* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Aleš Troha

1000 LJUBLJANA, Ulica bratov Učakar 30

Medicinska fakulteta v Ljubljani, stomatologija


V osnovni šoli sem bil odličen učenec. Zmeraj sem imel dovolj časa za obšolske dejavnosti. Največ prostega časa v zgodnji mladosti sem namenil športu, vendar ga imam zdaj zanj vse manj. Celih deset let sem treniral alpsko smučanje in bil zelo obetaven tekmovalec. Dosegel sem nekaj dobrih uspehov. Nekateri izmed mojih nekdanjih sotekmovalcev so danes v vrhu svetovnega alpskega smučanja.

Leta 1987 sem se po sprejemnih izpitih vpisal na Srednjo naravoslovno šolo v Ljubljani. Hkrati z vpisom na zahtevno srednjo šolo sem se počasi, a zavestno odločil za študijsko pot in zato prenehal tekmovati. Kljub temu še zmeraj redno smučam, saj sem tudi med redkimi slovenskimi učitelji smučanja z mednarodno licenco ISIA. Vsako leto se udeležim državnega študentskega prvenstva v alpskem smučanju, in se redno uvrstim med deset najboljših. Maturiral sem z odliko leta 1991 na Gimnaziji Bežigrad, kakor se je preimenovala dotlej Srednja naravoslovna šola. Od svetovnih jezikov sem se naučil angleščino, nemščino in italijanščino. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem se jeseni 1991 vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, na smer stomatologija. Kljub zelo zahtevnemu programu na fakulteti zdaj redno končujem peti letnik. Po končanem tretjem letniku sem dobil enkratno priložnost: obiskoval sem Stomatološko fakulteto na Washingtonski univerzi v Seattlu (School of Dentistry, University of Washington, ZDA), ki velja za eno boljših stomatoloških šol v ZDA. Na enomesečnem študijskem obisku sem se seznanil z ameriškim načinom študija, dodobra spoznal stomatološko šolo v Seattlu, kritično primerjal našo šolo v Ljubljani, spoznal nekaj svetovno znanih profesorjev, ki predavajo na šoli, navezal trajne prijateljske in strokovne stike s kolegi iz Seattla, častno zastopal našo deželo in državo ter z vsem doživetim seznanil učitelje in kolege v Ljubljani. Ko sem uspešno končal četrti letnik, sem bil v slovenski delegaciji študentov stomatologije, ki se je udeležila 42. svetovnega kongresa študentov stomatologije v Sao Paulu v Braziliji avgusta 1995. Zavzeto smo sodelovali v organizaciji, katere članice so priznane stomatološke in druge šole po svetu. Hkrati sem spoznal, da je zelo pomembno vključevanje naše države v svetovne tokove na vseh področjih. Zato sem postal član slovenske Komisije za mednarodno dejavnost študentov stomatologije (SIDSIC).

V prihodnosti želim čimprej končati študij in se zaposliti. Študij stomatologije je dolg in obvezujoč. V stroki želim delati doktrinarno v skladu s sodobnimi smermi razvoja, zelo bom upošteval infekcijsko zaščito v stomatologiji.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96147y.htm