* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Malan Štrbenc

8000 NOVO MESTO, Ragovska ulica 8
Telefon: (068) 341 010

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem v preventivi in kurativi, raziskovanju, gojenju živali, poučevanju (male živali, divjad, kunčereja, čebelarstvo).
Osnovno šolo sem zlahka izdelovala, vendar se po koncu osemletke vseeno nisem odločila za nadaljnje izobraževanje na tedanji srednji naravoslovno-matematični šoli, ker sem si želela več praktičnega dela. Zmeraj me je zanimala medicina, zato sem se vpisala na srednjo zdravstveno šolo. Tudi tu nisem imela težav z učenjem, bila pa sem zelo dejavna v šolski organizaciji, šolskem radiu in sploh pri vseh organizacijskih zadevah. Za fakultativni tuji jezik sem si izbrala francoščino, vendar je ta pouk zaradi premajhnega zanimanja potekal le eno leto.

Klub nadarjenih učencev, ki je takrat začel delovati v Novem mestu, mi je omogočil dodatno izobraževanje z biološko-kemičnih področij in iz angleščine ter udeležbo na ekskurzijah v tujini. Tedaj sem tudi spoznala kako pomembne so druge človekove dejavnosti in kultura. Sodelovala sem pri literarnem ustvarjanju, gledališču, tri leta obiskovala plesno šolo in začela vse pogosteje hoditi v gore. Privlačili so me tudi drugi športi: kajakaštvo, jahanje in jadralno padalstvo.

V teh letih sem podvomila, ali je dolg in nehvaležen študij medicine smiseln. Hkrati je prevladala ljubezen do živali, zato sem se vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Niti enkrat med študijem nisem podvomila o pravilnosti te odločitve, čeprav je nadaljnja pot po končanju študija še zelo zamegljena. Izpite sem skušala opraviti že v prvih rokih, tako da sem do septembra lahko zaslužila nekaj denarja s strežbo v planinskih postojankah. Politična dejavnost me ne zanima več, sem pa članica mednarodne študentske organizacije IVSA. Ta mi je omogočila udeležbo na skupinski izmenjavi študentov z Bernom, Barcelono in Zagrebom ter opravljanje tritedenske prakse v živalskem vrtu v Leipzigu. Tudi letos bom opravljala prakso v tujini- z Dunaja so mi že odgovorili. Poleg obveznih vaj in dežurstev sem tudi prostovoljno delala na veterinarski kliniki v Ljubljani ter na veterinarski postaji v Novem mestu. V petem letniku sem vpisala izbirne predmete: kirurški praktikum, anesteziologijo, reanimacijo in intenzivno terapijo, pogoje reje in zdravstveno varstvo kuncev ter stomatološki praktikum. Zelo me zanima praksa malih živali, najraje pa bi delala z divjimi živalmi ali s čebelami. Če bi bilo mogoče, bi z veseljem gojila male živali. Že v prvem letniku srednje šole sem prejela malo Kidričevo nagrado za raziskovalno nalogo o informiranosti mladih o aidsu, ob tem pa sem postala precej skeptična do podobnih raziskovalnih nalog, ki so same sebi namen. Ker me raziskovalno delo še vedno zanima, si želim v prihodnje dobro izbrati med vsemi zanimivimi področji. Nadaljevati nameravam podiplomski študij, škoda pa je, da na naši fakulteti še ne poznamo specializacije. Povprečna ocena pri doslej opravljenih izpitih je več kot 9 (predvsem na račun zadnjega leta, ko je dosegla 9,6).

Poznam osnove dela z osebnim računalnikom, imam opravljeni dve stopnji nemškega in eno italijanskega jezika (poleg tekočega znanja angleščine). Že več kot eno leto delam pri jezikovni šoli Berlitz, kjer učim tuje poslovneže govoriti slovensko. Občasno opravljam tudi druga dela, npr. prevajanje iz tujih jezikov, hostesa. Ker je gorništvo postalo pomemben del mojega življenja, sem nekaj časa sodelovala pri Mladinski komisiji Planinske zveze Slovenije. Delo z mladimi, njihovo vodenje in izobraževanje, je zelo hvaležno, vendar jemlje precej časa. Trenutno skrbim za svoje nadaljnje izobraževanje pri alpinističnem odseku Matica.

Zdaj, v petem letniku, me študijske obveznosti, strokovne ekskurzije, kongresi in seminarji, občasno delo ter obiskovanje naših in tujih gorstev povsem zaposlujejo, zadnje čase celo toliko, da se žal ne morem dovolj dobro posvetiti nobenemu. Vzrok za to je predvsem slaba organiziranost študija na fakulteti, ki onemogoča dobro načrtovanje. Naslednje leto bo moj poglavitni cilj opravljanje izpitov, nameravam pa tudi zaprositi za strokovno spolnjevanje po CEEPUS-u. Vse to pove, da imam rada razgibano delo, vendar mi je zelo veliko do tega, da bi lahko delala v kolektivu z razvitimi delovnimi navadami in jasno začrtanimi cilji.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96167y.htm