* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Damjana ¦bontar

1000 LJUBLJANA, Dolenjska cesta 79

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - etnologija, B - umetnostna zgodovina


Leta 1977 so me vpisali v Osnovno çolo Hinka Smrekarja v obŸini Ljubljana æiçka, konŸala sem jo z odliko. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih sem se vpisala v prvi letnik Srednje naravoslovne çole, zdajçnje Gimnazije Be§igrad, v Ljubljani. KonŸala sem jo z dobrim uspehom.

NaveliŸana naravoslovja in §eljna humanistike sem oktobra leta 1989 na Filozofski fakulteti v Ljubljani vpisala etnologijo kot smer A in umetnostno zgodovino kot smer B. V vseh teh letih sem se strokovno izobra§evala in spopolnjevala tako na etnoloçkem kot tudi na umetnostnozgodovinskem podroŸju. Ves Ÿas pa sem vendarle dajala prednost smeri A, torej etnologiji. Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, kot se imenuje danes, omogoŸa çtudentom delo na terenu v taborih, delavnicah, postavitev manjçih razstav, posvetov, razprav, ekskurzij in drugih obçtudijskih dejavnosti. Prvega tabora sem se udele§ila konec drugega letnika v æentrupertu leta 1992. Sledili so mu tabori in delavnice v Sloveniji: æentrupert 1993, Rogatec 1994, Ruçe 1994, Zgornje Gorje 1994; in na avstrijskem Koroçkem: Radiçe 1994, Pliberk 1995 in ækocjan 1996. Tako sem pridobila precej izkuçenj in spretnosti z raziskovalnim terenskim delom, delom z ljudmi, ki je te§avno, zelo dinamiŸno in etnologu neogibno potrebno. Skratka, poleg obveznih potovanj po Sloveniji in Evropi ter slu§enja denarja so tudi tabori in delavnice postali del mojega vsakoletnega poŸitnikovanja. Od drugega letnika redno sodelujem z Osnovno çolo Pre§ihovega Voranca v Ljubljani in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Center. Kot mentorica zgodovinskega kro§ka vodim skupino osnovnoçolcev pri odkrivanju kulture in naŸina §ivljenja v Ljubljani. Sodelovala sem pri postavitvah razstav DomaŸe in umetne obrti v Ljubljani in Slovenj Gradcu ter manjçih postavitvah na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, pa tudi na muzejskih sejmih v Cankarjevem domu. Navezala sem stike mednarodnimi strokovnjaki za etnologijo in bila povabljena na IV. mednarodno etnoloçko konferenco v Budimpeçti (leta 1994), naslednje leto pa çe na V. v Bukareçti, a se je §al nisem mogla udele§iti.

To zimo naj bi çtudij konŸala. Konec se je precej odmikal. Kot tehten razlog bi §elela navesti zahtevnost A-diplomske naloge, saj veŸidel raziskave poteka v tujini, na narodnostno meçanem obmoŸju, v fari Radiçe na avstrijskem Koroçkem pod okriljem Slovenskega narodnopisnega inçtituta Urbana Jarnika. Delo med slovensko manjçino bom nadaljevala tudi po diplomi. S kolegico Sandro HabjaniŸ sva namreŸ zaŸeli pisati etnoloçko monografijo fare Radiçe, ki bo med drugim zajela tudi najini diplomski nalogi.

ætudijske in druge "etnoloçke" dejavnosti so mi dopuçŸale çe del prostega Ÿasa, ki sem ga bolj ali manj koristno izrabila za uŸenje tujih jezikov (nemçŸina, poljçŸina), branje in slu§enje denarja (delo hostese, inçtrukcije matematike in kemije, demonstratorstvo v knji§nici, mentorstvo idr.).

Skratka, za svoj jutri si §elim dinamiŸne in ustvarjalne zaposlitve, ki pa bi mi vendarle puçŸala Ÿas za uresniŸevanje §elja in potreb po raziskovanju.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96146y.htm