* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Vanja Penca

8230 MOKRONOG, Majcnova ulica 13
Telefon: (068) 49 405

Filozofska fakulteta v Ljubljani, nemçŸina-samostojno

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem pri prevajanju (nemçki jezik), v knji§nicah.
Osnovno çolo sem obiskovala v Mokronogu na Dolenjskem. Bila sem zelo pridna in vestna uŸenka, saj so, poleg vsakdanjih çolskih obveznosti, çtevilna obŸinska in republiçka tekmovanja iz matematike, kemije, nemçŸine in Vesele çole zahtevala kar precejçnjo zagnanost. Po uspeçno konŸani osemletki, opravila sem jo v vseh razredih z odliŸnim uspehom, sem se odloŸila za nadaljevanje çolanja na Gimnaziji Novo mesto, smer naravoslovno-matematiŸni tehnik, saj je ta veljala za eno od çol, kjer si lahko pridobiç najveŸ sploçnega znanja in razgledanosti. Eden od razlogov za mojo odloŸitev je bil tudi ta, da takrat çe nisem imela jasnih predstav o tem, katero podroŸje me najbolj privlaŸi.

V srednji çoli sem omahovala med dru§boslovjem - nemçŸina, angleçŸina in slovençŸina, ter naravoslovjem - kemija. Prav zato sem se tudi kot gimnazijka dvakrat udele§ila republiçkega tekmovanja iz kemije in sodelovala pri Krkinih raziskovalnih nalogah. V Ÿetrtem letniku pa se je tehtnica le prevesila v prid jezikov, in tako sem si za zakljuŸni izpit izbrala nemçki in angleçki jezik, ter ju opravila z odliŸno oceno. To je bila nekakçna poprejçnja priprava na sprejemni izpit, saj sem se odloŸila za çtudij nemçŸine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Sprejemne izpite sem uspeçno opravila in se v çtudijskem letu 1991/92 vpisala na nemçŸino - samostojna smer (nepedagoçka). V zaŸetku çtudija sem bila nekoliko razoŸarana, saj so prevladovala predavanja in posluçanje, ne pa toliko konverzacija. OdloŸila sem se, da bom to skuçala nadomestiti sama in tako sem §e med poŸitnicami po prvem letniku pre§ivela tri tedne v Avstriji. Nato sem vsako leto znova odhajala v tujino. Spoznala sem kar nekaj nemçkih mest, obiskovala krajçe teŸaje ter se spopolnjevala v poznavanju nemçke kulture. Letos se potegujem za çtipendijo v Leipzigu, in Ÿe bom izbrana, bom lahko naslednje leto v zimskem semestru çtudirala oziroma pisala diplomsko nalogo na priznani fakulteti v Leipzigu.

Poleg nemçŸine namenjam veliko pozornosti tudi angleçkemu jeziku. AngleçŸino sem se uŸila, kot sem §e omenila, çtiri leta v srednji çoli in nato çe dve leti kot lektorat na fakulteti. Pridobila sem kar dobro znanje, in ga izboljçala predvsem na lanskem enomeseŸnem potovanju po Angliji, ækotskem in Irskem. Znanje jezika nameravam çe utrditi in dopolniti s teŸaji ter mednarodno priznanimi izpiti Cambridge. Letos sem se uŸila çe enega romanskega jezika - çpançŸine. Trenutno obiskujem drugo stopnjo teŸaja, ki ga organizira æOLT. æpançŸina me je navduçila in prepriŸana sem, da se bom kmalu odloŸila çe za uŸenje katerega od romanskih jezikov.

Med çtudijem sem se nekoliko spoprijela tudi s praktiŸno uporabo jezika. Prevajala sem razliŸna bolj ali manj zahtevna besedila iz nemçŸine v slovençŸino za prevajalsko agencijo Amidas v Ljubljani. Ugotovila sem, da me to delo zelo veseli, saj zahteva predvsem natanŸnost in zbranost. ¦e dve leti pa delam na naçi fakulteti kot demonstratorka v knji§nici za germanske jezike in knji§evnosti. Moje delo v knji§nici ni pretirano zahtevno, vendar pa sem pri tem pobli§e spoznala delo knji§niŸark, ki se mi zdi zelo privlaŸno in zanimivo. Razmiçljala sem, da bi po konŸani fakulteti opravila strokovni izpit za bibliotekarko in si tako pridobila dodatno mo§nost za iskanje zaposlitve v knji§nici.

Zavedam se, da je uŸenje tujih jezikov zahteven in dolgotrajen proces, ki ga moraç neprenehoma obnavljati in dopolnjevati. To do§ivljam kot izziv in osebno preskuçnjo. Vem, da mojemu znanju çe marsikaj manjka, predvsem praktiŸnih izkuçenj, ampak prepriŸana sem, da se moja izobra§evalna pot çe zdaleŸ ne bo konŸala takrat, ko bom zapustila fakultetne predavalnice.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96174y.htm