* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

æpela Pogorelec

1234 MENGEæ, Vegova 10

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - etnologija s kulturno antropologijo, B - italijanski jezik

Delati si §elim predvsem v turizmu, pouŸevanju.


Sem çtudentka Ÿetrtega letnika na Filozofski fakulteti A-etnologija in kulturna antropologija, B-italijanski jezik. Moja pot izobra§evanja me je po osmih z odliko konŸanih letih na Osnovni çoli Majde Vrhovnik v Ljubljani vodila na Gimnazijo Poljane. V tistih çtirih letih sem uspeçno dokonŸala ni§jo glasbeno çolo in se zaŸela aktivneje ukvarjati z jazzbaletom. Maturo sem opravila z odliko. Zaradi zanimanja za ljudi in njihov naŸin §ivljenja povsod po svetu sem se odloŸila, da si kot primarni çtudij izberem etnologijo in kulturno antropologijo, poleg tega pa sem si za§elela izŸrpnejçe vedenje o italijanskem jeziku, njegovi de§eli in ljudeh. ItalijançŸino, sem se kot drugi tuji jezik uŸila §e v srednji çoli.

Med semestralnimi poŸitnicami sem svoje znanje italijançŸine spopolnjevala na Univerzi za tujce v Perugi, nemçŸino pa na specializiranih teŸajih v Grazu. Z inçtrukcijami in prevodi krajçih dopisov ter oblikovanjem izvleŸkov raznovrstne italijanske in angleçke literature, predvsem za potrebe turistiŸnih agencij, si çirim in utrjujem znanje.

V sklopu çtudija etnologije se udele§ujem raziskovalnih taborov - npr. Istra 1995 in sodelujem pri postavljanju razstav npr. razstava domaŸe in umetne obrti. Sodelovala sem tudi pri nastanku druge knji§ice ¦elodec Ljubljane, ki je projekt nekaterih ljubljanskih osnovnih çol pod strokovnim vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja in nas çtudentov, ki smo osnovnoçolce usmerjali pri njihovem raziskovalnem delu. V okviru rednih terenskih vaj pod vodstvom dr. J. Bogataja in asistenta V. Hazlerja spoznavam kulturno dediçŸino Slovenije.Prav etnoloçki vidik pa je tisti, ki ga zelo primanjkuje pri naŸrtovanju strategije razvoja turizma v Sloveniji.

V zadnjem letu sem svoje znanje poskuçala prenaçati tudi kot turistiŸna vodnica.

Svojo prihodnost vidim v sektorju turizma, ki ima v Sloveniji pod strokovnim vodstvom çe velike razvojne mo§nosti. Pri tem gre le za pravilno zaŸrtano strategijo v o§jem pomenu, temveŸ tudi çirçe - kako predstaviti kako naço zanimivost navzven, gre torej tudi za pravilno izbrano smer propagande. Menim, da se çtudij etnologije izvrstno vklaplja v moje zanimanje. Vsekakor mi bo znanje jezikov - italijançŸine, angleçŸine in nemçŸine omogoŸilo la§je uresniŸevanje postavljenih ciljev.

Rada tudi pouŸujem. Nekaj izkuçenj sem si nabrala z dijaki, zanimalo bi me tudi pouŸevanje tujih jezikov osnovnoçolskih ali predçolskih otrok, pa tudi odraslih. ¬e bo etnologija z domoznanstvom, ali kako drugaŸe, vpeljana v çole, bi z veseljem opravljala tudi to delo.

Ker je etnologija veda tako naçe preteklosti kot sedanjosti, se moramo etnologi nenehno spopolnjevati. ¬e mi le Ÿas dovoljuje, se udele§im kakçnega projekta in s tem poglobim svoje znanje. Takçna miselnost me v prihodnosti prav gotovo ne bo zapustila, zato sem vedno pripravljena na nove izzive in nova spoznanja.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96158y.htm