* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Nevenka Medija

1000 LJUBLJANA, Ul. borcev za severno mejo 12
Telefon: (061) 210 275

Filozofska fakulteta v Ljubljani, klasiŸna filologija

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1995. Delati si §elim predvsem v muzejih, znanstvenih inçtitutih, zavodih ali knji§nicah.
Osnovno in srednjo çolo (Srednja çola za dru§boslovje in sploçno kulturo Vide Jane§iŸ; smer: knjigar - knji§niŸar) sem obiskovala v Ljubljani in obe konŸala z odliŸnim uspehom. V drugem in Ÿetrtem letniku srednje çole sem sodelovala na republiçkem tekmovanju v znanju latinskega jezika in se obakrat (leta 1987 in 1989) uvrstila na prvo mesto. V Ÿetrtem letniku sem si tako prislu§ila tudi udele§bo na evropskem tekmovanju iz latinçŸine, t.i. Certamen Ciceronianum Arpinas, v Arpinu v Italiji. Vse to je zagotovo vplivalo tudi na izbiro nadaljnjega çtudija.

Tako sem se v çolskem letu 1989/90 vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer klasiŸna filologija. ætudij sem konŸala lani (A - diplomski izpit iz latinskega jezika s knji§evnostjo sem opravila 20. 2. 1995, B - diplomski izpit iz grçkega jezika s knji§evnostjo 23. 6. 1995), s povpreŸno oceno nekaj nad 9. Ves Ÿas çtudija sem inçtruirala (s tem se çe zmeraj ukvarjam) in pouŸevala latinçŸino na nekaj osnovnih çolah v Ljubljani ter Zavodu za tehniŸno izobra§evanje, zdaj pa çe zmeraj (§e drugo çolsko leto) pouŸujem medicinsko izrazje na Srednji zdravstveni çoli in gimnaziji, æubiŸeva 1, v Ljubljani. Pred kratkim, 20. 3. 1996, sem opravila tudi strokovni izpit.

Ker sem takoj po konŸanem çtudiju vpisala podiplomski çtudij iz latinske knji§evnosti (naslov magistrskega dela je Latinski pregovori v slovenskih uŸbenikih za latinçŸino - njihov izvor, obseg in pomen), mi Zoisova çtipendija, tako kot vsa leta doslej, pomaga pri financiranju çtudijskih potreb (teŸajev tujih jezikov ipd.), zdaj pa predvsem pri plaŸilu vpisnine (magistrski çtudij sem namreŸ vpisala kot samoplaŸnica).

Moja prva §elja je Ÿimprej konŸati podiplomski çtudij, obenem pa si moŸno §elim, Ÿe mi bo Ÿas dopuçŸal, napisati nov uŸbenik za predmet medicinska terminologija, ali vsaj delovni zvezek k zdajçnjemu uŸbeniku, saj je le-ta (iz razliŸnih vzrokov) za uŸenje in pouŸevanje pravzaprav skoraj neprimeren.

Za çtipendijo sem nadvse hvale§na, zelo pa si §elim, da bi dobila çe kakçno dodatno, ki bi mi omogoŸila çtudij, spopolnjevanje v tujini, predvsem dostop do literature, ki jo bom potrebovala za magistrsko nalogo in tudi pri pisanju novega uŸbenika (Ÿe se bom za to odloŸila, seveda tudi ob denarni podpori). In navsezadnje, §elela bi se nauŸiti tudi novogrçkega jezika - in çe Ÿesa.

Ker me torej veselijo predvsem jeziki (angleçŸino in nemçŸino imam aktivno priznano), bi tudi v prihodnje rada delala (predvsem) na jezikovnem podroŸju in bi se z veseljem, Ÿe bi bilo potrebno, çe naprej spopolnjevala v znanju tujih jezikov. Predvsem bi §elela delati (pouŸevati) na kaki zasebni jezikovni çoli ali ljudski univerzi, nadaljevati tudi delo na æubiŸevi gimnaziji in zdravstveni çoli (ali na katerikoli drugi ljubljanski gimnaziji ali srednji çoli), najbolj pa si §elim delati na fakulteti (npr. kot lektorica), bodisi na filozofski fakulteti, ali na kateri koli drugi, kjer bi lahko uporabila znanje klasiŸne filologije. Zanimalo bi me tudi delo v muzejih, znanstvenih inçtitutih, Zavodu za çolstvo in çport ali knji§nicah, pa tudi s prevajalstvom bi se (nekoŸ) rada spoprijela.

Skratka, §elim si delati v spodbudnem in ustvarjalnem okolju.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96134y.htm