* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Bla` Zgaga

1215 MEDVODE, [kofjelo{ka cesta 23
Telefon: (061) 614 783
E-mail: zgaga@delo.si

Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, sociologija- analitsko-teoretska smer


@e kot majhnega me je mati ozna~ila za izjemno trmastega in vztrajnega otroka. ^eprav takrat {e nisem razumel njenih besed, lahko danes re~em, da je imela v marsi~em prav. V tem, da sem `e kot majhen imel opazno lastnost (za nekatere je napaka, za druge vrlina) - da ne znam dr`ati jezika za zobmi. ^e vidim, da gre kaj narobe oziroma imam o ~em svoje mnenje, ga zagovarjam, in mojo obrambo je mo~ prebiti le z armiranimi argumenti.

Po nekaj letih brezskrbnega otro{tva se je o~e domislil, da bi {el `e s {estimi leti v osnovno {olo. Dr`avne ustanove pa so imele z mano druga~ne na~rte. Ker sem slabo sli{al - pri treh letih mi je zaradi plju~nice zdravnik dal streptomicin, katerega stranski u~inek je po{kodba slu{nega `ivca, in to imam {e danes - so me `eleli dati v {olo s prilagojenim programom. K sre~i me je o~e s svojo voljo in vztrajnostjo re{il pred verjetno in ve~no stigmatiziranostjo.

Tako sem pristal v osnovni {oli v rojstni Preski pri Medvodah, v kateri sem {e najraje igral nogomet. V prvem, drugem in ~etrtem razredu sem bil celo odli~en, sicer pa mi formalni uspeh `e takrat ni pomenil veliko. Zelo rad sem risal in slikal, u~iteljica Nika Ber~i~ me je vztrajno spodbujala k ustvarjanju, peljala me je tudi na nekaj ekstemporov (Ra{ica). A vseeno sem se ji (ne vem, ali na sre~o ali na `alost) izneveril in se vpisal na naravoslovno-matemati~no {olo v [entvidu, ki je bila pa~ najbli`e mojemu domu. Nekaj ~asa sem `elel na "elitno" Be`igrajsko, a ko sem videl tamkaj{nje dijake sem si hipoma premislil.

V prvem in drugem letniku sem se {e najve~ ubadal z matematiko in fiziko. Razna {olska tekmovanja iz matematike, kemije, latin{~ine in podobno me niso pritegnila. Raje sem se posve~al razikovalnim nalogam. Zavoljo moje {e bolj naravoslovne usmerjenosti sem raziskoval in pekel superprevodnike, risal krivulje sija eklipsnih spremenljivk in programiral simulacijo vrtenja dveh zvezd okrog skupnega te`i{~a. Z mojim osebnim razvojem in pod mo~nim vplivom profesorja zgodovine Ja{a Kordi~a in profesorice umetnostne vzgoje, samoupravljanja, sociologije, itn. Jane Ratkai-Ili~ pa sem se nenadoma preusmeril.

Po branju raznih filozofov so mi zrasli dolgi lasje, Klub K4 mi je postal drugi dom, predmet mojega raziskovanja pa so postale popolnoma druge stvari. Avto{top. V {olo in domov sem vedno {topal. Tako sem sklenil, da je treba to "terro incognito" malce bolje sociolo{ko analizirati, in to tudi storil.

Vse {tiri naloge so bile med najbolj{imi na svojem podro~ju, {e posebno zadnja pa mi je spremenila `ivljenjske na~rte. V srednji {oli sem se ubadal tudi s politi~no-sindikalnimi zadevami. Izvolili so me za podpredsednika Zveze gimnazijcev Slovenije, tako da sem z veseljem organiziral dija{ke demonstracije, s katerimi smo skoraj zru{ili ministra Venclja, na lastni {oli pa se mi je zdelo {e najbolje, ko smo nekaj ~asa dr`ali ravnatelja v {ahu z na{imi devetimi dija{kimi glasovi (bil sem predsednik {olske dija{ke organizacije). Iztekal se mu je mandat in je moral na vnovi~ne volitve, bil je izjemno prijazen, ko ni bilo nobenega resnega protikandidata in smo ga vseeno izvolili, pa je takoj pokazal zobe. Bil sem tudi ~lan izvr{ilnega odbora Mladih liberalnih demokratov. ^eprav mi nekateri danes o~itajo politi~no pripadnost, te izku{nje {e danes ne ob`alujem, saj sem imel prilo`nost od blizu videti delovanje neke politi~ne stranke. V njih so po navadi ali tisti, ki jim v `ivljenju in stroki ni ni~ uspelo, ali pa hipernarcisti~ni povzpetniki. Zato sem politiko rade volje obesil na klin.

@elja, da bi postal nekak{en mened`er - vzporedno sem vpisal ekonomijo in sociologijo in v roku izdelal prvi letnik na obeh {tudijih - se mi ni uresni~ila. Ugasnila mi jo je moja raziskovalna naloga o avto{topu. O njej mi je uspelo objaviti ~lanek v Sobotni prilogi Dela, nato sem po prvem letniku {tudija za~el {e honorarno delati v notranjepoliti~ni redakciji Dela.

Tako se zdaj `e tri leta zabavam z raznimi eminencami, razkrivam njihove nepravilnosti, specializiral sem se ve~idel na {tudente, opraviti pa sem imel tudi z nekaterimi slovenskimi ministri, poslanci in dr`avnimi sekretarji.

Zaradi tega "`ivljenjskega naklju~ja" sem opustil ekonomijo (mogo~e bom neko~ le {el na MBA), izgubil nekaj let idealiziranega mladostni{kega pogleda na svet (tega mi je {e najbolj `al), pridobil pa sem si triletne delovne izku{nje.

Ravno zdaj kon~ujem ~etrti letnik sociologije analitsko-teoretske smeri, moja ocena je na moje presene~enje zmeraj krepko nad osem, v zadnjem letniku celo devet. Po diplomi, ki jo nameravam napisati v prihajajo~em {olskem letu, bom pa~ razmislil, kaj bom v `ivljenju po~el.

Sicer mi je napovedovanje ali pri~akovanje lastne prihodnosti zelo nehvale`no opravilo, ker `ivljenje tako ali tako vse obrne po svoje. Po eni strani mi je na Delu zelo v{e~, po drugi bi se rad spustil v akademsko kariero in za uvod vpisal magisterij ({e najraje v tujini), po tretji pa postal nekak{en mened`er. Kaj vem, mogo~e bom postal umetnik pod kak{nim ljubljanskim mostom.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96127y.htm