* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Iztok Umek

8351 STRA¦A, Pod vinogradi 39

Fakulteta za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani, informatika

Delati si §elim predvsem na projektih, ki so povezani s svetovnim raŸunalniçkih omre§jem.
Rodil sem se v Novem mestu, in tam tudi obiskoval Osnovno çolo Katja Rupena. Redno sem se uspeçno udele§eval osnovnoçolskih tekomovanj iz matematike, fizike, raŸunalniçtva ... Dobil sem veliko priznanj in nagrad, med drugim sem bil tudi obŸinski prvak v matematiki in skupaj s soçolcem tudi republiçki prvak v raŸunalniçtvu.

¦e v osnovni çoli me je raŸunalniçtvo zelo veselilo, ker pa v Novem mestu ni bilo srednje çole za raŸunalniçtvo, sem obiskoval Srednjo çolo tehniŸnih in zdravstvene usmeritve Borisa KidriŸa, smer elektrotehnik - elektronik. Tudi v srednji çoli sem se uspeçno udele§eval tekmovanj in raznih dodatnih dejavnosti, ki jih je organiziral Klub za nadarjene uŸence Novo mesto. S kolegom sva dobila prvo Krkino nagrado za program za vodenje evidence invalidov v Krki. VeŸkrat sem tudi zastopal naço obŸino v ekipnem tekmovanju v çportnem ribolovu za mladince.

Po konŸani srednji çoli sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani, ki pa se je razdelila na dve fakulteti, tako da zdaj konŸujem Fakulteto za raŸunalniçtvo in informatiko, smer informatika. Po konŸanem çtudiju bom tako dobil naziv univerzitetnega diplomiranega in§enirja raŸunalniçtva in informatike.

Pred leti sem pomagal pri ustanovitvi Ÿasnika in pozneje revije Programer, ki se je edina ukvarjala s strokovnimi vpraçanji raŸunalniçtva. Zaradi njene ozke usmeritve je bilo te§ko dobiti sponzorje in reklamne oglase, zato se je Programer pridru§il reviji Monitor in postal njena samostojna priloga. V Programerju sem objavil nekaj Ÿlankov, s strokovnimi prispevki pa nastopam tudi na strokovnih raŸunalniçkih konferencah doma in v tujini. Zdaj je moje delo usmerjeno predvsem v raŸunalniçka omre§ja in kot del le-teh - internet. V delu z internetom imam nekajletne izkuçnje na sistemskem podroŸju, saj sem precej Ÿasa skrbel tudi za glavni raŸunalnik in omre§je na fakulteti, zdaj pa skrbim za çtudentsko raŸunalniçko omre§je na fakulteti (projekt S-Net). Delal sem tudi za precej komercialnih internetovih ponudnikov v Sloveniji.

Jeseni bom odpotoval na çtudij v ZDA, na Johans Hopkins University, da si bom spopolnil znanje. Tudi tam bom poleg çtudijskih obveznosti sodeloval s skupino, ki se ukvarja s predstavitvijo univerze po internetu. Skuçal bom narediti primerjalno çtudijo obeh univerz na tem podroŸju.

Pri delu sem si nabral dragocene izkuçnje z zmogljivimi delovnimi postajami, operacijskim sistemom Unix in raŸunalniçkim omre§jem internet. Veliko znanja sem si pridobil tudi iz raŸunalniçke varnosti in varnosti raŸunalniçkih omre§ij. Poleg omenjenega, sem v sklopu çtudijskih dejavnosti spoznal tudi nekaj orodja CASE za razvoj relacijskih in objektnih podatkovnih baz.

Rad bi delal v dinamiŸnem in inovativnem okolju, ki bi mi dalo dovolj mo§nosti za nadaljnje izobra§evanje (podiplomski çtudij in strokovne konference, raziskovalno delo). Predvsem bi rad delal pri projektih, ki so povezani s svetovnim raŸunalniçkim omre§jem.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96162y.htm