* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Nevenka Medija

1000 LJUBLJANA, Ul. borcev za severno mejo 12
Telefon: (061) 210 275

Filozofska fakulteta v Ljubljani, klasična filologija

Študij bom predvidoma končala junija 1995. Delati si želim predvsem v muzejih, znanstvenih inštitutih, zavodih ali knjižnicah.
Osnovno in srednjo šolo (Srednja šola za družboslovje in splošno kulturo Vide Janežič; smer: knjigar - knjižničar) sem obiskovala v Ljubljani in obe končala z odličnim uspehom. V drugem in četrtem letniku srednje šole sem sodelovala na republiškem tekmovanju v znanju latinskega jezika in se obakrat (leta 1987 in 1989) uvrstila na prvo mesto. V četrtem letniku sem si tako prislužila tudi udeležbo na evropskem tekmovanju iz latinščine, t.i. Certamen Ciceronianum Arpinas, v Arpinu v Italiji. Vse to je zagotovo vplivalo tudi na izbiro nadaljnjega študija.

Tako sem se v šolskem letu 1989/90 vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer klasična filologija. Študij sem končala lani (A - diplomski izpit iz latinskega jezika s književnostjo sem opravila 20. 2. 1995, B - diplomski izpit iz grškega jezika s književnostjo 23. 6. 1995), s povprečno oceno nekaj nad 9. Ves čas študija sem inštruirala (s tem se še zmeraj ukvarjam) in poučevala latinščino na nekaj osnovnih šolah v Ljubljani ter Zavodu za tehnično izobraževanje, zdaj pa še zmeraj (že drugo šolsko leto) poučujem medicinsko izrazje na Srednji zdravstveni šoli in gimnaziji, Šubičeva 1, v Ljubljani. Pred kratkim, 20. 3. 1996, sem opravila tudi strokovni izpit.

Ker sem takoj po končanem študiju vpisala podiplomski študij iz latinske književnosti (naslov magistrskega dela je Latinski pregovori v slovenskih učbenikih za latinščino - njihov izvor, obseg in pomen), mi Zoisova štipendija, tako kot vsa leta doslej, pomaga pri financiranju študijskih potreb (tečajev tujih jezikov ipd.), zdaj pa predvsem pri plačilu vpisnine (magistrski študij sem namreč vpisala kot samoplačnica).

Moja prva želja je čimprej končati podiplomski študij, obenem pa si močno želim, če mi bo čas dopuščal, napisati nov učbenik za predmet medicinska terminologija, ali vsaj delovni zvezek k zdajšnjemu učbeniku, saj je le-ta (iz različnih vzrokov) za učenje in poučevanje pravzaprav skoraj neprimeren.

Za štipendijo sem nadvse hvaležna, zelo pa si želim, da bi dobila še kakšno dodatno, ki bi mi omogočila študij, spopolnjevanje v tujini, predvsem dostop do literature, ki jo bom potrebovala za magistrsko nalogo in tudi pri pisanju novega učbenika (če se bom za to odločila, seveda tudi ob denarni podpori). In navsezadnje, želela bi se naučiti tudi novogrškega jezika - in še česa.

Ker me torej veselijo predvsem jeziki (angleščino in nemščino imam aktivno priznano), bi tudi v prihodnje rada delala (predvsem) na jezikovnem področju in bi se z veseljem, če bi bilo potrebno, še naprej spopolnjevala v znanju tujih jezikov. Predvsem bi želela delati (poučevati) na kaki zasebni jezikovni šoli ali ljudski univerzi, nadaljevati tudi delo na Šubičevi gimnaziji in zdravstveni šoli (ali na katerikoli drugi ljubljanski gimnaziji ali srednji šoli), najbolj pa si želim delati na fakulteti (npr. kot lektorica), bodisi na filozofski fakulteti, ali na kateri koli drugi, kjer bi lahko uporabila znanje klasične filologije. Zanimalo bi me tudi delo v muzejih, znanstvenih inštitutih, Zavodu za šolstvo in šport ali knjižnicah, pa tudi s prevajalstvom bi se (nekoč) rada spoprijela.

Skratka, želim si delati v spodbudnem in ustvarjalnem okolju.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96134y.htm