* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mateja Majcen

1000 LJUBLJANA, Kolajbova 20a
Telefon: (061) 268 207
E-mail: mateja.majcen@mf.uni-lj.si

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

ætudij bom predvidoma konŸala decembra 1997. Delati si §elim predvsem kot zdravnik - raziskovalec ali specialist sploçne medicine, infektologije ali pediatrije.
Osnovni çoli (Vrhovci in ViŸ) v Ljubljani sem obiskovala med letoma 1979-1987. Osem razredov osnovne çole sem konŸala z odliŸnim uspehom ter se po konŸani osemletki vpisala na Srednjo naravoslovno çolo (zdaj Gimnazija Be§igrad) v Ljubljani. ZakljuŸni izpit sem junija 1991 opravila s prav dobrim uspehom. Istega leta sem se po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih vpisala na Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

ætudijske obveznosti opravljam v rednih rokih, tako da sem v çolskem letu 1995/96 vpisana v peti letnik çtudija na omenjeni fakulteti.

Med çolanjem sem prejela veŸ priznanj in opravljala tele dejavnosti: Leta 1987 sem osvojila bronasto Vegovo priznanje. V drugem letniku srednje çole sem na Inçtitutu Jo§ef Stefan uspeçno zagovarjala seminarsko nalogo z naslovom Nukleinske kisline, leto kasneje pa pri prof. Alenki Orel uspeçno opravila seminarsko nalogo iz fizike z naslovom Svetloba kot valovanje.

Med poŸitnicami leta 1988 in 1990 sem bila dvakrat na teŸaju angleçkega jezika na çolah Angloworld education (Bournemouth) in Regent school (Brighton), in uspeçno opravila zakljuŸna izpita.

Leta 1991 sem konŸala osmi razred ni§je glasbene çole na Srednji glasbeni in baletni çoli v Ljubljani. Takrat sem se prenehala uŸiti klavir ter se posvetila igranju orgel.

V zadnjem letniku srednje çole sem zaŸela honorarno pouŸevati telovadbo v dopolnilnem pouku na Osnovni çoli Vrhovci, in to poŸnem çe danes.

Ob prihodu na univerzo sem zaŸela sodelovati v Nacionalnem odboru mednarodne zveze çtudentov medicine (SloMSIC) in najprej skrbela za mednarodno izmenjavo çtudentov medicine. Letos pa sem bila izvoljena na polo§aj usklajevalke dejavnosti Evropske zveze çtudentov medicine (EMSA) za Slovenijo.

V tretjem letniku sem pod mentorstvom prof. dr. Alberta Juterçka na Inçtitutu za patologijo skupaj s kolegico izdelala raziskovalno nalogo z naslovom ZnaŸilnosti areolarnega epitelija §elodŸne sluznice pri refluksu, in za to sem prejela Preçernovo nagrado Medicinske fakultete za dose§ke na raziskovalnem podroŸju za leto 1994. Naloga bo v kmalu objavljena tudi v reviji Medicinski razgledi.

V Ÿetrtem letniku sem bila imenovana na mesto demonstratorke na Katedri za mikrobiologijo in imunologijo ter na Katedri za biofiziko. Zaradi uspeçnega dela so me na inçtitutih povabili k sodelovanju tudi letos.

Spomladi 1995 sem sodelovala pri izpeljavi Mednarodnega endoskopskega kongresa kirurgov v Ljubljani, bila pa sem dejavna tudi ob mednarodni Hepatobiliarni çoli, ki je potekala junija 1995 v Ljubljani. Prav tako sem sodelovala na Slovenskem kirurçkem kongresu, ki je potekal septembra 1995. Na kongresih sem pridobila veliko strokovnih in organizacijskih izkuçenj.

Aprila 1996 sem s kolegi organizirala dobrodelni koncert za novo PediatriŸno kliniko v Cankarjevem domu, igral je Evropski simfoniŸni orkester çtudentov medicine, ki çteje çestdeset çtudentov iz trinajstih dr§av. Skrbela sem predvsem za medijsko predstavitev; menim, da mi je ta zelo dobro uspela, saj je celotno prireditev neposredno prenaçal tretji program Radia Slovenije, posneli smo svoj radijski reklamni spot, predvajalo ga je kar devet radijskih postaj, o prireditvi sta poroŸali Televizija Slovenija in POP TV, kritike in pogovori pa so bili objavljeni tudi v çtevilnih drugih javnih obŸilih. Prireditev je v celoti uspela, saj je bila Gallusova dvorana Cankarjevega doma razprodana §e dan pred koncertom.

V çolskem letu 1995/96 nameravam poleg rednih çtudijskih obveznosti izdelati drugo Preçernovo raziskovalno nalogo iz imunologije na Inçtitutu za mikrobiologijo in imunologijo z naslovom Imunske reakcije v nosnih polipih pri alergiŸnih in nealergiŸnih bolnikih. Ob nastajanju te naloge sem napisala Ÿlanek Analiza limfocitov izoliranih iz nosnih polipov s pretoŸno citometrijo, objavila ga je tuja raziskovalna revija. Pripravljam pa se §e za objavo naslednjega, tudi snov tega sodi v okvir omenjene raziskovalne naloge.

Poletje nameravam izrabiti za strokovno spopolnjevanje na Portugalskem; tam bom v okviru çtudentskega izmenjevalnega programa na Univerzitetni kliniki v Portu poglabljala znanje iz infekcijskih bolezni. Udele§ila se bom tudi Eurotalka v Kielu, kjer bo potekal teŸaj medicinskega izrazja v nemçkem jeziku.

V prihodnosti si §elim nadaljnje usposabljanje na znanstvenoraziskovalnem in strokovnem podroŸju ter si pridobiti znanje dobrega zdravnika.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96129y.htm