* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

æpela Kuclar

1000 LJUBLJANA, Vogelna 8
Telefon: (061) 125 93 62

Akademija za gledaliçŸe, radio, film in televizijo v Ljubljani, re§ija

Delati si §elim predvsem v filmski industriji (filmski re§iser).
V osnovni çoli sem se zaŸela ukvarjati s kulturo: pisala sem pesmi, igrala v çolskih predstavah in risala. Kljub umetniçkim §eljam sem po konŸani çoli (imela sem odliŸen uspeh) nadaljevala çolanje na gimnaziji Ledina na naravoslovno-matematiŸni smeri. Zdelo se mi je, da daje naravoslovna smer obçirnejçe znanje kot dru§boslovna. Ves ta Ÿas sem se ukvarjala s kulturo. Urejala sem çolski Ÿasnik, priredila literarni performance v æKUC- u in literarni veŸer v galeriji GT ter pripravila pesniçko zbirko - ta je kasneje izçla pri zalo§bi Karantanija. S slikanjem sem se ukvarjala le çe kot s konjiŸkom, in to poŸnem tudi zdaj. V tretjem letniku gimnazije sem ugotovila, da me najbolj na svetu zanima filmska umetnost, saj dru§i pravzaprav vse umetnosti. Ko sem s prav dobrim uspehom opravila zakljuŸni izpit, sem se vpisala na Akademijo za gledaliçŸe, radio, film in televizijo, smer filmska re§ija. ZaŸela sem se intenzivno ukvarjati s filmom.

Za dokumentarni film Bajazid - Ÿlovek bomba sem prejela Badjurovo nagrado za çtudentski film in posebno nagrado na festivalu v Celovcu. Posnela sem tudi kratki igrani film Cesta v pekel, dva videospota in nekaj oddaj Poglej me za RTV Slovenija. Doslej sem napisala dva celoveŸerna scenarija, tri romane in novo pesniçko zbirko, vendar ti zaradi razliŸnih vzrokov çe niso ugledali luŸi sveta.

Ker imam obŸutek, da mi, kar zadeva film, primanjkuje znanja (ena od mnogih pomanjkljivosti slovenske filmske scene), si skuçam pomagati s tujo literaturo, z neprestanim ogledovanjem filmov in s Ÿim veŸ dela. Toda to ne zadostuje. ¦elim si, da bi se po konŸanem çtudiju na akademiji lahko spopolnjevala v tujini - na kakçni dobri ameriçki çoli za film.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96148y.htm