* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Janez Zaletelj

8222 OTOČEC, Sevno 20
Telefon: (068) 25 900
E-mail: janez.zaletel@kiss.muzej.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, telekomunikacije

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem na področju ISDN, računalniških omrežij, Interneta.
Osnovno šolo sem obiskoval v Novem mestu, vse razrede sem izdelal z odličnim uspehom. Že tedaj sta me najbolj zanimala naravoslovje in tehnika, tako da sem sodeloval na občinskih in republiških tekmovanjih iz znanja računalništva, matematike in fizike ter kot modelar na republiških srečanjih mladih tehnikov. Prejel sem zlato Vegovo priznanje. Šolanje sem nadaljeval na naravoslovno-matematični smeri na Gimnaziji Novo mesto, vsa štiri leta z odličnim uspehom. Poleg šole sem se ukvarjal z astronomijo, glasbo, elektroniko in s programiranjem. Sodeloval sem na različnih tekmovanjih, na republiških tekmovanjih srednješolcev iz fizike sem se leta 1989 uvrstil na drugo mesto, leta 1992 pa dobil tretjo nagrado. Leta 1989 sem obiskoval Poletno šolo fizike v Ljubljani. Zanimanje za elektroniko in računalništvo sem združil v raziskovalni nalogi Osebni računalnik kot telefonski posrednik. Izdelal sem delujoči model vmesnika ter potrebno programsko opremo, ki je omogočala avtomatizirano klicanje telefonskih naročnikov z osebnim računalnikom. Z nalogo sem leta 1991 sodeloval na republiškem srečanju Gibanje znanost mladini, kasneje pa sem na tej podlagi prejel tudi občinsko priznanje za raziskovalno delo mladih. Vsa štiri leta srednje šole sem sodeloval v društvu nadarjenih učencev, ki je organiziralo zanimiva predavanja z različnih področij. Med drugim sem obiskoval predavanja iz angleškega jezika, matematike, fizike, pridobil sem si tudi znanje strojepisja, ki mi zelo pomaga pri delu z računalnikom.

Leta 1992 sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani, v drugem letniku pa sem se odločil za smer telekomunikacije. Področje telekomunikacij je danes poleg računalništva eno tistih, ki se najhitreje razvija, priče smo neslutenemu razmahu interneta in digitalnih komunikacij. Za telekomunikacije sem se odločil tudi zato, ker bo v prihodnosti še bolj kot danes dostop do hitrih in zanesljivih informacij nujen za vsako podjetje ali ustanovo. Na fakulteti smo pri praktičnih vajah spoznali internet, osnove modemskih komunikacij, telefonske centrale, ISDN, digitalno obdelavo signalov, mobilno telefonijo - vse to pa je dobra podlaga za nadaljnje poglabljanje znanja. Po pouku angleškega jezika sem si pridobil potrdilo o aktivnem znanju tujega jezika, znanje pa nameravam še spopolnjevati.

V šolskem letu 95/96 obiskujem četrti letnik fakultete, povprečna ocena opravljenih izpitov in vaj pa znaša 9,4. Po diplomi si želim še poglobiti znanje s podiplomskim študijem, in sodelovati kot mladi raziskovalec pri projektih laboratorija za telekomunikacije. Spoznavati želim najnovejše tehnologije na področju prenosa podatkov in govora ter pripomoči k njihovemu vpeljevanju v Sloveniji, zlasti pa me zanima raziskovalno delo na tem področju. Rad bi se zaposlil v ustvarjalnem okolju, kjer bom imel lahko razvijal svoje zmožnosti in si pridobival novo znanje. Da bi delo čim uspešneje opravljal, sem se pripravljen naprej izobraževati in usposabljati.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96173y.htm