* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Sandi Troha

1000 LJUBLJANA, Ulica bratov Učakar 30

Medicinska fakulteta v Ljubljani, stomatologija


Rodil sem se v Mariboru, od leta 1974 živimo v Ljubljani. Osnovno šolo v Kosezah sem končal z odličnim uspehom, med šolanjem sem se ukvarjal s fiziko in dosegel v sedmem razredu drugo nagrado na republiškem tekmovanju. Od tretjega razreda osnovne šole do drugega letnika srednje šole sem intenzivno treniral smučanje, tako da sem manjkal v šoli tudi do 250 ur na leto. Bil sem obetaven tekmovalec, udeležil sem se tudi nekaj mednarodnih tekmovanj in tekmovanj FIS-a.

Leta 1987 sem se vpisal na Srednjo naravoslovno šolo Ljubljana Bežigrad. Zaradi obveznosti na tedanji Srednji naravoslovni šoli sem moral prenehati trenirati smučanje, vendar sem že s šestnajstimi leti opravil vaditeljski izpit in kasneje z devetnajstimi tudi učiteljskega. Kot učitelj smučanja sem delal v smučarskem klubu Valentina Vodnika in bil nosilec cicibanske vrste.

V drugem letniku srednje šole sem dosegel tretjo nagrado na republiškem tekmovanju iz kemije, v tretjem letniku pa sem opravil seminarsko nalogo na Inštitutu Jožef Stefan z naslovom Izdelava regionalne karte radioaktivnega sevanja v Ljubljani.

Srednjo šolo sem končal z odličnim uspehom in bil oproščen tedanjega zaključnega izpita. Naučil sem se tudi treh tujih jezikov: angleščine, nemščine in italijanščine.

Leta 1991 sem uspešno opravil sprejemne izpite na Medicinski fakulteti, Odseku za stomatologijo. Leta 1992 sem se vpisal v drugi letnik tudi na odseku za medicino, prav v tem času sem opustil svojega konjička - poučevanje smučanja. Kljub temu še zmeraj redno smučam, lani sem dobil mednarodno licenco učitelja smučanja ISIA. Po končanem tretjem letniku sem dobil enkratno priložnost obiskati Stomatološko fakulteto na Washingtonski univerzi v Seattlu (School of Dentistry, University of Washington, ZDA), ki velja za eno boljših stomatoloških šol v ZDA. Na enomesečnem študijskem obisku sem se seznanil z ameriškim načinom študija, dodobra spoznal stomatološko šolo v Seattlu, spoznal nekaj svetovno znanih profesorjev, ki predavajo na šoli, navezal trajne prijateljske in strokovne stike s kolegi iz Seattla, častno zastopal našo deželo in državo ter z vsem doživetim seznanil učitelje in kolege v Ljubljani. Junija 1995 sem opravljal strokovno prakso v Berlinu, na tamkajšnji Freie Universität, na oddelku za oralno kirurgijo.

Ko sem uspešno končal četrti letnik, sem bil izvoljen za podpredsednika v Komisiji za mednarodno dejavnost študentov stomatologije (SIDSIC), ki mi je nalagala dve funkciji, in sicer prvega delegata in odgovorno osebo v IADS (International Association of Dental Students) in drugega delegata v EDS (European Community Dental Students' Committe). Funkciji sem opravljal polni dve leti in dosegel številne uspehe. V študijskem letu 1994/95 sem organiziral več kot petindvajset strokovnih praks v tujini, šest tujih študentov je prišlo na prakso v Slovenijo, enajst študentov stomatologije se je udeležilo 42. svetovnega kongresa študentov stomatologije v Sao Paulu v Braziliji, avgusta 1995.

Sodeloval sem na številnih mednarodnih sestankih: februarja 1995 v Carigradu, marca 1995 v Stockholmu, avgusta 1995 v Sao Paulu, septembra 1995 v Belfastu, februarja 1996 v Londonu. Za največji uspeh si štejem odobreno kandidaturo za organizacijo letne skupščine EDS - študentov stomatologije držav članic evropske skupnosti, ki bo avgusta letos v Ljubljani. Hkrati sem spoznal, da je zelo pomembno vključevanje naše države v svetovne tokove na vseh področjih.

Na odseku za stomatologijo sem redno opravljal izpite, končal sem peti letnik in jeseni se bom vpisal v zadnji - šesti letnik.

Na odseku za medicino sem delno opravil tretji letnik in nekaj izpitov za četrti letnik, jeseni se nameravam vpisati redno v tretji letnik, saj mi to zaradi časovne stiske v prejšnjih letih ni uspelo. V prihodnosti želim čimpej končati študij in se zaposliti. V stroki želim delati doktrinarno v skladu s sodobnimi smermi razvoja, zelo bom upošteval infekcijsko zaščito v stomatologiji. Prav tako želim končati študij medicine, ker bi se rad specializiral na področju oralne kirurgije, saj je tam - tako sem prepričan - potrebno tudi širše znanje splošne medicine.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96154y.htm