* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Klara Tomljanovič

8000 NOVO MESTO, Ljubljanska 22
Telefon: (068) 322 172

Musik-Akademie der Stadt Basel (Švica), solistični in koncertni razred (kitara)

Študij bom predvidoma končala julija 1997. Delati si želim predvsem v koncertni dejavnosti, v pedagoški dejavnosti (npr. poučevanje na Akademiji za glasbo ali srednji glasbeni šoli).
Vse razrede osnovne šole v Novem mestu sem končala z odliko. Kot zmagovalka območnega tekmovanja v matematiki sem tudi dvakrat prejela srebrno Vegovo priznanje. Od četrtega razreda sem obiskovala Glasbeno šolo Marjana Kozine v Novem mestu in že zgodaj začela nastopati. Kitara je postala moja zvesta življenjska spremljevalka.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala v Gimnazijo Novo mesto, na naravoslovno-matematično smer. Prvi letnik sem končala s prav dobrim uspehom, vendar sem se zaradi nezadržne želje po glasbi in umetniškem ustvarjanju preusmerila na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani. Pouk kitare sem obiskovala pri prof. Tomažu Šeguli, ki je v meni zbudil silno željo po muziciranju in nadaljnjem spopolnjevanju. Srednjo glasbeno šolo sem končala v treh letih.

Študij kitare sem nadaljevala, in po dveh letih diplomirala na višji stopnji Glasbene akademije v Ljubljani. Nato sem študij nadaljevala pri prof. Sonji Prunnbauer v Freiburgu (ZRN). Ker mi visoka šola v Freiburgu slovenske diplome ni priznala, sem morala študij opravljati od začetka. Študij sem končala v uradnem roku, štirih letih, z največjo odliko iz predmeta kitare in metodičnega poučevanja. Prof. Prunnbauerjeva me je vpeljala v svet koncertiranja po vsej Nemčiji.

Ves čas šolanja sem se udeleževala kitarskih seminarjev svetovno znanih kitaristov po vsem svetu: Costas Cotsiolis (Grčija), Emilio Cordero (Portoriko), Alexander Frauci (Rusija), Hubert Käppel (Köln), Dalle Cavanach (Toronto), Alvaro Pieri (Montreal). Vzporedno s študijem sem začela koncertirati kot solistka in v različnih komornih sestavih po Evropi.

Poleg štipendije iz Zoisovega sklada sem se ves čas preživljala tudi s poučevanjem in imam že sedem let delovnih izkušenj na tem področju. Zdaj poučujem na Glasbeni šoli v Freiburgu.

Leta 1994 sem bila sprejeta v elitno solistično šolo znanega kitarista in pedagoga Oscarja Ghiglie v Baslu (Švica). Podiplomski študij pri njem traja tri leta, vendar se mora vsak študent po drugem letu in tudi pred tretjim letom (pred diplomo) predstaviti z določenim dve- do triurnim programom komisiji, ki odloči o tem, ali smeš šolanje nadaljevati. Popravnih izpitov ni. Zdaj sem uspešno opravila prvi preskus (po dveh letih), in ta mi omogoča nadaljnje leto študija.

Letos sem postala redna članica mednarodnega kvarteta kitar Aleph, ki gostuje po vsem svetu.

Vsa leta šolanja v tujini (od 1990 do 1996) sem zmeraj znova nastopala s koncerti doma, in sodelovala s slovenskimi glasbeniki ter snemala za Radio (CD s flavtistom Matejem Zupanom) in TV Slovenija.

V prihodnje želim nadaljevati koncertno kariero, in tudi pedagoško pot, ter izkušnje in znanje iz tujine prenesti kitaristom doma ter jim omogočiti strokovno raven, ki bi se dala meriti z drugimi narodi.

Želim si poučevati na ustanovi, kjer bi se moje zmožnosti, dolgoletni študij in bivanje v tujini izrazili, lahko uporabili in rodili sadove.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96171y.htm