* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Lidija Podlesnik

1420 TRBOVLJE, Pod Ostrim vrhom 44
Telefon: (0601) 22 204

Filozofska fakulteta v Ljubljani, samostojna muzikologija, B - filozofija

Delati si `elim predvsem na podro~ju estetsko - auditivne kulture in glasbene pedagogike, radia, TV ....
V rojstnem kraju, Trbovljah,sem obiskovala osnovno {olo, glasbeno {olo in Mladinski pevski zbor, in pri tem sem za devetletno redno prepevanje prejela bronasto Gallusovo zna~ko. U~enje glasbe sem nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni {oli v Ljubljani, smer in{trumentalistka-pianistka, ter kon~ala s {tudijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z vpisom na Filozofsko fakulteto sem hotela prakti~no ukvarjanje z glasbo obogatiti {e z znanstvenim prijemom, s katerim se ukvarjajo na oddelku za muzikologijo. Vzporedno z muzikologijo sem vpisala smer filozofija, ki mi omogo~a ukvarjanje na podro~ju estetike glasbe, zanjo si `elim, da bi v prihodnosti postala samostojni predmet mojega nadaljnjega strokovnega delovanja.

Moje dodatno spopolnjevanje vsebuje poleg obiskovanja jezikovnih te~ajev nem{~ine in glasbenih seminarjev, ukvarjanje z gibom, iskanje povezav in dopolnjevanje glasbe z gibom, in tudi prepoznavanje pomena giba v vsakdanjem `ivljenju. Z diplomsko nalogo na Akademiji za glasbo z naslovom Umetnost ~asa in prostora sem hotela poudariti pomen poznavanja in vklju~evanja gibnega izra`anja v {olske ure prihodnjih glasbenih pedagogov. V ta namen sem se vpisala na baletno {olo na Vegovi v Ljubljani, zdaj jo obiskujem peto leto, v {olskem letu 1993/94 pa sem na isti {oli tudi korepetirala prvi razred baleta.

Pedago{ke izku{nje si pridobivam ob~asno s pou~evanjem nauka o glasbi na Glasbeni {oli Franceta [turma v Ljubljani, nekaj izku{enj z delom pa imam tudi na radiu, kjer sem izbirala glasbeno opremo oddaj na Igranem programu Radia Ljubljana. V prihodnje bi se na radiu rada preskusila v oblikovanju oddaj o slovenski umetni{ki glasbi.

S pridobljeno izobrazbo in delovnimi izku{njami bi rada v prihodnje kar najbolj uspe{no in ustvarjalno zapolnila prostor v kulturi, predvsem kot povezovalni ~len med ustvarjalnostjo, znanostjo in recepcijo glasbe. Predvsem me zanima harmoni~na povezava avditivne kultiviranosti z estetiko giba, dr`e in komuniciranja; namen te je doseganje splo{ne estetsko-umetni{ke ozave{~enosti, ki je podlaga za razvoj civiliziranega sodobnega ~loveka.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96116y.htm