* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Malan ætrbenc

8000 NOVO MESTO, Ragovska ulica 8
Telefon: (068) 341 010

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem v preventivi in kurativi, raziskovanju, gojenju §ivali, pouŸevanju (male §ivali, divjad, kunŸereja, Ÿebelarstvo).
Osnovno çolo sem zlahka izdelovala, vendar se po koncu osemletke vseeno nisem odloŸila za nadaljnje izobra§evanje na tedanji srednji naravoslovno-matematiŸni çoli, ker sem si §elela veŸ praktiŸnega dela. Zmeraj me je zanimala medicina, zato sem se vpisala na srednjo zdravstveno çolo. Tudi tu nisem imela te§av z uŸenjem, bila pa sem zelo dejavna v çolski organizaciji, çolskem radiu in sploh pri vseh organizacijskih zadevah. Za fakultativni tuji jezik sem si izbrala francoçŸino, vendar je ta pouk zaradi premajhnega zanimanja potekal le eno leto.

Klub nadarjenih uŸencev, ki je takrat zaŸel delovati v Novem mestu, mi je omogoŸil dodatno izobra§evanje z bioloçko-kemiŸnih podroŸij in iz angleçŸine ter udele§bo na ekskurzijah v tujini. Tedaj sem tudi spoznala kako pomembne so druge Ÿlovekove dejavnosti in kultura. Sodelovala sem pri literarnem ustvarjanju, gledaliçŸu, tri leta obiskovala plesno çolo in zaŸela vse pogosteje hoditi v gore. PrivlaŸili so me tudi drugi çporti: kajakaçtvo, jahanje in jadralno padalstvo.

V teh letih sem podvomila, ali je dolg in nehvale§en çtudij medicine smiseln. Hkrati je prevladala ljubezen do §ivali, zato sem se vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Niti enkrat med çtudijem nisem podvomila o pravilnosti te odloŸitve, Ÿeprav je nadaljnja pot po konŸanju çtudija çe zelo zamegljena. Izpite sem skuçala opraviti §e v prvih rokih, tako da sem do septembra lahko zaslu§ila nekaj denarja s stre§bo v planinskih postojankah. PolitiŸna dejavnost me ne zanima veŸ, sem pa Ÿlanica mednarodne çtudentske organizacije IVSA. Ta mi je omogoŸila udele§bo na skupinski izmenjavi çtudentov z Bernom, Barcelono in Zagrebom ter opravljanje tritedenske prakse v §ivalskem vrtu v Leipzigu. Tudi letos bom opravljala prakso v tujini- z Dunaja so mi §e odgovorili. Poleg obveznih vaj in de§urstev sem tudi prostovoljno delala na veterinarski kliniki v Ljubljani ter na veterinarski postaji v Novem mestu. V petem letniku sem vpisala izbirne predmete: kirurçki praktikum, anesteziologijo, reanimacijo in intenzivno terapijo, pogoje reje in zdravstveno varstvo kuncev ter stomatoloçki praktikum. Zelo me zanima praksa malih §ivali, najraje pa bi delala z divjimi §ivalmi ali s Ÿebelami. ¬e bi bilo mogoŸe, bi z veseljem gojila male §ivali. ¦e v prvem letniku srednje çole sem prejela malo KidriŸevo nagrado za raziskovalno nalogo o informiranosti mladih o aidsu, ob tem pa sem postala precej skeptiŸna do podobnih raziskovalnih nalog, ki so same sebi namen. Ker me raziskovalno delo çe vedno zanima, si §elim v prihodnje dobro izbrati med vsemi zanimivimi podroŸji. Nadaljevati nameravam podiplomski çtudij, çkoda pa je, da na naçi fakulteti çe ne poznamo specializacije. PovpreŸna ocena pri doslej opravljenih izpitih je veŸ kot 9 (predvsem na raŸun zadnjega leta, ko je dosegla 9,6).

Poznam osnove dela z osebnim raŸunalnikom, imam opravljeni dve stopnji nemçkega in eno italijanskega jezika (poleg tekoŸega znanja angleçŸine). ¦e veŸ kot eno leto delam pri jezikovni çoli Berlitz, kjer uŸim tuje poslovne§e govoriti slovensko. ObŸasno opravljam tudi druga dela, npr. prevajanje iz tujih jezikov, hostesa. Ker je gorniçtvo postalo pomemben del mojega §ivljenja, sem nekaj Ÿasa sodelovala pri Mladinski komisiji Planinske zveze Slovenije. Delo z mladimi, njihovo vodenje in izobra§evanje, je zelo hvale§no, vendar jemlje precej Ÿasa. Trenutno skrbim za svoje nadaljnje izobra§evanje pri alpinistiŸnem odseku Matica.

Zdaj, v petem letniku, me çtudijske obveznosti, strokovne ekskurzije, kongresi in seminarji, obŸasno delo ter obiskovanje naçih in tujih gorstev povsem zaposlujejo, zadnje Ÿase celo toliko, da se §al ne morem dovolj dobro posvetiti nobenemu. Vzrok za to je predvsem slaba organiziranost çtudija na fakulteti, ki onemogoŸa dobro naŸrtovanje. Naslednje leto bo moj poglavitni cilj opravljanje izpitov, nameravam pa tudi zaprositi za strokovno spolnjevanje po CEEPUS-u. Vse to pove, da imam rada razgibano delo, vendar mi je zelo veliko do tega, da bi lahko delala v kolektivu z razvitimi delovnimi navadami in jasno zaŸrtanimi cilji.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96167y.htm