* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mateja Majcen

1000 LJUBLJANA, Kolajbova 20a
Telefon: (061) 268 207
E-mail: mateja.majcen@mf.uni-lj.si

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1997. Delati si `elim predvsem kot zdravnik - raziskovalec ali specialist splo{ne medicine, infektologije ali pediatrije.
Osnovni {oli (Vrhovci in Vi~) v Ljubljani sem obiskovala med letoma 1979-1987. Osem razredov osnovne {ole sem kon~ala z odli~nim uspehom ter se po kon~ani osemletki vpisala na Srednjo naravoslovno {olo (zdaj Gimnazija Be`igrad) v Ljubljani. Zaklju~ni izpit sem junija 1991 opravila s prav dobrim uspehom. Istega leta sem se po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih vpisala na Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

[tudijske obveznosti opravljam v rednih rokih, tako da sem v {olskem letu 1995/96 vpisana v peti letnik {tudija na omenjeni fakulteti.

Med {olanjem sem prejela ve~ priznanj in opravljala tele dejavnosti: Leta 1987 sem osvojila bronasto Vegovo priznanje. V drugem letniku srednje {ole sem na In{titutu Jo`ef Stefan uspe{no zagovarjala seminarsko nalogo z naslovom Nukleinske kisline, leto kasneje pa pri prof. Alenki Orel uspe{no opravila seminarsko nalogo iz fizike z naslovom Svetloba kot valovanje.

Med po~itnicami leta 1988 in 1990 sem bila dvakrat na te~aju angle{kega jezika na {olah Angloworld education (Bournemouth) in Regent school (Brighton), in uspe{no opravila zaklju~na izpita.

Leta 1991 sem kon~ala osmi razred ni`je glasbene {ole na Srednji glasbeni in baletni {oli v Ljubljani. Takrat sem se prenehala u~iti klavir ter se posvetila igranju orgel.

V zadnjem letniku srednje {ole sem za~ela honorarno pou~evati telovadbo v dopolnilnem pouku na Osnovni {oli Vrhovci, in to po~nem {e danes.

Ob prihodu na univerzo sem za~ela sodelovati v Nacionalnem odboru mednarodne zveze {tudentov medicine (SloMSIC) in najprej skrbela za mednarodno izmenjavo {tudentov medicine. Letos pa sem bila izvoljena na polo`aj usklajevalke dejavnosti Evropske zveze {tudentov medicine (EMSA) za Slovenijo.

V tretjem letniku sem pod mentorstvom prof. dr. Alberta Juter{ka na In{titutu za patologijo skupaj s kolegico izdelala raziskovalno nalogo z naslovom Zna~ilnosti areolarnega epitelija `elod~ne sluznice pri refluksu, in za to sem prejela Pre{ernovo nagrado Medicinske fakultete za dose`ke na raziskovalnem podro~ju za leto 1994. Naloga bo v kmalu objavljena tudi v reviji Medicinski razgledi.

V ~etrtem letniku sem bila imenovana na mesto demonstratorke na Katedri za mikrobiologijo in imunologijo ter na Katedri za biofiziko. Zaradi uspe{nega dela so me na in{titutih povabili k sodelovanju tudi letos.

Spomladi 1995 sem sodelovala pri izpeljavi Mednarodnega endoskopskega kongresa kirurgov v Ljubljani, bila pa sem dejavna tudi ob mednarodni Hepatobiliarni {oli, ki je potekala junija 1995 v Ljubljani. Prav tako sem sodelovala na Slovenskem kirur{kem kongresu, ki je potekal septembra 1995. Na kongresih sem pridobila veliko strokovnih in organizacijskih izku{enj.

Aprila 1996 sem s kolegi organizirala dobrodelni koncert za novo Pediatri~no kliniko v Cankarjevem domu, igral je Evropski simfoni~ni orkester {tudentov medicine, ki {teje {estdeset {tudentov iz trinajstih dr`av. Skrbela sem predvsem za medijsko predstavitev; menim, da mi je ta zelo dobro uspela, saj je celotno prireditev neposredno prena{al tretji program Radia Slovenije, posneli smo svoj radijski reklamni spot, predvajalo ga je kar devet radijskih postaj, o prireditvi sta poro~ali Televizija Slovenija in POP TV, kritike in pogovori pa so bili objavljeni tudi v {tevilnih drugih javnih ob~ilih. Prireditev je v celoti uspela, saj je bila Gallusova dvorana Cankarjevega doma razprodana `e dan pred koncertom.

V {olskem letu 1995/96 nameravam poleg rednih {tudijskih obveznosti izdelati drugo Pre{ernovo raziskovalno nalogo iz imunologije na In{titutu za mikrobiologijo in imunologijo z naslovom Imunske reakcije v nosnih polipih pri alergi~nih in nealergi~nih bolnikih. Ob nastajanju te naloge sem napisala ~lanek Analiza limfocitov izoliranih iz nosnih polipov s preto~no citometrijo, objavila ga je tuja raziskovalna revija. Pripravljam pa se `e za objavo naslednjega, tudi snov tega sodi v okvir omenjene raziskovalne naloge.

Poletje nameravam izrabiti za strokovno spopolnjevanje na Portugalskem; tam bom v okviru {tudentskega izmenjevalnega programa na Univerzitetni kliniki v Portu poglabljala znanje iz infekcijskih bolezni. Udele`ila se bom tudi Eurotalka v Kielu, kjer bo potekal te~aj medicinskega izrazja v nem{kem jeziku.

V prihodnosti si `elim nadaljnje usposabljanje na znanstvenoraziskovalnem in strokovnem podro~ju ter si pridobiti znanje dobrega zdravnika.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96129y.htm