* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Helena Sera`in

1234 MENGE[, Kidri~eva 69, Trzin

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - bibliotekarstvo, B - umetnostna zgodovina

Delati si `elim predvsem v raziskovanju na podro~ju bibliotekarstva.
Z odli~nim uspehom kon~ano {olanje na Osnovni {oli Ketteja in Murna v Ljubljani sem nadaljevala na be`igrajski Srednji naravoslovno-matemati~ni {oli in ga v {olskem letu 1988/89 kon~ala z dobrim uspehom. @e v srednji {oli sem pokazala zanimanje za raziskovalno delo, saj sem se udele`ila dveh raziskovalnih taborov, ki ju je {ola organizirala v Kubedu. V ~etrtem letniku sem na drugem sre~anju mladih raziskovalcev in mentorjev ljubljanskega obmo~ja Zaupajmo v lastno ustvarjalnost v skupini za umetnostno zgodovino dobila drugo nagrado Grad Lo`e - Leutenburg.

V {tudijskem letu 1990/91 sem se na Filozofski fakulteti v Ljubljani vpisala na Oddelek za bibliotekarstvo (predmet A) ter umetnostno zgodovino (predmet B, nepedago{ka smer). Ker pa me je {tudij umetnostne zgodovine mo~no pritegnil, sem kljub ve~ji zahtevnosti vzporednega {tudija dveh glavnih predmetov tudi {tudij umetnostne zgodovine vpisala kot predmet A, nepedago{ko smer.

[tudij na Oddelku za bibliotekarstvo sem kon~ala `e februarja letos z diplomsko nalogo Nastanek in razvoj knji`nic Filozofske fakultete v Ljubljani. Na arhivskih virih temelje~e delo lahko rabi kot eno od izhodi{~ pri pripravi novega univerzitetnega knji`ni~nega sistema v Ljubljani, prina{a pa tudi gradivo za nadaljnje preu~evanje tega segmenta zgodovinskega razvoja bibliotekarstva v Sloveniji.

Poleg obvezne delovne prakse v Knji`nici Be`igrad ter Narodni in univerzitetni knji`nici (NUK) v Ljubljani sem si nekaj delovnih izku{enj pridobila tudi kot demonstratorka v knji`nici Oddelka za umetnostno zgodovino. Praksa v NUK-u je obsegala tudi te~aj COBISS-a za vnos monografskih publikacij, pri izdelavi pisnih izdelkov pa `e ves ~as uporabljam ra~unalnik (Winword 6.0). Med {tudijem sem se seznanila tudi z organizacijo dela v zalo`bi DZS v Ljubljani.

[tudijski program tega oddelka zahteva opravljanje izpitov iz dveh tujih jezikov, pri tem sem izbrala nem{~ino (znanje tega jezika sem si sku{ala spopolniti tudi na te~aju v Nem~iji) in franco{~ino, dodatno pa sem opravila izpit iz aktivnega znanja angle{kega jezika.

V Centru za tuje jezike v Ljubljani kon~ujem tretjo stopnjo italijan{~ine. Znanje tega jezika mi zelo koristi pri pripravi druge diplomske naloge z delovnim naslovom Vile 17. in 18. stoletja na Gori{kem, s katero nameravam po opravljenih diplomskih izpitih kon~ati {tudij tudi na Oddelku za umetnostno zgodovino.

Med {tudijem na tem oddelku sem sodelovala pri raziskovalnem projektu Gotika v Sloveniji, z umetni{kimi stvaritvami zunaj meja na{e de`ele pa sem se seznanila z udele`bo na terenskih vajah ter dalj{imi "ekskurzijami" med semestralnimi po~itnicami. S prilo`nostnim delom v ljubljanskem Mestnem muzeju in Moderni galeriji v Ljubljani sem si nabrala nekaj izku{enj z urejanjem muzejske in galerijske dokumentacije (vnos podatkov v ra~unalni{ko podatkovno zbirko Umetnik). Morda se mi bo neko~ v prihodnosti ponudila prilo`nost za organizacijo priprave in izdelavo slovenskega tezavra za podro~je umetnostne zgodovine, saj bi tovrstno pomagalo koristilo pri vnosu podatkov v knji`ni~ni online bibliografski sistem (COBISS/OPAC) pa tudi pri vnosu in iskanju podatkov v morda neko~ izvedljivi slovenski muzejski online dokumentacijski bazi podatkov.

@e od vsega za~etka sku{am biti dejavna na obeh podro~jih {tudija, saj so mo`nosti za raziskovalno delo skoraj neomejene. Oboje namre~ lahko zdru`ujem kot bibliotekarka specialistka za umetnostno zgodovino ali kot umetnostna zgodovinarka - dokumentalistka in informati~arka. Prednost dajem bibliotekarstvu, saj se stroka, zlasti na raziskovalnem podro~ju, {ele uveljavlja. Z nadaljevanjem raziskovalnega dela in s podiplomskim {tudijem bi rada kon~ala raziskavo o nastanku knji`nic ljubljanske univerze ter tudi sicer po svojih najbolj{ih mo~eh pripomogla k nadaljnjemu razvoju bibliotekarske stroke pri nas.

Bibliografija:

1. Kubed 1989, 1990. Zbornik poro~il. - Ljubljana: Raziskovalna enota Gimnazije Be`igrad, 1993, 89 str.

2. Sv. Jakob, starej{i V: Gotika v Sloveniji. - Ljubljana: Narodna galerija, 1995, str. 196 - 197 (Katalog razstave).

3. Sv. Jakob starej{i V: Gotika na Kozjanskem z izbranimi kosi plastike in slikarstva. - Podsreda: Zavod Spominski park Treb~e, 1995, str. 27 - 29 (Katalog razstave).

4. Lo`e pri Vipavi - grad ali vila? - Gori{ki letnik 20 - 21, 1993 - 1994, str. 71 - 103.

5. Vloga `upana Ivana Hribarja pri ustanovitvi dveh Ljubljanskih knji`nic. - Knji`nica 40, 1996 (v pripravi).
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96135y.htm