* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Andreja Šarlah

1000 LJUBLJANA, Prešernova 3
Telefon: (061) 125 33 83
E-mail: andreja.sarlah@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, fizika-naravoslovna smer

Študij bom predvidoma končala junija 1997. Delati si želim predvsem v raziskavah na področju fizike trdne snovi - tekoči kristali (strukture, pojavi).
Osnovno šolo sem obiskovala v Ljubljani in vse razrede končala z odličnim uspehom. Udeležila sem se vseh tekmovanj iz matematike in kemije ter dobila zlato Vegovo priznanje v osmem, srebrno v sedmem in šestem ter bronasto v petem razredu. V kemiji sem se tako v sedmem kot tudi v osmem razredu na republiškem tekmovanju uvrstila med prvo deseterico (šesto in sedmo mesto).

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na Srednjo naravoslovno šolo Bežigrad (zdaj Gimnazija Bežigrad), in vse letnike prav tako opravila z odličnim uspehom. V srednji šoli sem se udeležila tekmovanj iz matematike in republiškega tekmovanja iz znanja nemškega jezika (petnajsto mesto).

Po končani srednji šoli sem se vpisala na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, oddelek za fiziko. Za študij fizike sem se odločila zato, ker me že od osnovne šole zanima vse naravoslovje (še posebno fizika, matematika in kemija) in se mi zdi, da prav študij fizike in naravoslovna smer, ki sem jo izbrala, najbolje povezujeta moje zanimanje. Med študijem sem pripravila tri seminarje: dva s področja tekočih kristalov (Feroelektrični tekoči kristali in Struktura antiferoelektričnih tekočih kristalov) in seminar v angleščini o tankih molekulskih filmih (Langmuir-Blodgett films). S področja tekočih kristalov ali pa fizike trdne snovi bo verjetno tudi moja diplomska naloga. Znanje uporabljam tudi v praksi: enomesečna praksa v raziskovalnem laboratoriju za elektronsko mikroskopijo na Inštitutu za mikrobiologijo, priprava seminarjev o tekočih kristalih na Inštitutu Jožef Stefan, inštruiranje fizike, matematike in kemije.

Ob študiju fizike se nisem učila le te, temveč sem z učenjem iz tuje literature tudi poglabljala znanje tujih jezikov (angleški in nemški jezik) na strokovnem področju. Pri študiju tudi redno uporabljam računalnik (DOS, Windows, Word, Mathematica, TEX).

Moja glavna obštudijska dejavnost je predvsem ples (vsa štiri leta spopolnjujem znanje v latinskoameriških in standardnih plesih). Ker me poleg že naštetih znanosti zanima tudi geologija, že nekaj let urejam svojo zbirko mineralov in fosilov.

Že ko sem se odločala za nadaljnje šolanje, sem si želela dinamičnega poklica, raziskovanja in odkrivanja še neznanega v naravi. Kot doslej bi tudi v prihodnosti želela opravljati delo, ki bi združevalo tako teoretične kot tudi eksperimentalne raziskave. Poleg tega upam, da se moja študijska pot še ne končuje in da bom šolanje naslednje leto po opravljeni diplomi nadaljevala na podiplomskem študiju.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96125y.htm