* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Nevenka Medija

1000 LJUBLJANA, Ul. borcev za severno mejo 12
Telefon: (061) 210 275

Filozofska fakulteta v Ljubljani, klasi~na filologija

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1995. Delati si `elim predvsem v muzejih, znanstvenih in{titutih, zavodih ali knji`nicah.
Osnovno in srednjo {olo (Srednja {ola za dru`boslovje in splo{no kulturo Vide Jane`i~; smer: knjigar - knji`ni~ar) sem obiskovala v Ljubljani in obe kon~ala z odli~nim uspehom. V drugem in ~etrtem letniku srednje {ole sem sodelovala na republi{kem tekmovanju v znanju latinskega jezika in se obakrat (leta 1987 in 1989) uvrstila na prvo mesto. V ~etrtem letniku sem si tako prislu`ila tudi udele`bo na evropskem tekmovanju iz latin{~ine, t.i. Certamen Ciceronianum Arpinas, v Arpinu v Italiji. Vse to je zagotovo vplivalo tudi na izbiro nadaljnjega {tudija.

Tako sem se v {olskem letu 1989/90 vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer klasi~na filologija. [tudij sem kon~ala lani (A - diplomski izpit iz latinskega jezika s knji`evnostjo sem opravila 20. 2. 1995, B - diplomski izpit iz gr{kega jezika s knji`evnostjo 23. 6. 1995), s povpre~no oceno nekaj nad 9. Ves ~as {tudija sem in{truirala (s tem se {e zmeraj ukvarjam) in pou~evala latin{~ino na nekaj osnovnih {olah v Ljubljani ter Zavodu za tehni~no izobra`evanje, zdaj pa {e zmeraj (`e drugo {olsko leto) pou~ujem medicinsko izrazje na Srednji zdravstveni {oli in gimnaziji, [ubi~eva 1, v Ljubljani. Pred kratkim, 20. 3. 1996, sem opravila tudi strokovni izpit.

Ker sem takoj po kon~anem {tudiju vpisala podiplomski {tudij iz latinske knji`evnosti (naslov magistrskega dela je Latinski pregovori v slovenskih u~benikih za latin{~ino - njihov izvor, obseg in pomen), mi Zoisova {tipendija, tako kot vsa leta doslej, pomaga pri financiranju {tudijskih potreb (te~ajev tujih jezikov ipd.), zdaj pa predvsem pri pla~ilu vpisnine (magistrski {tudij sem namre~ vpisala kot samopla~nica).

Moja prva `elja je ~imprej kon~ati podiplomski {tudij, obenem pa si mo~no `elim, ~e mi bo ~as dopu{~al, napisati nov u~benik za predmet medicinska terminologija, ali vsaj delovni zvezek k zdaj{njemu u~beniku, saj je le-ta (iz razli~nih vzrokov) za u~enje in pou~evanje pravzaprav skoraj neprimeren.

Za {tipendijo sem nadvse hvale`na, zelo pa si `elim, da bi dobila {e kak{no dodatno, ki bi mi omogo~ila {tudij, spopolnjevanje v tujini, predvsem dostop do literature, ki jo bom potrebovala za magistrsko nalogo in tudi pri pisanju novega u~benika (~e se bom za to odlo~ila, seveda tudi ob denarni podpori). In navsezadnje, `elela bi se nau~iti tudi novogr{kega jezika - in {e ~esa.

Ker me torej veselijo predvsem jeziki (angle{~ino in nem{~ino imam aktivno priznano), bi tudi v prihodnje rada delala (predvsem) na jezikovnem podro~ju in bi se z veseljem, ~e bi bilo potrebno, {e naprej spopolnjevala v znanju tujih jezikov. Predvsem bi `elela delati (pou~evati) na kaki zasebni jezikovni {oli ali ljudski univerzi, nadaljevati tudi delo na [ubi~evi gimnaziji in zdravstveni {oli (ali na katerikoli drugi ljubljanski gimnaziji ali srednji {oli), najbolj pa si `elim delati na fakulteti (npr. kot lektorica), bodisi na filozofski fakulteti, ali na kateri koli drugi, kjer bi lahko uporabila znanje klasi~ne filologije. Zanimalo bi me tudi delo v muzejih, znanstvenih in{titutih, Zavodu za {olstvo in {port ali knji`nicah, pa tudi s prevajalstvom bi se (neko~) rada spoprijela.

Skratka, `elim si delati v spodbudnem in ustvarjalnem okolju.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96134y.htm