* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara BenuliŸ

1000 LJUBLJANA, Vide Jane§iŸ 9

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - umetnostna zgodovina, B - primerjalna knji§evnost


Rojena sem v Ljubljani, tu sem obiskovala osnovno çolo in Gimnazijo Poljane in maturirala leta 1992. V tretjem in Ÿetrtem letniku sem pripravila dve raziskovalni nalogi v okviru gibanja Znanost mladini. Leta 1991 sem predstavila nalogo z naslovom Sanje in simboli v delih De Dhirica, Dalija in Magritta, ki je bila izbrana v o§ji izbor nalog iz Slovenije. Za poster te naloge mi je Mestni komite za izobra§evanje, raziskovalno dejavnost, kulturo in çport podelil nagrado za najboljçi poster. Leta 1992 pa je bila naloga z naslovom Nadrealizem v sodobni slovenski poeziji - Jo§e UdoviŸ, izbrana med tri najboljçe naloge v Sloveniji in bila predstavljena na konŸni prireditvi v Cankarjevem domu.

Leta 1992 sem se vpisala v prvi letnik Filozofske fakultete, smer A-umetnostna zgodovina, B-primerjalna knji§evnost. ætudijske obveznosti na obeh smereh izpolnjujem redno, s povpreŸno oceno 9.

Poleg çtudija na fakulteti sem bila od jeseni 1993 asistentka redaktorice Galerije ækuc v Ljubljani. V tem Ÿasu sem sodelovala pri pripravah in organiziranju posameznih razstav uveljavljenih domaŸih in tujih avtorjev. Odgovorna sem bila za stike z javnostjo Galerije ækuc. UvrçŸena sem bila v izbor in pripravo programa galerije za leto 1995, predvsem mladih in çe neuveljavljenih umetnikov iz Slovenije. Sodelovala sem tudi pri organizaciji in predstavitvi slovenskih umetnikov na Bienalu mladih sredozemskih ustvarjalcev, novembra 1994 v Lizboni, ki je bila v preteklem letu kulturna prestolnica Evrope. Pripravila sem tudi Ÿlanek, ki poroŸa o dogajanju na Bienalu in o predstavitvi slovenskih umetnikov. ¬lanek je natisnjen v letnem katalogu galerije ækuc za leto 1994.

Od leta 1994 se ukvarjam z aktivnim uŸenjem portugalskega jezika. ¦e v srednji çoli sem se nauŸila dveh romanskih jezikov - francoçŸine in çpançŸine. Obiskujem edini teŸaj portugalçŸine v Sloveniji, ki poteka na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za romanske jezike, in se spopolnjujem v tujini. Spoznala sem portugalsko literaturo in ker me je tako zelo oŸarala, sem se odloŸila, da se bom v prihodnje skuçala Ÿim bolje izobraziti v tem jeziku z §eljo, da bi postala prevajalka, saj je prevajalcev portugalçŸine pri nas izredno malo.

Drugi semester leta 1995/96 sem pre§ivela v Lizboni, kjer sem v narodnem muzeju (Museo Nacional de Arte Antiga) raziskovala malo srednjeveçko plastiko in se udele§ila dveh seminarjev: Seminarios en el 250 aniversario de Goya v okviru Institutio Cervantes in Encadernacao medieval v okviru Fundacao Calouste Gulbenkian.

Julija 1996 sem se v Ljubljani udele§ila Simpozija o konzerviranju knjig in papirja v okviru Arhiva Republike Slovenije.

Absolventski sta§ bom zaŸela septembra 1996 in se posvetila pisanju diplomskih nalog, saj §elim dodiplomski çtudij Ÿimprej konŸati.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96161y.htm