* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Jurij ¦urej

1225 LUKOVICA, Prevalje 6a
Telefon: (061) 735 039

Pravna fakulteta v Ljubljani, mednarodno-pravna smer

ætudij bom predvidoma konŸal januarja 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju gospodarskega mednarodnega prava.
Rojen sem bil v mestu Friburg, ki le§i v francosko-nemçkem delu ævice. V Slovenijo sem priçel s starçi ob vpisu v osnovno çolo, obiskoval sem jo v Dobu pri Dom§alah. V sami osnovni çoli sem se ukvarjal z razliŸnimi dejavnostmi. Igral sem v gledaliçki skupini, pel v çolskem zboru, sodeloval v Veseli çoli, dosegel v letu 1986 in 1987 bronasto Vegovo priznanje iz znanja matematike, leta 1986 sem dobil srebrno Vegovo priznanje za uspeh na obŸinskem tekmovanju iz matematike, za konec pa sem v 1987 letu sodeloval çe na republiçkem tekmovanju iz logike za osnovnoçolce, ter dosegel 4. - 5. mesto v skupini osmih razredov osnovnih çol republike Slovenije. V tem letu sem bil po koncu osnovne çole tudi povabljen kot eden izmed treh zastopnikov osnovne çole, ki sem jo obiskoval, na prvi znanstvenoraziskovalni tabor, ki ga je organizirala obŸina Dom§ale.

V osnovni çoli pa sem sodeloval tudi pri planincih in tabornikih. Pri planincih sem napravil vse mogoŸe planinske çole, izpit za gorsko stra§o, zastopal osnovno çolo na prvih kvizih Mladina in gore, ki so potekali v republiki Sloveniji, bil v ekipi, ki je zastopala obŸino Dom§ale na republiçkem tekmovanju v orientaciji, pri tabornikih pa v ekipi çole, ki je dvakrat zapored zmagala na obŸinskem tekmovanju in zastopala obŸino Dom§ale na obmoŸnem tekmovanju ter zasedla 3. mesto. Seveda ne bi bil znaŸilen Slovenec, Ÿe ne bi sodeloval tudi pri gasilcih, in tako sem zastopal çolo tudi na obŸinskem gasilskem tekmovanju.

V nadaljevanju sem obiskoval srednjo ekonomsko in naravoslovno çolo Rudolfa Maistra v Kamniku, kjer sem se najprej zopet poskusil v logiki, poleg tega pa sem se pridru§il tudi gledaliçki skupini ZakloniçŸe çt. 4, ki jo je vodila razredniŸarka prof. Mojca PoznanoviŸ. Prvo leto sem nastopil v vlogi duhovnika v Beraçki operi. V poletnih poŸitnicah sem sprejel ponudbo mladinskega odseka planinskega druçtva obŸine Dom§ale, da se udele§im teŸaja za mladinske planinske vodnike in tako postanem eden izmed najmlajçih udele§encev teŸaja, ki mu je tudi v resnici uspelo postati mladinski planinski vodnik.

V drugem letniku sem vzel naravoslovno-matematiŸno smer dobesedno in zaŸel çe s tremi soçolci §e na zaŸetku leta sodelovati pri projektu Suçenje lesa z mikrovalovi, ki ga je izpeljala naça skupina ob denarni pomoŸi podjetja Stol iz Kamnika ter ob strokovni pomoŸi navedenega podjetja in katedre za fiziko na srednji çoli. Sama naloga je ob koncu leta uspela in dokazala, da se tudi mikrovalovi lahko uporabljajo za kaj veŸ kot samo za kuho. Kot potrditev dose§kov smo prejeli na prireditvi gibanja Zaupajmo v lastno ustvarjalnost, namenjeni mladim raziskovalcem in mentorjem ljubljanske regije plaketo Mladi raziskovalec za eno izmed nalog z nadpovpreŸnim çtevilom dose§enih toŸk, poleg tega pa smo se v svoji kategoriji uvrstili na drugo mesto in se mesec dni kasneje na podlagi tega izida udele§ili tudi sreŸanja na republiçki ravni, ampak tam smo zaradi dileme, ali nas naj uvrstijo med biologe ali fizike, predstavili naço nalogo bolj ali manj informativno.

V tretjem letniku sem bil dejaven predvsem zunaj srednje çole, izvoljen sem bil za naŸelnika mladinskega odseka planinskega druçtva Dom§ale. Vodil sem ga skoraj çtiri leta. V Ÿetrtem letniku sem si zopet za§elel odra; dobro sem se ga lahko nau§il v §e omenjeni skupini iz prvega letnika, tokrat sem igral gledaliçkega igralca v igri æest oseb içŸe avtorja. Z igro smo sodelovali tudi na gimnazijadi v Velenju.

ZakljuŸni izpit ob koncu srednje çole sem naredil z odliko. Pot me je pripeljala na pravno fakulteto, tega sem si tudi resniŸno §elel in mislim, da sem izbral prav. Med çtudijem mi je bilo med drugim tudi zaupano vodenje programa obŸin Dom§ale za bolj dejavno pre§ivljanje prostega Ÿasa srednjeçolske mladine (za gorniçtvo), poleg tega pa sem pripravljal tudi eno izmed ekip obŸine Dom§ale za republiçki kviz Mladina in gore.

Z resniŸnim zadovoljstvom pa me je v tem letu presenetila predvsem çtipendija avstrijskega ministrstva za znanost in tehnologijo. OmogoŸila mi je udele§bo na seminarju evropskega prava na univerzi Palackeho v Olomucu na ¬eçkem pod vodstvom univ.prof. Willibalda Poscha, ki je vodja raziskovalnega centra za evropsko pravo v Gradcu in ob zares ekskluzivni predavateljski zasedbi evropskih profesorjev, diplomatov, predstavnikov komisij evropske skupnosti in sodnikov evropskega sodiçŸa. Ob koncu seminarja sem pridobil ustrezno potrdilo, ki ga je izdal navedeni inçtitut.

V Ÿetrtem letniku, ko si moramo çtudentje prava izbrati eno izmed smeri, sem se odloŸil za mednarodnopravno smer; v sklopu te sem letos obiskal tudi ZDA kot eden izmed Ÿlanov strokovne ekskurzije, ki je namenjena spoznavanju mednarodnih institucij in je vsebovala predavanja vse od diplomatskih predstavniçtev na najrazliŸnejçih ravneh pa do razliŸnih banŸnih in gospodarskih institucij mednarodnega trga.

Tema diplomske naloge, ki jo v trenutku pisanja tega prispevka çe vneto piçem pod strokovnim vodstvom univ. prof. Bojana Zabela, se glasi: Poslovni obiŸaji v gospodarskem in trgovinskem pravu.

V vseh teh letih, ki sem vam jih opisal, sem imel med drugim tudi çtevilna strokovna in potopisna predavanja, povpreŸna ocena na fakulteti se je gibala od 8,2 pa vse do 9,7. NauŸil sem se govoriti nemçko in angleçko.

Po konŸani diplomski nalogi bom vpisal podiplomski çtudij gospodarsko-civilne smeri na pravni fakulteti, na tem podruŸju si §elim v prihodnosti tudi delati. ¬aka me tudi çe pravosodni izpit ter pred tem dve leti pripravniçtva v okviru pravosodnih organov. ¦elim si, da bi lahko opravljal pripravniçtvo na viçjem sodiçŸu kot redni pravosodni pripravnik. Vse to naj bi nekako dosegel do konca leta 1998 oziroma v zaŸetku leta 1999. V prihodnosti bi rad delal v kolektivu, ki naj bi mi omogoŸil predvsem dodatno izobra§evanje, mednarodno delovanje ter navsezadnje tudi napredovanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96136y.htm