* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Andreja æarlah

1000 LJUBLJANA, Preçernova 3
Telefon: (061) 125 33 83
E-mail: andreja.sarlah@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, fizika-naravoslovna smer

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem v raziskavah na podroŸju fizike trdne snovi - tekoŸi kristali (strukture, pojavi).
Osnovno çolo sem obiskovala v Ljubljani in vse razrede konŸala z odliŸnim uspehom. Udele§ila sem se vseh tekmovanj iz matematike in kemije ter dobila zlato Vegovo priznanje v osmem, srebrno v sedmem in çestem ter bronasto v petem razredu. V kemiji sem se tako v sedmem kot tudi v osmem razredu na republiçkem tekmovanju uvrstila med prvo deseterico (çesto in sedmo mesto).

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na Srednjo naravoslovno çolo Be§igrad (zdaj Gimnazija Be§igrad), in vse letnike prav tako opravila z odliŸnim uspehom. V srednji çoli sem se udele§ila tekmovanj iz matematike in republiçkega tekmovanja iz znanja nemçkega jezika (petnajsto mesto).

Po konŸani srednji çoli sem se vpisala na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, oddelek za fiziko. Za çtudij fizike sem se odloŸila zato, ker me §e od osnovne çole zanima vse naravoslovje (çe posebno fizika, matematika in kemija) in se mi zdi, da prav çtudij fizike in naravoslovna smer, ki sem jo izbrala, najbolje povezujeta moje zanimanje. Med çtudijem sem pripravila tri seminarje: dva s podroŸja tekoŸih kristalov (FeroelektriŸni tekoŸi kristali in Struktura antiferoelektriŸnih tekoŸih kristalov) in seminar v angleçŸini o tankih molekulskih filmih (Langmuir-Blodgett films). S podroŸja tekoŸih kristalov ali pa fizike trdne snovi bo verjetno tudi moja diplomska naloga. Znanje uporabljam tudi v praksi: enomeseŸna praksa v raziskovalnem laboratoriju za elektronsko mikroskopijo na Inçtitutu za mikrobiologijo, priprava seminarjev o tekoŸih kristalih na Inçtitutu Jo§ef Stefan, inçtruiranje fizike, matematike in kemije.

Ob çtudiju fizike se nisem uŸila le te, temveŸ sem z uŸenjem iz tuje literature tudi poglabljala znanje tujih jezikov (angleçki in nemçki jezik) na strokovnem podroŸju. Pri çtudiju tudi redno uporabljam raŸunalnik (DOS, Windows, Word, Mathematica, TEX).

Moja glavna obçtudijska dejavnost je predvsem ples (vsa çtiri leta spopolnjujem znanje v latinskoameriçkih in standardnih plesih). Ker me poleg §e naçtetih znanosti zanima tudi geologija, §e nekaj let urejam svojo zbirko mineralov in fosilov.

¦e ko sem se odloŸala za nadaljnje çolanje, sem si §elela dinamiŸnega poklica, raziskovanja in odkrivanja çe neznanega v naravi. Kot doslej bi tudi v prihodnosti §elela opravljati delo, ki bi zdru§evalo tako teoretiŸne kot tudi eksperimentalne raziskave. Poleg tega upam, da se moja çtudijska pot çe ne konŸuje in da bom çolanje naslednje leto po opravljeni diplomi nadaljevala na podiplomskem çtudiju.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96125y.htm