* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Malan [trbenc

8000 NOVO MESTO, Ragovska ulica 8
Telefon: (068) 341 010

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem v preventivi in kurativi, raziskovanju, gojenju `ivali, pou~evanju (male `ivali, divjad, kun~ereja, ~ebelarstvo).
Osnovno {olo sem zlahka izdelovala, vendar se po koncu osemletke vseeno nisem odlo~ila za nadaljnje izobra`evanje na tedanji srednji naravoslovno-matemati~ni {oli, ker sem si `elela ve~ prakti~nega dela. Zmeraj me je zanimala medicina, zato sem se vpisala na srednjo zdravstveno {olo. Tudi tu nisem imela te`av z u~enjem, bila pa sem zelo dejavna v {olski organizaciji, {olskem radiu in sploh pri vseh organizacijskih zadevah. Za fakultativni tuji jezik sem si izbrala franco{~ino, vendar je ta pouk zaradi premajhnega zanimanja potekal le eno leto.

Klub nadarjenih u~encev, ki je takrat za~el delovati v Novem mestu, mi je omogo~il dodatno izobra`evanje z biolo{ko-kemi~nih podro~ij in iz angle{~ine ter udele`bo na ekskurzijah v tujini. Tedaj sem tudi spoznala kako pomembne so druge ~lovekove dejavnosti in kultura. Sodelovala sem pri literarnem ustvarjanju, gledali{~u, tri leta obiskovala plesno {olo in za~ela vse pogosteje hoditi v gore. Privla~ili so me tudi drugi {porti: kajaka{tvo, jahanje in jadralno padalstvo.

V teh letih sem podvomila, ali je dolg in nehvale`en {tudij medicine smiseln. Hkrati je prevladala ljubezen do `ivali, zato sem se vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Niti enkrat med {tudijem nisem podvomila o pravilnosti te odlo~itve, ~eprav je nadaljnja pot po kon~anju {tudija {e zelo zamegljena. Izpite sem sku{ala opraviti `e v prvih rokih, tako da sem do septembra lahko zaslu`ila nekaj denarja s stre`bo v planinskih postojankah. Politi~na dejavnost me ne zanima ve~, sem pa ~lanica mednarodne {tudentske organizacije IVSA. Ta mi je omogo~ila udele`bo na skupinski izmenjavi {tudentov z Bernom, Barcelono in Zagrebom ter opravljanje tritedenske prakse v `ivalskem vrtu v Leipzigu. Tudi letos bom opravljala prakso v tujini- z Dunaja so mi `e odgovorili. Poleg obveznih vaj in de`urstev sem tudi prostovoljno delala na veterinarski kliniki v Ljubljani ter na veterinarski postaji v Novem mestu. V petem letniku sem vpisala izbirne predmete: kirur{ki praktikum, anesteziologijo, reanimacijo in intenzivno terapijo, pogoje reje in zdravstveno varstvo kuncev ter stomatolo{ki praktikum. Zelo me zanima praksa malih `ivali, najraje pa bi delala z divjimi `ivalmi ali s ~ebelami. ^e bi bilo mogo~e, bi z veseljem gojila male `ivali. @e v prvem letniku srednje {ole sem prejela malo Kidri~evo nagrado za raziskovalno nalogo o informiranosti mladih o aidsu, ob tem pa sem postala precej skepti~na do podobnih raziskovalnih nalog, ki so same sebi namen. Ker me raziskovalno delo {e vedno zanima, si `elim v prihodnje dobro izbrati med vsemi zanimivimi podro~ji. Nadaljevati nameravam podiplomski {tudij, {koda pa je, da na na{i fakulteti {e ne poznamo specializacije. Povpre~na ocena pri doslej opravljenih izpitih je ve~ kot 9 (predvsem na ra~un zadnjega leta, ko je dosegla 9,6).

Poznam osnove dela z osebnim ra~unalnikom, imam opravljeni dve stopnji nem{kega in eno italijanskega jezika (poleg teko~ega znanja angle{~ine). @e ve~ kot eno leto delam pri jezikovni {oli Berlitz, kjer u~im tuje poslovne`e govoriti slovensko. Ob~asno opravljam tudi druga dela, npr. prevajanje iz tujih jezikov, hostesa. Ker je gorni{tvo postalo pomemben del mojega `ivljenja, sem nekaj ~asa sodelovala pri Mladinski komisiji Planinske zveze Slovenije. Delo z mladimi, njihovo vodenje in izobra`evanje, je zelo hvale`no, vendar jemlje precej ~asa. Trenutno skrbim za svoje nadaljnje izobra`evanje pri alpinisti~nem odseku Matica.

Zdaj, v petem letniku, me {tudijske obveznosti, strokovne ekskurzije, kongresi in seminarji, ob~asno delo ter obiskovanje na{ih in tujih gorstev povsem zaposlujejo, zadnje ~ase celo toliko, da se `al ne morem dovolj dobro posvetiti nobenemu. Vzrok za to je predvsem slaba organiziranost {tudija na fakulteti, ki onemogo~a dobro na~rtovanje. Naslednje leto bo moj poglavitni cilj opravljanje izpitov, nameravam pa tudi zaprositi za strokovno spolnjevanje po CEEPUS-u. Vse to pove, da imam rada razgibano delo, vendar mi je zelo veliko do tega, da bi lahko delala v kolektivu z razvitimi delovnimi navadami in jasno za~rtanimi cilji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96167y.htm