* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Janez Zaletelj

8222 OTO¬EC, Sevno 20
Telefon: (068) 25 900
E-mail: janez.zaletel@kiss.muzej.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, telekomunikacije

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju ISDN, raŸunalniçkih omre§ij, Interneta.
Osnovno çolo sem obiskoval v Novem mestu, vse razrede sem izdelal z odliŸnim uspehom. ¦e tedaj sta me najbolj zanimala naravoslovje in tehnika, tako da sem sodeloval na obŸinskih in republiçkih tekmovanjih iz znanja raŸunalniçtva, matematike in fizike ter kot modelar na republiçkih sreŸanjih mladih tehnikov. Prejel sem zlato Vegovo priznanje. æolanje sem nadaljeval na naravoslovno-matematiŸni smeri na Gimnaziji Novo mesto, vsa çtiri leta z odliŸnim uspehom. Poleg çole sem se ukvarjal z astronomijo, glasbo, elektroniko in s programiranjem. Sodeloval sem na razliŸnih tekmovanjih, na republiçkih tekmovanjih srednjeçolcev iz fizike sem se leta 1989 uvrstil na drugo mesto, leta 1992 pa dobil tretjo nagrado. Leta 1989 sem obiskoval Poletno çolo fizike v Ljubljani. Zanimanje za elektroniko in raŸunalniçtvo sem zdru§il v raziskovalni nalogi Osebni raŸunalnik kot telefonski posrednik. Izdelal sem delujoŸi model vmesnika ter potrebno programsko opremo, ki je omogoŸala avtomatizirano klicanje telefonskih naroŸnikov z osebnim raŸunalnikom. Z nalogo sem leta 1991 sodeloval na republiçkem sreŸanju Gibanje znanost mladini, kasneje pa sem na tej podlagi prejel tudi obŸinsko priznanje za raziskovalno delo mladih. Vsa çtiri leta srednje çole sem sodeloval v druçtvu nadarjenih uŸencev, ki je organiziralo zanimiva predavanja z razliŸnih podroŸij. Med drugim sem obiskoval predavanja iz angleçkega jezika, matematike, fizike, pridobil sem si tudi znanje strojepisja, ki mi zelo pomaga pri delu z raŸunalnikom.

Leta 1992 sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani, v drugem letniku pa sem se odloŸil za smer telekomunikacije. PodroŸje telekomunikacij je danes poleg raŸunalniçtva eno tistih, ki se najhitreje razvija, priŸe smo neslutenemu razmahu interneta in digitalnih komunikacij. Za telekomunikacije sem se odloŸil tudi zato, ker bo v prihodnosti çe bolj kot danes dostop do hitrih in zanesljivih informacij nujen za vsako podjetje ali ustanovo. Na fakulteti smo pri praktiŸnih vajah spoznali internet, osnove modemskih komunikacij, telefonske centrale, ISDN, digitalno obdelavo signalov, mobilno telefonijo - vse to pa je dobra podlaga za nadaljnje poglabljanje znanja. Po pouku angleçkega jezika sem si pridobil potrdilo o aktivnem znanju tujega jezika, znanje pa nameravam çe spopolnjevati.

V çolskem letu 95/96 obiskujem Ÿetrti letnik fakultete, povpreŸna ocena opravljenih izpitov in vaj pa znaça 9,4. Po diplomi si §elim çe poglobiti znanje s podiplomskim çtudijem, in sodelovati kot mladi raziskovalec pri projektih laboratorija za telekomunikacije. Spoznavati §elim najnovejçe tehnologije na podroŸju prenosa podatkov in govora ter pripomoŸi k njihovemu vpeljevanju v Sloveniji, zlasti pa me zanima raziskovalno delo na tem podroŸju. Rad bi se zaposlil v ustvarjalnem okolju, kjer bom imel lahko razvijal svoje zmo§nosti in si pridobival novo znanje. Da bi delo Ÿim uspeçneje opravljal, sem se pripravljen naprej izobra§evati in usposabljati.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96173y.htm