* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Aleç Troha

1000 LJUBLJANA, Ulica bratov UŸakar 30

Medicinska fakulteta v Ljubljani, stomatologija


V osnovni çoli sem bil odliŸen uŸenec. Zmeraj sem imel dovolj Ÿasa za obçolske dejavnosti. NajveŸ prostega Ÿasa v zgodnji mladosti sem namenil çportu, vendar ga imam zdaj zanj vse manj. Celih deset let sem treniral alpsko smuŸanje in bil zelo obetaven tekmovalec. Dosegel sem nekaj dobrih uspehov. Nekateri izmed mojih nekdanjih sotekmovalcev so danes v vrhu svetovnega alpskega smuŸanja.

Leta 1987 sem se po sprejemnih izpitih vpisal na Srednjo naravoslovno çolo v Ljubljani. Hkrati z vpisom na zahtevno srednjo çolo sem se poŸasi, a zavestno odloŸil za çtudijsko pot in zato prenehal tekmovati. Kljub temu çe zmeraj redno smuŸam, saj sem tudi med redkimi slovenskimi uŸitelji smuŸanja z mednarodno licenco ISIA. Vsako leto se udele§im dr§avnega çtudentskega prvenstva v alpskem smuŸanju, in se redno uvrstim med deset najboljçih. Maturiral sem z odliko leta 1991 na Gimnaziji Be§igrad, kakor se je preimenovala dotlej Srednja naravoslovna çola. Od svetovnih jezikov sem se nauŸil angleçŸino, nemçŸino in italijançŸino. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih sem se jeseni 1991 vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, na smer stomatologija. Kljub zelo zahtevnemu programu na fakulteti zdaj redno konŸujem peti letnik. Po konŸanem tretjem letniku sem dobil enkratno prilo§nost: obiskoval sem Stomatoloçko fakulteto na Washingtonski univerzi v Seattlu (School of Dentistry, University of Washington, ZDA), ki velja za eno boljçih stomatoloçkih çol v ZDA. Na enomeseŸnem çtudijskem obisku sem se seznanil z ameriçkim naŸinom çtudija, dodobra spoznal stomatoloçko çolo v Seattlu, kritiŸno primerjal naço çolo v Ljubljani, spoznal nekaj svetovno znanih profesorjev, ki predavajo na çoli, navezal trajne prijateljske in strokovne stike s kolegi iz Seattla, Ÿastno zastopal naço de§elo in dr§avo ter z vsem do§ivetim seznanil uŸitelje in kolege v Ljubljani. Ko sem uspeçno konŸal Ÿetrti letnik, sem bil v slovenski delegaciji çtudentov stomatologije, ki se je udele§ila 42. svetovnega kongresa çtudentov stomatologije v Sao Paulu v Braziliji avgusta 1995. Zavzeto smo sodelovali v organizaciji, katere Ÿlanice so priznane stomatoloçke in druge çole po svetu. Hkrati sem spoznal, da je zelo pomembno vkljuŸevanje naçe dr§ave v svetovne tokove na vseh podroŸjih. Zato sem postal Ÿlan slovenske Komisije za mednarodno dejavnost çtudentov stomatologije (SIDSIC).

V prihodnosti §elim Ÿimprej konŸati çtudij in se zaposliti. ætudij stomatologije je dolg in obvezujoŸ. V stroki §elim delati doktrinarno v skladu s sodobnimi smermi razvoja, zelo bom upoçteval infekcijsko zaçŸito v stomatologiji.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96147y.htm