* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Damjana Žbontar

1000 LJUBLJANA, Dolenjska cesta 79

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - etnologija, B - umetnostna zgodovina


Leta 1977 so me vpisali v Osnovno šolo Hinka Smrekarja v občini Ljubljana Šiška, končala sem jo z odliko. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem se vpisala v prvi letnik Srednje naravoslovne šole, zdajšnje Gimnazije Bežigrad, v Ljubljani. Končala sem jo z dobrim uspehom.

Naveličana naravoslovja in željna humanistike sem oktobra leta 1989 na Filozofski fakulteti v Ljubljani vpisala etnologijo kot smer A in umetnostno zgodovino kot smer B. V vseh teh letih sem se strokovno izobraževala in spopolnjevala tako na etnološkem kot tudi na umetnostnozgodovinskem področju. Ves čas pa sem vendarle dajala prednost smeri A, torej etnologiji. Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, kot se imenuje danes, omogoča študentom delo na terenu v taborih, delavnicah, postavitev manjših razstav, posvetov, razprav, ekskurzij in drugih obštudijskih dejavnosti. Prvega tabora sem se udeležila konec drugega letnika v Šentrupertu leta 1992. Sledili so mu tabori in delavnice v Sloveniji: Šentrupert 1993, Rogatec 1994, Ruše 1994, Zgornje Gorje 1994; in na avstrijskem Koroškem: Radiše 1994, Pliberk 1995 in Škocjan 1996. Tako sem pridobila precej izkušenj in spretnosti z raziskovalnim terenskim delom, delom z ljudmi, ki je težavno, zelo dinamično in etnologu neogibno potrebno. Skratka, poleg obveznih potovanj po Sloveniji in Evropi ter služenja denarja so tudi tabori in delavnice postali del mojega vsakoletnega počitnikovanja. Od drugega letnika redno sodelujem z Osnovno šolo Prežihovega Voranca v Ljubljani in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Center. Kot mentorica zgodovinskega krožka vodim skupino osnovnošolcev pri odkrivanju kulture in načina življenja v Ljubljani. Sodelovala sem pri postavitvah razstav Domače in umetne obrti v Ljubljani in Slovenj Gradcu ter manjših postavitvah na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, pa tudi na muzejskih sejmih v Cankarjevem domu. Navezala sem stike mednarodnimi strokovnjaki za etnologijo in bila povabljena na IV. mednarodno etnološko konferenco v Budimpešti (leta 1994), naslednje leto pa še na V. v Bukarešti, a se je žal nisem mogla udeležiti.

To zimo naj bi študij končala. Konec se je precej odmikal. Kot tehten razlog bi želela navesti zahtevnost A-diplomske naloge, saj večidel raziskave poteka v tujini, na narodnostno mešanem območju, v fari Radiše na avstrijskem Koroškem pod okriljem Slovenskega narodnopisnega inštituta Urbana Jarnika. Delo med slovensko manjšino bom nadaljevala tudi po diplomi. S kolegico Sandro Habjanič sva namreč začeli pisati etnološko monografijo fare Radiše, ki bo med drugim zajela tudi najini diplomski nalogi.

Študijske in druge "etnološke" dejavnosti so mi dopuščale še del prostega časa, ki sem ga bolj ali manj koristno izrabila za učenje tujih jezikov (nemščina, poljščina), branje in služenje denarja (delo hostese, inštrukcije matematike in kemije, demonstratorstvo v knjižnici, mentorstvo idr.).

Skratka, za svoj jutri si želim dinamične in ustvarjalne zaposlitve, ki pa bi mi vendarle puščala čas za uresničevanje želja in potreb po raziskovanju.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96146y.htm