* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

[pela Kuclar

1000 LJUBLJANA, Vogelna 8
Telefon: (061) 125 93 62

Akademija za gledali{~e, radio, film in televizijo v Ljubljani, re`ija

Delati si `elim predvsem v filmski industriji (filmski re`iser).
V osnovni {oli sem se za~ela ukvarjati s kulturo: pisala sem pesmi, igrala v {olskih predstavah in risala. Kljub umetni{kim `eljam sem po kon~ani {oli (imela sem odli~en uspeh) nadaljevala {olanje na gimnaziji Ledina na naravoslovno-matemati~ni smeri. Zdelo se mi je, da daje naravoslovna smer ob{irnej{e znanje kot dru`boslovna. Ves ta ~as sem se ukvarjala s kulturo. Urejala sem {olski ~asnik, priredila literarni performance v [KUC- u in literarni ve~er v galeriji GT ter pripravila pesni{ko zbirko - ta je kasneje iz{la pri zalo`bi Karantanija. S slikanjem sem se ukvarjala le {e kot s konji~kom, in to po~nem tudi zdaj. V tretjem letniku gimnazije sem ugotovila, da me najbolj na svetu zanima filmska umetnost, saj dru`i pravzaprav vse umetnosti. Ko sem s prav dobrim uspehom opravila zaklju~ni izpit, sem se vpisala na Akademijo za gledali{~e, radio, film in televizijo, smer filmska re`ija. Za~ela sem se intenzivno ukvarjati s filmom.

Za dokumentarni film Bajazid - ~lovek bomba sem prejela Badjurovo nagrado za {tudentski film in posebno nagrado na festivalu v Celovcu. Posnela sem tudi kratki igrani film Cesta v pekel, dva videospota in nekaj oddaj Poglej me za RTV Slovenija. Doslej sem napisala dva celove~erna scenarija, tri romane in novo pesni{ko zbirko, vendar ti zaradi razli~nih vzrokov {e niso ugledali lu~i sveta.

Ker imam ob~utek, da mi, kar zadeva film, primanjkuje znanja (ena od mnogih pomanjkljivosti slovenske filmske scene), si sku{am pomagati s tujo literaturo, z neprestanim ogledovanjem filmov in s ~im ve~ dela. Toda to ne zadostuje. @elim si, da bi se po kon~anem {tudiju na akademiji lahko spopolnjevala v tujini - na kak{ni dobri ameri{ki {oli za film.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96148y.htm