* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Iztok Umek

8351 STRA@A, Pod vinogradi 39

Fakulteta za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani, informatika

Delati si `elim predvsem na projektih, ki so povezani s svetovnim ra~unalni{kih omre`jem.
Rodil sem se v Novem mestu, in tam tudi obiskoval Osnovno {olo Katja Rupena. Redno sem se uspe{no udele`eval osnovno{olskih tekomovanj iz matematike, fizike, ra~unalni{tva ... Dobil sem veliko priznanj in nagrad, med drugim sem bil tudi ob~inski prvak v matematiki in skupaj s so{olcem tudi republi{ki prvak v ra~unalni{tvu.

@e v osnovni {oli me je ra~unalni{tvo zelo veselilo, ker pa v Novem mestu ni bilo srednje {ole za ra~unalni{tvo, sem obiskoval Srednjo {olo tehni~nih in zdravstvene usmeritve Borisa Kidri~a, smer elektrotehnik - elektronik. Tudi v srednji {oli sem se uspe{no udele`eval tekmovanj in raznih dodatnih dejavnosti, ki jih je organiziral Klub za nadarjene u~ence Novo mesto. S kolegom sva dobila prvo Krkino nagrado za program za vodenje evidence invalidov v Krki. Ve~krat sem tudi zastopal na{o ob~ino v ekipnem tekmovanju v {portnem ribolovu za mladince.

Po kon~ani srednji {oli sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani, ki pa se je razdelila na dve fakulteti, tako da zdaj kon~ujem Fakulteto za ra~unalni{tvo in informatiko, smer informatika. Po kon~anem {tudiju bom tako dobil naziv univerzitetnega diplomiranega in`enirja ra~unalni{tva in informatike.

Pred leti sem pomagal pri ustanovitvi ~asnika in pozneje revije Programer, ki se je edina ukvarjala s strokovnimi vpra{anji ra~unalni{tva. Zaradi njene ozke usmeritve je bilo te`ko dobiti sponzorje in reklamne oglase, zato se je Programer pridru`il reviji Monitor in postal njena samostojna priloga. V Programerju sem objavil nekaj ~lankov, s strokovnimi prispevki pa nastopam tudi na strokovnih ra~unalni{kih konferencah doma in v tujini. Zdaj je moje delo usmerjeno predvsem v ra~unalni{ka omre`ja in kot del le-teh - internet. V delu z internetom imam nekajletne izku{nje na sistemskem podro~ju, saj sem precej ~asa skrbel tudi za glavni ra~unalnik in omre`je na fakulteti, zdaj pa skrbim za {tudentsko ra~unalni{ko omre`je na fakulteti (projekt S-Net). Delal sem tudi za precej komercialnih internetovih ponudnikov v Sloveniji.

Jeseni bom odpotoval na {tudij v ZDA, na Johans Hopkins University, da si bom spopolnil znanje. Tudi tam bom poleg {tudijskih obveznosti sodeloval s skupino, ki se ukvarja s predstavitvijo univerze po internetu. Sku{al bom narediti primerjalno {tudijo obeh univerz na tem podro~ju.

Pri delu sem si nabral dragocene izku{nje z zmogljivimi delovnimi postajami, operacijskim sistemom Unix in ra~unalni{kim omre`jem internet. Veliko znanja sem si pridobil tudi iz ra~unalni{ke varnosti in varnosti ra~unalni{kih omre`ij. Poleg omenjenega, sem v sklopu {tudijskih dejavnosti spoznal tudi nekaj orodja CASE za razvoj relacijskih in objektnih podatkovnih baz.

Rad bi delal v dinami~nem in inovativnem okolju, ki bi mi dalo dovolj mo`nosti za nadaljnje izobra`evanje (podiplomski {tudij in strokovne konference, raziskovalno delo). Predvsem bi rad delal pri projektih, ki so povezani s svetovnim ra~unalni{kim omre`jem.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96162y.htm