* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Janez Zaletelj

8222 OTO^EC, Sevno 20
Telefon: (068) 25 900
E-mail: janez.zaletel@kiss.muzej.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, telekomunikacije

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju ISDN, ra~unalni{kih omre`ij, Interneta.
Osnovno {olo sem obiskoval v Novem mestu, vse razrede sem izdelal z odli~nim uspehom. @e tedaj sta me najbolj zanimala naravoslovje in tehnika, tako da sem sodeloval na ob~inskih in republi{kih tekmovanjih iz znanja ra~unalni{tva, matematike in fizike ter kot modelar na republi{kih sre~anjih mladih tehnikov. Prejel sem zlato Vegovo priznanje. [olanje sem nadaljeval na naravoslovno-matemati~ni smeri na Gimnaziji Novo mesto, vsa {tiri leta z odli~nim uspehom. Poleg {ole sem se ukvarjal z astronomijo, glasbo, elektroniko in s programiranjem. Sodeloval sem na razli~nih tekmovanjih, na republi{kih tekmovanjih srednje{olcev iz fizike sem se leta 1989 uvrstil na drugo mesto, leta 1992 pa dobil tretjo nagrado. Leta 1989 sem obiskoval Poletno {olo fizike v Ljubljani. Zanimanje za elektroniko in ra~unalni{tvo sem zdru`il v raziskovalni nalogi Osebni ra~unalnik kot telefonski posrednik. Izdelal sem delujo~i model vmesnika ter potrebno programsko opremo, ki je omogo~ala avtomatizirano klicanje telefonskih naro~nikov z osebnim ra~unalnikom. Z nalogo sem leta 1991 sodeloval na republi{kem sre~anju Gibanje znanost mladini, kasneje pa sem na tej podlagi prejel tudi ob~insko priznanje za raziskovalno delo mladih. Vsa {tiri leta srednje {ole sem sodeloval v dru{tvu nadarjenih u~encev, ki je organiziralo zanimiva predavanja z razli~nih podro~ij. Med drugim sem obiskoval predavanja iz angle{kega jezika, matematike, fizike, pridobil sem si tudi znanje strojepisja, ki mi zelo pomaga pri delu z ra~unalnikom.

Leta 1992 sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani, v drugem letniku pa sem se odlo~il za smer telekomunikacije. Podro~je telekomunikacij je danes poleg ra~unalni{tva eno tistih, ki se najhitreje razvija, pri~e smo neslutenemu razmahu interneta in digitalnih komunikacij. Za telekomunikacije sem se odlo~il tudi zato, ker bo v prihodnosti {e bolj kot danes dostop do hitrih in zanesljivih informacij nujen za vsako podjetje ali ustanovo. Na fakulteti smo pri prakti~nih vajah spoznali internet, osnove modemskih komunikacij, telefonske centrale, ISDN, digitalno obdelavo signalov, mobilno telefonijo - vse to pa je dobra podlaga za nadaljnje poglabljanje znanja. Po pouku angle{kega jezika sem si pridobil potrdilo o aktivnem znanju tujega jezika, znanje pa nameravam {e spopolnjevati.

V {olskem letu 95/96 obiskujem ~etrti letnik fakultete, povpre~na ocena opravljenih izpitov in vaj pa zna{a 9,4. Po diplomi si `elim {e poglobiti znanje s podiplomskim {tudijem, in sodelovati kot mladi raziskovalec pri projektih laboratorija za telekomunikacije. Spoznavati `elim najnovej{e tehnologije na podro~ju prenosa podatkov in govora ter pripomo~i k njihovemu vpeljevanju v Sloveniji, zlasti pa me zanima raziskovalno delo na tem podro~ju. Rad bi se zaposlil v ustvarjalnem okolju, kjer bom imel lahko razvijal svoje zmo`nosti in si pridobival novo znanje. Da bi delo ~im uspe{neje opravljal, sem se pripravljen naprej izobra`evati in usposabljati.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96173y.htm