* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Uroç PotoŸnik

1241 KAMNIK, Zikova 12
Telefon: (061) 813 458

Akademija za gledaliçŸe, radio, film in televizijo v Ljubljani, dramska igra in umetniçka beseda

ætudij bom predvidoma konŸal novembra 1996. Delati si §elim predvsem na podroŸju gledaliçŸa, filma (kot igralec).
Po konŸani srednji çoli (sem namreŸ tudi veterinarski tehnik) sem se odloŸil za çtudij dramske igre na Akademiji za gledaliçŸe, radio, film in televizijo v Ljubljani. Leta 1991 sem uspeçno opravil sprejemne izpite na akademiji.

¦e pred tem sem se intenzivno ukvarjal z gledaliçŸem. V Kamniku sem bil nekaj Ÿasa celo mentor za gledaliçŸe v MKD Pedenjmo§ic. V prvem çtudijskem letu sem deloval predvsem v omenjenem druçtvu in na odrske deske postavil nekaj svojih krajçih del, ki so bila sprejeta z boljçim ali slabçim odmevom. Sam namreŸ tudi piçem in prav lani sem konŸal svojo prvo celoveŸerno dramo (Primer Pu-239), ki pa mi je çe uspelo uprizoriti, ker çe nisem zbral dovolj denarja. Med drugim piçem tudi filmske scenarije, za katere vemo, da jih na Slovenskem primanjkuje.

Prva veŸja predstava, v kateri sem sodeloval, so bili Bratje Karamazovi v re§iji Sebastijana Horvata, v sezoni 1992/93, na malem odru Drame. Igral sem vlogo Smerdjakova.

Na akademiji sem igral razliŸne vloge in pri tem nabiral igralske izkuçnje. Zunaj akademije doslej na profesionalnih odrih çe nisem sodeloval, pripravljam pa se na sodelovanje v MGL-u, pri predstavi Galilejo Galilej.

Sem pa odigral cel kupŸek filmskih vlog. Za sabo imam pet çtudentskih filmov: Maruçka (predvajana tudi na satelitski TV), V soju luŸi, Pla§a, Mesto umora, Syrija.

V sezoni in pol pa sem odigral tudi çtiri vloge v celoveŸernih filmih: Striptih, Melita, Poletna idila, Outsider, ravno v tem mesecu pa igram v filmu Francija Slaka Pet majskih dni, kjer imam glavno vlogo.

Poleg filma in gledaliçŸa se ukvarjam tudi z glasbo. Igram klavir, kitaro, bas kitaro, kontrabas in bobne. Tudi slikarstvo mi ni tuje.

Med çtudijem sem pridobil dovolj tehnike za nadaljnje poklicno delovanje, pogreçal pa sem predvsem seznanjanje s tehniko filmske igre, ki je na ustanovi vse premalo zastopana. To lahko razumemo, Ÿe vemo, kaliko denarja je potrebno za celotno izpeljavo filma.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96156y.htm