* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Ale{ Troha

1000 LJUBLJANA, Ulica bratov U~akar 30

Medicinska fakulteta v Ljubljani, stomatologija


V osnovni {oli sem bil odli~en u~enec. Zmeraj sem imel dovolj ~asa za ob{olske dejavnosti. Najve~ prostega ~asa v zgodnji mladosti sem namenil {portu, vendar ga imam zdaj zanj vse manj. Celih deset let sem treniral alpsko smu~anje in bil zelo obetaven tekmovalec. Dosegel sem nekaj dobrih uspehov. Nekateri izmed mojih nekdanjih sotekmovalcev so danes v vrhu svetovnega alpskega smu~anja.

Leta 1987 sem se po sprejemnih izpitih vpisal na Srednjo naravoslovno {olo v Ljubljani. Hkrati z vpisom na zahtevno srednjo {olo sem se po~asi, a zavestno odlo~il za {tudijsko pot in zato prenehal tekmovati. Kljub temu {e zmeraj redno smu~am, saj sem tudi med redkimi slovenskimi u~itelji smu~anja z mednarodno licenco ISIA. Vsako leto se udele`im dr`avnega {tudentskega prvenstva v alpskem smu~anju, in se redno uvrstim med deset najbolj{ih. Maturiral sem z odliko leta 1991 na Gimnaziji Be`igrad, kakor se je preimenovala dotlej Srednja naravoslovna {ola. Od svetovnih jezikov sem se nau~il angle{~ino, nem{~ino in italijan{~ino. Po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih sem se jeseni 1991 vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, na smer stomatologija. Kljub zelo zahtevnemu programu na fakulteti zdaj redno kon~ujem peti letnik. Po kon~anem tretjem letniku sem dobil enkratno prilo`nost: obiskoval sem Stomatolo{ko fakulteto na Washingtonski univerzi v Seattlu (School of Dentistry, University of Washington, ZDA), ki velja za eno bolj{ih stomatolo{kih {ol v ZDA. Na enomese~nem {tudijskem obisku sem se seznanil z ameri{kim na~inom {tudija, dodobra spoznal stomatolo{ko {olo v Seattlu, kriti~no primerjal na{o {olo v Ljubljani, spoznal nekaj svetovno znanih profesorjev, ki predavajo na {oli, navezal trajne prijateljske in strokovne stike s kolegi iz Seattla, ~astno zastopal na{o de`elo in dr`avo ter z vsem do`ivetim seznanil u~itelje in kolege v Ljubljani. Ko sem uspe{no kon~al ~etrti letnik, sem bil v slovenski delegaciji {tudentov stomatologije, ki se je udele`ila 42. svetovnega kongresa {tudentov stomatologije v Sao Paulu v Braziliji avgusta 1995. Zavzeto smo sodelovali v organizaciji, katere ~lanice so priznane stomatolo{ke in druge {ole po svetu. Hkrati sem spoznal, da je zelo pomembno vklju~evanje na{e dr`ave v svetovne tokove na vseh podro~jih. Zato sem postal ~lan slovenske Komisije za mednarodno dejavnost {tudentov stomatologije (SIDSIC).

V prihodnosti `elim ~imprej kon~ati {tudij in se zaposliti. [tudij stomatologije je dolg in obvezujo~. V stroki `elim delati doktrinarno v skladu s sodobnimi smermi razvoja, zelo bom upo{teval infekcijsko za{~ito v stomatologiji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96147y.htm