* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Bernarda Ur{i~

5281 SPODNJA IDRIJA, Sp. Kanomlja 6
Telefon: (065) 76 259

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finan~na smer

Delati si `elim predvsem v ban~ni{tvu in zavarovalni{tvu, z nepremi~ninami, v ra~unovodstvu.
Za~etno znanje sem pridobila v Osnovni {oli v Spodnji Idriji, ki mi je dala dobro podlago in mo`nost za nadaljnje izobra`evanje z dodatnimi kro`ki (ro~na dela, hranilni{tvo idr.) in tekmovanji v matematiki, kemiji in angle{~ini. Najve~ mi pomenijo Vegova priznanja iz matematike.

Odlo~itev - za naravoslovje ali dru`boslovje - sem odlo`ila za nadaljnja {tiri leta in se vpisala na Gimnazijo Jurija Vege v Idriji (naravoslovno-matemati~na smer), in vsako {olsko leto kon~ala z odliko. Tu sem {e nadalje sodelovala na tekmovanjih v matematiki, fiziki, angle{~ini in nem{~ini. Kljub {iroki podlagi, ki jo daje ta {ola, sem fakultativno obiskovala {e te~aj italijanskega jezika, sama pa sem se spopolnjevala v nem{~ini.

Po za~etni naravoslovni usmerjenosti je po~asi dozorevalo prepri~anje, da je najbolj{i kompromis; zato sem se vpisala na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani. Povpre~na ocena je okrog 8,5. Od te fakultete sem pri~akovala dobro teoreti~no podlago, ki jo mora{ sam `e med {tudijem dopolnjevati s prakso. Tako sem med poletnimi po~itnicami delala v nekaj podjetjih in se seznanjala z zelo raznolikim delom ekonomista.

Kar zadeva prakti~no delo, se mi je zdelo zelo koristno izdelovanje poslovnega na~rta za ustanovitev podjetja in opravljanje strokovne prakse.

Na fakulteti sem opravila izpite iz nem{~ine 1 in 2 ter angle{~ina 1. Po kon~anih dveh letnikih sem vpisala finan~no smer.

Ker pa dober ekonomist ne more brez ra~unalnika in uglajenega nastopanja, sem se med {tudijem priu~ila dela z uporabni{kimi ra~unalni{kimi programi ter obiskovala dvostopenjski te~aj retorike. V svoje veselje sem prebrala ve~ knjig iz etnologije. Prihodnje leto bi rada z diplomsko nalogo pridobljeno teoreti~no znanje prenesla v prakso.

Po diplomi bi se rada zaposlila v spodbudnem kolektivu, kjer bi lahko s svojim znanjem pripomogla k uresni~evanju ciljev podjetja. Ustvarjalnega dela sem se pripravljena lotiti z vso svojo mladostno zagnanostjo, in ~e bi bila prilo`nost, bi rada svoje znanje {e poglabljala in raz{irjala.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96119y.htm