* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Špela Kuclar

1000 LJUBLJANA, Vogelna 8
Telefon: (061) 125 93 62

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, režija

Delati si želim predvsem v filmski industriji (filmski režiser).
V osnovni šoli sem se začela ukvarjati s kulturo: pisala sem pesmi, igrala v šolskih predstavah in risala. Kljub umetniškim željam sem po končani šoli (imela sem odličen uspeh) nadaljevala šolanje na gimnaziji Ledina na naravoslovno-matematični smeri. Zdelo se mi je, da daje naravoslovna smer obširnejše znanje kot družboslovna. Ves ta čas sem se ukvarjala s kulturo. Urejala sem šolski časnik, priredila literarni performance v ŠKUC- u in literarni večer v galeriji GT ter pripravila pesniško zbirko - ta je kasneje izšla pri založbi Karantanija. S slikanjem sem se ukvarjala le še kot s konjičkom, in to počnem tudi zdaj. V tretjem letniku gimnazije sem ugotovila, da me najbolj na svetu zanima filmska umetnost, saj druži pravzaprav vse umetnosti. Ko sem s prav dobrim uspehom opravila zaključni izpit, sem se vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer filmska režija. Začela sem se intenzivno ukvarjati s filmom.

Za dokumentarni film Bajazid - človek bomba sem prejela Badjurovo nagrado za študentski film in posebno nagrado na festivalu v Celovcu. Posnela sem tudi kratki igrani film Cesta v pekel, dva videospota in nekaj oddaj Poglej me za RTV Slovenija. Doslej sem napisala dva celovečerna scenarija, tri romane in novo pesniško zbirko, vendar ti zaradi različnih vzrokov še niso ugledali luči sveta.

Ker imam občutek, da mi, kar zadeva film, primanjkuje znanja (ena od mnogih pomanjkljivosti slovenske filmske scene), si skušam pomagati s tujo literaturo, z neprestanim ogledovanjem filmov in s čim več dela. Toda to ne zadostuje. Želim si, da bi se po končanem študiju na akademiji lahko spopolnjevala v tujini - na kakšni dobri ameriški šoli za film.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96148y.htm