* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Klara TomljanoviŸ

8000 NOVO MESTO, Ljubljanska 22
Telefon: (068) 322 172

Musik-Akademie der Stadt Basel (ævica), solistiŸni in koncertni razred (kitara)

ætudij bom predvidoma konŸala julija 1997. Delati si §elim predvsem v koncertni dejavnosti, v pedagoçki dejavnosti (npr. pouŸevanje na Akademiji za glasbo ali srednji glasbeni çoli).
Vse razrede osnovne çole v Novem mestu sem konŸala z odliko. Kot zmagovalka obmoŸnega tekmovanja v matematiki sem tudi dvakrat prejela srebrno Vegovo priznanje. Od Ÿetrtega razreda sem obiskovala Glasbeno çolo Marjana Kozine v Novem mestu in §e zgodaj zaŸela nastopati. Kitara je postala moja zvesta §ivljenjska spremljevalka.

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala v Gimnazijo Novo mesto, na naravoslovno-matematiŸno smer. Prvi letnik sem konŸala s prav dobrim uspehom, vendar sem se zaradi nezadr§ne §elje po glasbi in umetniçkem ustvarjanju preusmerila na Srednjo glasbeno çolo v Ljubljani. Pouk kitare sem obiskovala pri prof. Toma§u æeguli, ki je v meni zbudil silno §eljo po muziciranju in nadaljnjem spopolnjevanju. Srednjo glasbeno çolo sem konŸala v treh letih.

ætudij kitare sem nadaljevala, in po dveh letih diplomirala na viçji stopnji Glasbene akademije v Ljubljani. Nato sem çtudij nadaljevala pri prof. Sonji Prunnbauer v Freiburgu (ZRN). Ker mi visoka çola v Freiburgu slovenske diplome ni priznala, sem morala çtudij opravljati od zaŸetka. ætudij sem konŸala v uradnem roku, çtirih letih, z najveŸjo odliko iz predmeta kitare in metodiŸnega pouŸevanja. Prof. Prunnbauerjeva me je vpeljala v svet koncertiranja po vsej NemŸiji.

Ves Ÿas çolanja sem se udele§evala kitarskih seminarjev svetovno znanih kitaristov po vsem svetu: Costas Cotsiolis (GrŸija), Emilio Cordero (Portoriko), Alexander Frauci (Rusija), Hubert Käppel (Köln), Dalle Cavanach (Toronto), Alvaro Pieri (Montreal). Vzporedno s çtudijem sem zaŸela koncertirati kot solistka in v razliŸnih komornih sestavih po Evropi.

Poleg çtipendije iz Zoisovega sklada sem se ves Ÿas pre§ivljala tudi s pouŸevanjem in imam §e sedem let delovnih izkuçenj na tem podroŸju. Zdaj pouŸujem na Glasbeni çoli v Freiburgu.

Leta 1994 sem bila sprejeta v elitno solistiŸno çolo znanega kitarista in pedagoga Oscarja Ghiglie v Baslu (ævica). Podiplomski çtudij pri njem traja tri leta, vendar se mora vsak çtudent po drugem letu in tudi pred tretjim letom (pred diplomo) predstaviti z doloŸenim dve- do triurnim programom komisiji, ki odloŸi o tem, ali smeç çolanje nadaljevati. Popravnih izpitov ni. Zdaj sem uspeçno opravila prvi preskus (po dveh letih), in ta mi omogoŸa nadaljnje leto çtudija.

Letos sem postala redna Ÿlanica mednarodnega kvarteta kitar Aleph, ki gostuje po vsem svetu.

Vsa leta çolanja v tujini (od 1990 do 1996) sem zmeraj znova nastopala s koncerti doma, in sodelovala s slovenskimi glasbeniki ter snemala za Radio (CD s flavtistom Matejem Zupanom) in TV Slovenija.

V prihodnje §elim nadaljevati koncertno kariero, in tudi pedagoçko pot, ter izkuçnje in znanje iz tujine prenesti kitaristom doma ter jim omogoŸiti strokovno raven, ki bi se dala meriti z drugimi narodi.

¦elim si pouŸevati na ustanovi, kjer bi se moje zmo§nosti, dolgoletni çtudij in bivanje v tujini izrazili, lahko uporabili in rodili sadove.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96171y.htm