* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Jurij @urej

1225 LUKOVICA, Prevalje 6a
Telefon: (061) 735 039

Pravna fakulteta v Ljubljani, mednarodno-pravna smer

[tudij bom predvidoma kon~al januarja 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju gospodarskega mednarodnega prava.
Rojen sem bil v mestu Friburg, ki le`i v francosko-nem{kem delu [vice. V Slovenijo sem pri{el s star{i ob vpisu v osnovno {olo, obiskoval sem jo v Dobu pri Dom`alah. V sami osnovni {oli sem se ukvarjal z razli~nimi dejavnostmi. Igral sem v gledali{ki skupini, pel v {olskem zboru, sodeloval v Veseli {oli, dosegel v letu 1986 in 1987 bronasto Vegovo priznanje iz znanja matematike, leta 1986 sem dobil srebrno Vegovo priznanje za uspeh na ob~inskem tekmovanju iz matematike, za konec pa sem v 1987 letu sodeloval {e na republi{kem tekmovanju iz logike za osnovno{olce, ter dosegel 4. - 5. mesto v skupini osmih razredov osnovnih {ol republike Slovenije. V tem letu sem bil po koncu osnovne {ole tudi povabljen kot eden izmed treh zastopnikov osnovne {ole, ki sem jo obiskoval, na prvi znanstvenoraziskovalni tabor, ki ga je organizirala ob~ina Dom`ale.

V osnovni {oli pa sem sodeloval tudi pri planincih in tabornikih. Pri planincih sem napravil vse mogo~e planinske {ole, izpit za gorsko stra`o, zastopal osnovno {olo na prvih kvizih Mladina in gore, ki so potekali v republiki Sloveniji, bil v ekipi, ki je zastopala ob~ino Dom`ale na republi{kem tekmovanju v orientaciji, pri tabornikih pa v ekipi {ole, ki je dvakrat zapored zmagala na ob~inskem tekmovanju in zastopala ob~ino Dom`ale na obmo~nem tekmovanju ter zasedla 3. mesto. Seveda ne bi bil zna~ilen Slovenec, ~e ne bi sodeloval tudi pri gasilcih, in tako sem zastopal {olo tudi na ob~inskem gasilskem tekmovanju.

V nadaljevanju sem obiskoval srednjo ekonomsko in naravoslovno {olo Rudolfa Maistra v Kamniku, kjer sem se najprej zopet poskusil v logiki, poleg tega pa sem se pridru`il tudi gledali{ki skupini Zakloni{~e {t. 4, ki jo je vodila razredni~arka prof. Mojca Poznanovi~. Prvo leto sem nastopil v vlogi duhovnika v Bera{ki operi. V poletnih po~itnicah sem sprejel ponudbo mladinskega odseka planinskega dru{tva ob~ine Dom`ale, da se udele`im te~aja za mladinske planinske vodnike in tako postanem eden izmed najmlaj{ih udele`encev te~aja, ki mu je tudi v resnici uspelo postati mladinski planinski vodnik.

V drugem letniku sem vzel naravoslovno-matemati~no smer dobesedno in za~el {e s tremi so{olci `e na za~etku leta sodelovati pri projektu Su{enje lesa z mikrovalovi, ki ga je izpeljala na{a skupina ob denarni pomo~i podjetja Stol iz Kamnika ter ob strokovni pomo~i navedenega podjetja in katedre za fiziko na srednji {oli. Sama naloga je ob koncu leta uspela in dokazala, da se tudi mikrovalovi lahko uporabljajo za kaj ve~ kot samo za kuho. Kot potrditev dose`kov smo prejeli na prireditvi gibanja Zaupajmo v lastno ustvarjalnost, namenjeni mladim raziskovalcem in mentorjem ljubljanske regije plaketo Mladi raziskovalec za eno izmed nalog z nadpovpre~nim {tevilom dose`enih to~k, poleg tega pa smo se v svoji kategoriji uvrstili na drugo mesto in se mesec dni kasneje na podlagi tega izida udele`ili tudi sre~anja na republi{ki ravni, ampak tam smo zaradi dileme, ali nas naj uvrstijo med biologe ali fizike, predstavili na{o nalogo bolj ali manj informativno.

V tretjem letniku sem bil dejaven predvsem zunaj srednje {ole, izvoljen sem bil za na~elnika mladinskega odseka planinskega dru{tva Dom`ale. Vodil sem ga skoraj {tiri leta. V ~etrtem letniku sem si zopet za`elel odra; dobro sem se ga lahko nau`il v `e omenjeni skupini iz prvega letnika, tokrat sem igral gledali{kega igralca v igri [est oseb i{~e avtorja. Z igro smo sodelovali tudi na gimnazijadi v Velenju.

Zaklju~ni izpit ob koncu srednje {ole sem naredil z odliko. Pot me je pripeljala na pravno fakulteto, tega sem si tudi resni~no `elel in mislim, da sem izbral prav. Med {tudijem mi je bilo med drugim tudi zaupano vodenje programa ob~in Dom`ale za bolj dejavno pre`ivljanje prostega ~asa srednje{olske mladine (za gorni{tvo), poleg tega pa sem pripravljal tudi eno izmed ekip ob~ine Dom`ale za republi{ki kviz Mladina in gore.

Z resni~nim zadovoljstvom pa me je v tem letu presenetila predvsem {tipendija avstrijskega ministrstva za znanost in tehnologijo. Omogo~ila mi je udele`bo na seminarju evropskega prava na univerzi Palackeho v Olomucu na ^e{kem pod vodstvom univ.prof. Willibalda Poscha, ki je vodja raziskovalnega centra za evropsko pravo v Gradcu in ob zares ekskluzivni predavateljski zasedbi evropskih profesorjev, diplomatov, predstavnikov komisij evropske skupnosti in sodnikov evropskega sodi{~a. Ob koncu seminarja sem pridobil ustrezno potrdilo, ki ga je izdal navedeni in{titut.

V ~etrtem letniku, ko si moramo {tudentje prava izbrati eno izmed smeri, sem se odlo~il za mednarodnopravno smer; v sklopu te sem letos obiskal tudi ZDA kot eden izmed ~lanov strokovne ekskurzije, ki je namenjena spoznavanju mednarodnih institucij in je vsebovala predavanja vse od diplomatskih predstavni{tev na najrazli~nej{ih ravneh pa do razli~nih ban~nih in gospodarskih institucij mednarodnega trga.

Tema diplomske naloge, ki jo v trenutku pisanja tega prispevka {e vneto pi{em pod strokovnim vodstvom univ. prof. Bojana Zabela, se glasi: Poslovni obi~aji v gospodarskem in trgovinskem pravu.

V vseh teh letih, ki sem vam jih opisal, sem imel med drugim tudi {tevilna strokovna in potopisna predavanja, povpre~na ocena na fakulteti se je gibala od 8,2 pa vse do 9,7. Nau~il sem se govoriti nem{ko in angle{ko.

Po kon~ani diplomski nalogi bom vpisal podiplomski {tudij gospodarsko-civilne smeri na pravni fakulteti, na tem podru~ju si `elim v prihodnosti tudi delati. ^aka me tudi {e pravosodni izpit ter pred tem dve leti pripravni{tva v okviru pravosodnih organov. @elim si, da bi lahko opravljal pripravni{tvo na vi{jem sodi{~u kot redni pravosodni pripravnik. Vse to naj bi nekako dosegel do konca leta 1998 oziroma v za~etku leta 1999. V prihodnosti bi rad delal v kolektivu, ki naj bi mi omogo~il predvsem dodatno izobra`evanje, mednarodno delovanje ter navsezadnje tudi napredovanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96136y.htm