* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Klara Tomljanovi~

8000 NOVO MESTO, Ljubljanska 22
Telefon: (068) 322 172

Musik-Akademie der Stadt Basel ([vica), solisti~ni in koncertni razred (kitara)

[tudij bom predvidoma kon~ala julija 1997. Delati si `elim predvsem v koncertni dejavnosti, v pedago{ki dejavnosti (npr. pou~evanje na Akademiji za glasbo ali srednji glasbeni {oli).
Vse razrede osnovne {ole v Novem mestu sem kon~ala z odliko. Kot zmagovalka obmo~nega tekmovanja v matematiki sem tudi dvakrat prejela srebrno Vegovo priznanje. Od ~etrtega razreda sem obiskovala Glasbeno {olo Marjana Kozine v Novem mestu in `e zgodaj za~ela nastopati. Kitara je postala moja zvesta `ivljenjska spremljevalka.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala v Gimnazijo Novo mesto, na naravoslovno-matemati~no smer. Prvi letnik sem kon~ala s prav dobrim uspehom, vendar sem se zaradi nezadr`ne `elje po glasbi in umetni{kem ustvarjanju preusmerila na Srednjo glasbeno {olo v Ljubljani. Pouk kitare sem obiskovala pri prof. Toma`u [eguli, ki je v meni zbudil silno `eljo po muziciranju in nadaljnjem spopolnjevanju. Srednjo glasbeno {olo sem kon~ala v treh letih.

[tudij kitare sem nadaljevala, in po dveh letih diplomirala na vi{ji stopnji Glasbene akademije v Ljubljani. Nato sem {tudij nadaljevala pri prof. Sonji Prunnbauer v Freiburgu (ZRN). Ker mi visoka {ola v Freiburgu slovenske diplome ni priznala, sem morala {tudij opravljati od za~etka. [tudij sem kon~ala v uradnem roku, {tirih letih, z najve~jo odliko iz predmeta kitare in metodi~nega pou~evanja. Prof. Prunnbauerjeva me je vpeljala v svet koncertiranja po vsej Nem~iji.

Ves ~as {olanja sem se udele`evala kitarskih seminarjev svetovno znanih kitaristov po vsem svetu: Costas Cotsiolis (Gr~ija), Emilio Cordero (Portoriko), Alexander Frauci (Rusija), Hubert Käppel (Köln), Dalle Cavanach (Toronto), Alvaro Pieri (Montreal). Vzporedno s {tudijem sem za~ela koncertirati kot solistka in v razli~nih komornih sestavih po Evropi.

Poleg {tipendije iz Zoisovega sklada sem se ves ~as pre`ivljala tudi s pou~evanjem in imam `e sedem let delovnih izku{enj na tem podro~ju. Zdaj pou~ujem na Glasbeni {oli v Freiburgu.

Leta 1994 sem bila sprejeta v elitno solisti~no {olo znanega kitarista in pedagoga Oscarja Ghiglie v Baslu ([vica). Podiplomski {tudij pri njem traja tri leta, vendar se mora vsak {tudent po drugem letu in tudi pred tretjim letom (pred diplomo) predstaviti z dolo~enim dve- do triurnim programom komisiji, ki odlo~i o tem, ali sme{ {olanje nadaljevati. Popravnih izpitov ni. Zdaj sem uspe{no opravila prvi preskus (po dveh letih), in ta mi omogo~a nadaljnje leto {tudija.

Letos sem postala redna ~lanica mednarodnega kvarteta kitar Aleph, ki gostuje po vsem svetu.

Vsa leta {olanja v tujini (od 1990 do 1996) sem zmeraj znova nastopala s koncerti doma, in sodelovala s slovenskimi glasbeniki ter snemala za Radio (CD s flavtistom Matejem Zupanom) in TV Slovenija.

V prihodnje `elim nadaljevati koncertno kariero, in tudi pedago{ko pot, ter izku{nje in znanje iz tujine prenesti kitaristom doma ter jim omogo~iti strokovno raven, ki bi se dala meriti z drugimi narodi.

@elim si pou~evati na ustanovi, kjer bi se moje zmo`nosti, dolgoletni {tudij in bivanje v tujini izrazili, lahko uporabili in rodili sadove.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96171y.htm