* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Uro{ Poto~nik

1241 KAMNIK, Zikova 12
Telefon: (061) 813 458

Akademija za gledali{~e, radio, film in televizijo v Ljubljani, dramska igra in umetni{ka beseda

[tudij bom predvidoma kon~al novembra 1996. Delati si `elim predvsem na podro~ju gledali{~a, filma (kot igralec).
Po kon~ani srednji {oli (sem namre~ tudi veterinarski tehnik) sem se odlo~il za {tudij dramske igre na Akademiji za gledali{~e, radio, film in televizijo v Ljubljani. Leta 1991 sem uspe{no opravil sprejemne izpite na akademiji.

@e pred tem sem se intenzivno ukvarjal z gledali{~em. V Kamniku sem bil nekaj ~asa celo mentor za gledali{~e v MKD Pedenjmo`ic. V prvem {tudijskem letu sem deloval predvsem v omenjenem dru{tvu in na odrske deske postavil nekaj svojih kraj{ih del, ki so bila sprejeta z bolj{im ali slab{im odmevom. Sam namre~ tudi pi{em in prav lani sem kon~al svojo prvo celove~erno dramo (Primer Pu-239), ki pa mi je {e uspelo uprizoriti, ker {e nisem zbral dovolj denarja. Med drugim pi{em tudi filmske scenarije, za katere vemo, da jih na Slovenskem primanjkuje.

Prva ve~ja predstava, v kateri sem sodeloval, so bili Bratje Karamazovi v re`iji Sebastijana Horvata, v sezoni 1992/93, na malem odru Drame. Igral sem vlogo Smerdjakova.

Na akademiji sem igral razli~ne vloge in pri tem nabiral igralske izku{nje. Zunaj akademije doslej na profesionalnih odrih {e nisem sodeloval, pripravljam pa se na sodelovanje v MGL-u, pri predstavi Galilejo Galilej.

Sem pa odigral cel kup~ek filmskih vlog. Za sabo imam pet {tudentskih filmov: Maru{ka (predvajana tudi na satelitski TV), V soju lu~i, Pla`a, Mesto umora, Syrija.

V sezoni in pol pa sem odigral tudi {tiri vloge v celove~ernih filmih: Striptih, Melita, Poletna idila, Outsider, ravno v tem mesecu pa igram v filmu Francija Slaka Pet majskih dni, kjer imam glavno vlogo.

Poleg filma in gledali{~a se ukvarjam tudi z glasbo. Igram klavir, kitaro, bas kitaro, kontrabas in bobne. Tudi slikarstvo mi ni tuje.

Med {tudijem sem pridobil dovolj tehnike za nadaljnje poklicno delovanje, pogre{al pa sem predvsem seznanjanje s tehniko filmske igre, ki je na ustanovi vse premalo zastopana. To lahko razumemo, ~e vemo, kaliko denarja je potrebno za celotno izpeljavo filma.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96156y.htm