* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Kristina Humar

8000 NOVO MESTO, Drska 29a
Telefon: (068) 324 353

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - francoski jezik, B - primerjalna knji§evnost

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem pri prevajanju iz francoskega jezika, v çolstvu, zalo§niçtvu, kulturi.
Osemletko sem obiskovala na Osnovni çoli Grm v Novem mestu in bila ves Ÿas odliŸna. V viçjih razredih sem uspeçno sodelovala na razliŸnih tekmovanjih: iz fizike, iz matematike (tri bronasta in srebrno Vegovo priznanje), iz Vesele çole (eno prvo mesto na obŸinskem tekmovanju), lep uspeh (Ÿetrto mesto) pa smo ekipno zasedli çe na republiçkem tekmovanju na temo Glasbeni barok, ki ga je priredila Glasbena mladina. Obiskovala sem tudi çestletno ni§jo glasbeno çolo in se dve leti dodatno uŸila klavirja. Glasba me spremlja vse do danes.

Po osnovni çoli sem se vpisala na srednjo naravoslovno çolo v Novem mestu, naslednico nekdanje gimnazije, in dosegla enkrat prav dober in trikrat odliŸen uspeh. V prvem letniku sem naçla Ÿas çe za humanistiko in knji§evnost, ki sta me privlaŸili §e od zaŸetka, in na sodelovanju za Cankarjevo nagrado dosegla prvo mesto na obŸinskem tekmovanju in çesto na republiçkem. V viçjem letniku sem se z dvema soçolcema odzvala na nateŸaj za Krkino nagrado iz kemije, in uvrstili smo se med dobitnike prve nagrade.

Po konŸani srednji çoli sem moŸno omahovala med humanistiko in naravoslovjem in se çele kasneje odloŸila za çtudij, ki me je resniŸno veselil, a kamor mi je bil vpis zaradi stroge naravoslovne usmerjenosti te§e dostopen. Leta 1991 sem se po opravljenih diferencialnih in sprejemnih izpitih vpisala na francoçŸino in primerjalno knji§evnost; tam çtudiram nepretrgoma in nameravam konŸati çtudij v predpisanem roku.

Sem absolventka, in ko razmiçljam o prihodnjem delu, najraje pomislim na prevajalski poklic, tudi na knji§evno prevajanje, saj mi materinçŸina ne dela te§av. S prevajanjem imam §e nekaj izkuçenj, predvsem s prevajanjem filmskih besedil. Nekaj izkuçenj imam tudi s pouŸevanjem francoçŸine, delom, ki bi ga prav tako z veseljem opravljala. Poleg tega sem imela doslej prilo§nost kar dobro spoznati Francijo in hkrati navezati nekaj toplih prijateljskih vezi, ki so mi bile §e pri çtudiju v veliko pomoŸ.

Zanimala bi me çe zalo§niçka dejavnost ali podobna dela na kulturnih podroŸjih.

Aktivno obvladam çe angleçki jezik, dobro uporabljam raŸunalniçko znanje, nekaj pa imam tudi glasbene izobrazbe. Spopolniti nameravam vsaj çe znanje nemçŸine. Mislim pa, da sta moji odliki tudi natanŸnost in zavzetost za delo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96164y.htm