* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andreja [arlah

1000 LJUBLJANA, Pre{ernova 3
Telefon: (061) 125 33 83
E-mail: andreja.sarlah@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, fizika-naravoslovna smer

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem v raziskavah na podro~ju fizike trdne snovi - teko~i kristali (strukture, pojavi).
Osnovno {olo sem obiskovala v Ljubljani in vse razrede kon~ala z odli~nim uspehom. Udele`ila sem se vseh tekmovanj iz matematike in kemije ter dobila zlato Vegovo priznanje v osmem, srebrno v sedmem in {estem ter bronasto v petem razredu. V kemiji sem se tako v sedmem kot tudi v osmem razredu na republi{kem tekmovanju uvrstila med prvo deseterico ({esto in sedmo mesto).

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na Srednjo naravoslovno {olo Be`igrad (zdaj Gimnazija Be`igrad), in vse letnike prav tako opravila z odli~nim uspehom. V srednji {oli sem se udele`ila tekmovanj iz matematike in republi{kega tekmovanja iz znanja nem{kega jezika (petnajsto mesto).

Po kon~ani srednji {oli sem se vpisala na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, oddelek za fiziko. Za {tudij fizike sem se odlo~ila zato, ker me `e od osnovne {ole zanima vse naravoslovje ({e posebno fizika, matematika in kemija) in se mi zdi, da prav {tudij fizike in naravoslovna smer, ki sem jo izbrala, najbolje povezujeta moje zanimanje. Med {tudijem sem pripravila tri seminarje: dva s podro~ja teko~ih kristalov (Feroelektri~ni teko~i kristali in Struktura antiferoelektri~nih teko~ih kristalov) in seminar v angle{~ini o tankih molekulskih filmih (Langmuir-Blodgett films). S podro~ja teko~ih kristalov ali pa fizike trdne snovi bo verjetno tudi moja diplomska naloga. Znanje uporabljam tudi v praksi: enomese~na praksa v raziskovalnem laboratoriju za elektronsko mikroskopijo na In{titutu za mikrobiologijo, priprava seminarjev o teko~ih kristalih na In{titutu Jo`ef Stefan, in{truiranje fizike, matematike in kemije.

Ob {tudiju fizike se nisem u~ila le te, temve~ sem z u~enjem iz tuje literature tudi poglabljala znanje tujih jezikov (angle{ki in nem{ki jezik) na strokovnem podro~ju. Pri {tudiju tudi redno uporabljam ra~unalnik (DOS, Windows, Word, Mathematica, TEX).

Moja glavna ob{tudijska dejavnost je predvsem ples (vsa {tiri leta spopolnjujem znanje v latinskoameri{kih in standardnih plesih). Ker me poleg `e na{tetih znanosti zanima tudi geologija, `e nekaj let urejam svojo zbirko mineralov in fosilov.

@e ko sem se odlo~ala za nadaljnje {olanje, sem si `elela dinami~nega poklica, raziskovanja in odkrivanja {e neznanega v naravi. Kot doslej bi tudi v prihodnosti `elela opravljati delo, ki bi zdru`evalo tako teoreti~ne kot tudi eksperimentalne raziskave. Poleg tega upam, da se moja {tudijska pot {e ne kon~uje in da bom {olanje naslednje leto po opravljeni diplomi nadaljevala na podiplomskem {tudiju.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96125y.htm