaposlil v očetovem podjetju, ki ga tudi najbolje poznam in z njim tudi od začetka živim. Ker sem dokaj samostojen, pa bi se z veseljem zaposlil v vsakem podjetju, kjer bi lahko zaupane naloge opravljal dovolj svobodno, da bi pokazal svoje zmožnosti in izkušnje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96177y.htm