* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Sandi Troha

1000 LJUBLJANA, Ulica bratov UŸakar 30

Medicinska fakulteta v Ljubljani, stomatologija


Rodil sem se v Mariboru, od leta 1974 §ivimo v Ljubljani. Osnovno çolo v Kosezah sem konŸal z odliŸnim uspehom, med çolanjem sem se ukvarjal s fiziko in dosegel v sedmem razredu drugo nagrado na republiçkem tekmovanju. Od tretjega razreda osnovne çole do drugega letnika srednje çole sem intenzivno treniral smuŸanje, tako da sem manjkal v çoli tudi do 250 ur na leto. Bil sem obetaven tekmovalec, udele§il sem se tudi nekaj mednarodnih tekmovanj in tekmovanj FIS-a.

Leta 1987 sem se vpisal na Srednjo naravoslovno çolo Ljubljana Be§igrad. Zaradi obveznosti na tedanji Srednji naravoslovni çoli sem moral prenehati trenirati smuŸanje, vendar sem §e s çestnajstimi leti opravil vaditeljski izpit in kasneje z devetnajstimi tudi uŸiteljskega. Kot uŸitelj smuŸanja sem delal v smuŸarskem klubu Valentina Vodnika in bil nosilec cicibanske vrste.

V drugem letniku srednje çole sem dosegel tretjo nagrado na republiçkem tekmovanju iz kemije, v tretjem letniku pa sem opravil seminarsko nalogo na Inçtitutu Jo§ef Stefan z naslovom Izdelava regionalne karte radioaktivnega sevanja v Ljubljani.

Srednjo çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom in bil oproçŸen tedanjega zakljuŸnega izpita. NauŸil sem se tudi treh tujih jezikov: angleçŸine, nemçŸine in italijançŸine.

Leta 1991 sem uspeçno opravil sprejemne izpite na Medicinski fakulteti, Odseku za stomatologijo. Leta 1992 sem se vpisal v drugi letnik tudi na odseku za medicino, prav v tem Ÿasu sem opustil svojega konjiŸka - pouŸevanje smuŸanja. Kljub temu çe zmeraj redno smuŸam, lani sem dobil mednarodno licenco uŸitelja smuŸanja ISIA. Po konŸanem tretjem letniku sem dobil enkratno prilo§nost obiskati Stomatoloçko fakulteto na Washingtonski univerzi v Seattlu (School of Dentistry, University of Washington, ZDA), ki velja za eno boljçih stomatoloçkih çol v ZDA. Na enomeseŸnem çtudijskem obisku sem se seznanil z ameriçkim naŸinom çtudija, dodobra spoznal stomatoloçko çolo v Seattlu, spoznal nekaj svetovno znanih profesorjev, ki predavajo na çoli, navezal trajne prijateljske in strokovne stike s kolegi iz Seattla, Ÿastno zastopal naço de§elo in dr§avo ter z vsem do§ivetim seznanil uŸitelje in kolege v Ljubljani. Junija 1995 sem opravljal strokovno prakso v Berlinu, na tamkajçnji Freie Universität, na oddelku za oralno kirurgijo.

Ko sem uspeçno konŸal Ÿetrti letnik, sem bil izvoljen za podpredsednika v Komisiji za mednarodno dejavnost çtudentov stomatologije (SIDSIC), ki mi je nalagala dve funkciji, in sicer prvega delegata in odgovorno osebo v IADS (International Association of Dental Students) in drugega delegata v EDS (European Community Dental Students' Committe). Funkciji sem opravljal polni dve leti in dosegel çtevilne uspehe. V çtudijskem letu 1994/95 sem organiziral veŸ kot petindvajset strokovnih praks v tujini, çest tujih çtudentov je priçlo na prakso v Slovenijo, enajst çtudentov stomatologije se je udele§ilo 42. svetovnega kongresa çtudentov stomatologije v Sao Paulu v Braziliji, avgusta 1995.

Sodeloval sem na çtevilnih mednarodnih sestankih: februarja 1995 v Carigradu, marca 1995 v Stockholmu, avgusta 1995 v Sao Paulu, septembra 1995 v Belfastu, februarja 1996 v Londonu. Za najveŸji uspeh si çtejem odobreno kandidaturo za organizacijo letne skupçŸine EDS - çtudentov stomatologije dr§av Ÿlanic evropske skupnosti, ki bo avgusta letos v Ljubljani. Hkrati sem spoznal, da je zelo pomembno vkljuŸevanje naçe dr§ave v svetovne tokove na vseh podroŸjih.

Na odseku za stomatologijo sem redno opravljal izpite, konŸal sem peti letnik in jeseni se bom vpisal v zadnji - çesti letnik.

Na odseku za medicino sem delno opravil tretji letnik in nekaj izpitov za Ÿetrti letnik, jeseni se nameravam vpisati redno v tretji letnik, saj mi to zaradi Ÿasovne stiske v prejçnjih letih ni uspelo. V prihodnosti §elim Ÿimpej konŸati çtudij in se zaposliti. V stroki §elim delati doktrinarno v skladu s sodobnimi smermi razvoja, zelo bom upoçteval infekcijsko zaçŸito v stomatologiji. Prav tako §elim konŸati çtudij medicine, ker bi se rad specializiral na podroŸju oralne kirurgije, saj je tam - tako sem prepriŸan - potrebno tudi çirçe znanje sploçne medicine.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96154y.htm