* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Kristina Humar

8000 NOVO MESTO, Drska 29a
Telefon: (068) 324 353

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - francoski jezik, B - primerjalna knji`evnost

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem pri prevajanju iz francoskega jezika, v {olstvu, zalo`ni{tvu, kulturi.
Osemletko sem obiskovala na Osnovni {oli Grm v Novem mestu in bila ves ~as odli~na. V vi{jih razredih sem uspe{no sodelovala na razli~nih tekmovanjih: iz fizike, iz matematike (tri bronasta in srebrno Vegovo priznanje), iz Vesele {ole (eno prvo mesto na ob~inskem tekmovanju), lep uspeh (~etrto mesto) pa smo ekipno zasedli {e na republi{kem tekmovanju na temo Glasbeni barok, ki ga je priredila Glasbena mladina. Obiskovala sem tudi {estletno ni`jo glasbeno {olo in se dve leti dodatno u~ila klavirja. Glasba me spremlja vse do danes.

Po osnovni {oli sem se vpisala na srednjo naravoslovno {olo v Novem mestu, naslednico nekdanje gimnazije, in dosegla enkrat prav dober in trikrat odli~en uspeh. V prvem letniku sem na{la ~as {e za humanistiko in knji`evnost, ki sta me privla~ili `e od za~etka, in na sodelovanju za Cankarjevo nagrado dosegla prvo mesto na ob~inskem tekmovanju in {esto na republi{kem. V vi{jem letniku sem se z dvema so{olcema odzvala na nate~aj za Krkino nagrado iz kemije, in uvrstili smo se med dobitnike prve nagrade.

Po kon~ani srednji {oli sem mo~no omahovala med humanistiko in naravoslovjem in se {ele kasneje odlo~ila za {tudij, ki me je resni~no veselil, a kamor mi je bil vpis zaradi stroge naravoslovne usmerjenosti te`e dostopen. Leta 1991 sem se po opravljenih diferencialnih in sprejemnih izpitih vpisala na franco{~ino in primerjalno knji`evnost; tam {tudiram nepretrgoma in nameravam kon~ati {tudij v predpisanem roku.

Sem absolventka, in ko razmi{ljam o prihodnjem delu, najraje pomislim na prevajalski poklic, tudi na knji`evno prevajanje, saj mi materin{~ina ne dela te`av. S prevajanjem imam `e nekaj izku{enj, predvsem s prevajanjem filmskih besedil. Nekaj izku{enj imam tudi s pou~evanjem franco{~ine, delom, ki bi ga prav tako z veseljem opravljala. Poleg tega sem imela doslej prilo`nost kar dobro spoznati Francijo in hkrati navezati nekaj toplih prijateljskih vezi, ki so mi bile `e pri {tudiju v veliko pomo~.

Zanimala bi me {e zalo`ni{ka dejavnost ali podobna dela na kulturnih podro~jih.

Aktivno obvladam {e angle{ki jezik, dobro uporabljam ra~unalni{ko znanje, nekaj pa imam tudi glasbene izobrazbe. Spopolniti nameravam vsaj {e znanje nem{~ine. Mislim pa, da sta moji odliki tudi natan~nost in zavzetost za delo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96164y.htm